A leghülyébb fideszes ötlet az idén

A leghülyébb fideszes ötlet az idén

sa_1.jpg

Na jó, lehet, hogy nem fideszes, de kétségtelenül jobboldali. És minthogy a Fidesz egyik megmondónak álcázott kifutófiújától, médialieblingjétől származik, akár még pártsugalmazásra is születhetett.

Azt írja a Mandiner szerzője, Stumpf András (a képen Kósa és Németh Zsolt mellett jobbra, az idei erdélyi Fidesz-parádén, mint műsorvezető), hogy a baloldal az “évtized ziccerét” hagyta ki azzal, hogy nem áll be Orbán mögé, és nem buzdít a Fidesz (amúgy általa is értelmetlennek nevezett) népszavazásán való részvételre, és ott a Nem-szavazatra.

Mert, ugye, a baloldal szavazói is megosztottak, és a bojkottal való szakításra meg jó alkalmat teremtett volna, hogy az MSZP és a LMP is tisztújítást tartott, és a bojkott ötletét rá lehetett volna kenni az előző vezetésre.

Ha nem tudod legyőzni, állj az élére! − szól a régi és bölcs mondás.

Ezzel indokolja, miért kellett volna a pálfordulás.

Bármilyen opportunistán hangzik is, ebben a mondásban sok igazság van. A politika nem eszmékről, meg elvekről szól (vagy csak a felszínen), a lényege a bizalom-, tehát a szavazatszerzés.

Viszont az kétségbeejtő, hogy a Fidesz ún. intellektuális elitje (Stumpf magát írónak és értelmiséginek tartja), milyen riasztóan ostoba. Vagy mindenki mást néz annak, hogy magabiztosan benyög egy ilyen ökörséget.

Eközben nem tűnt fel neki (vagy úgy gondolja, nekünk nem fog), hogy nem lehet a népszavazás élére állni, mert

az élen már áll valaki.

Azt kellene kitolni onnan, ha más akarna az élre kerülni ebben az ügyben. Vona és a Jobbik megpróbálja, de nekik sem fog sikerülni. Mindössze a tábort növelik, és a szándékot legitimálják.

Orbán semmi mást nem akar az értelmetlen referendummal, mint

  • a potenciális világvégével tematizálni a közbeszédet,
  • mozgásban tartani a szavazótáborát,
  • és megmutatni, hogy mögötte milyen sokan állnak.

Ez – főként az utóbbi – olyannyira nem titok, hogy maga is ezt hangoztatja. Mecsoda remek ötlet is volna az ellenzéktől, ha segítene Orbánnak a szavazók összegyűjtésében, sőt, maga szállítaná a választókat Orbán táborába!

Kb. mint amikor Orbán maga szállította a migráncsokat tavaly Ausztriába, hogy utána megvédhesse “a keresztény Európát”.

Továbbá Stumpf azzal is érvel, hogy ha az MSZP és az LMP átállna Orbán oldalára, akkor

a bojkott mellett egyedül maradna Gyurcsány és az ő DK-ja.

Zseniális érv. Ez is micsoda lehetőségekkel kecsegtetne – MSZP számára! Ha hagyná, hogy a 30 százaléknyi ellenzéki szavazót egyedül Gyurcsány gyűjtse össze, és aztán ő egyedül szálljon szembe a Fidesszel. Az utóbbinak persze nem lenne hátrányos: egy Gyurcsány vezette ellenzék nagy eséllyel tudná mozgósítani az utolsó fideszes szavazót is. Darabra.

A nemjobboldali ellenzék számára egyaránt szólnak érvek a bojkott és az Igen-szavazat mellett, valamint ellen is.

  • Például, hogy a kérdés annyira rossz, értelmetlen és a Fidesznek kedvez, hogy se a racionalitásnak, se az ellenzéknek nem lehet esélye ebben az ügyben.
  • Viszont így nem tudják felmutatni a létezésüket, nem mutatnak erőt.
  • A Fidesz által kiépített propagandahaderővel szemben ez (ti. az erő felmutatása) nem is lehetséges, etc.

Egyetlen lehetőség, az Igen-szavazat mellett nem lehet értelmesen érvelni.

Stumpf megpróbált ugyan a politikai érdekere hivatkozni, de mintha elfelejtette volna, hogy a pártok és szereplők érdekeire eltérőek: voltaképpen

Orbán politikai érdekei képviseletének hiányát kéri számon az ellenzéktől.

Mert mi szükség is volna ellenzékre, ha az a kormány álláspontját képviseli?

Mondhatnák persze, hogy csak ebben az ügyben értenek egyet a kormánnyal, másban vagy a többiben nem. De mivel az idei év megmutatta, hogy széles politikai vitára (tkp. népszavazásra) csak az a kérdés bocsátható, amibe a Fidesz beleegyezik, vajon lesz majd olyan ügy, amiben meg tudnák mutatni, hogy ők nem a kormány függvényei, nyúlványai, kapcsolódó leágazásai?

Stumpf ötletét talán nem a Fidesz közvetlenül inspirálta. Noha, ha valaki, hát ő igen jól fekszik a kormányzópárt belső köreiben. Fajsúlyos, sőt valójában semmilyen ügyben se szállt még szembe a Fidesz érdekeivel. Azt meg mindig az aktuális kiszállók mondják el, hogy miként kezeli Orbán a médiát, mennyire tekinti harci segédcsapatnak, mennyire lehet egy médiabeli véleményt tőlük önálló fölvetésnek tekinteni.

De ha ezt, a Nemek ellenzéki támogatását nem is a Fidesz sugallta – vagy mondta tollba -, mindenképpen jól megjeleníti a pillanatnyi kormányzópárt nem is igen rejtett vágyát az egységes Magyarországról.

Ebben a kormány kizárólag az ország érdekeit képviseli, és ezt igen jól, voltaképpen hibátlanul teszi. Az ellenzék támogatja a kormányt ebéli heroikus erőfeszítésében, mert aki nem támogatja, az nem ellenzék, hanem hazaáruló bagázs. Föl kéne köttetni mindegyiket, de legalábbis betiltani. A Fidesznek biztosan tetszene a dolog.

 

Facebook Comments