Ki mit nem akar október 2-án?

Ki mit nem akar október 2-án?

A cikk szerzője a blog alapítója.

szavazolap.jpg

Egyetlen más évben sem beszéltek annyit előre a születésnapomról a baráti társaságomban, mint idén. Nem valami titkos buli szerveződését hallgatom ki, nem, csupán a kvótareferendum körüli véleményütköztetések járnak csúcsra politikailag aktív érdeklődésű körökben. Rendszeresen megkapom a kérdést, hogy akkor most khm:

népszavazást nem akarsz mint a balosok, vagy terroristákat nem akarsz, mint a Fidesz?

Talán itt az ideje, hogy rendet tegyünk a fejekben, ugyanis

terroristákat nem akarni lehet úgy is, hogy közben ostoba, népszavazásnak álcázott, milliárdos kampányt SEM akarsz nézni a buszmegállódban a reggeli kávéd mellett

Az árnyalt gondolkodásra való hajlam csírája is kiveszik, ha nem állunk meg néha egy pillanatra, hogy az egyes médiatermékek olvasatát félretéve, magunk értelmezzük a híreket.

Minden játékban lévő párt álláspontja egyértelmű

Nézzük ezeket sorban:

 

  • A Fidesz természetesen nem akar kvótákat, de – és ez a lényeg – kvóták nem a népszavazás miatt nem lesznek. Ki gondolja azt komolyan, hogy Orbán Viktornak szüksége van bármilyen, a kétharmados kormányzásán túli felhatalmazásra ahhoz, hogy nemet merjen mondani a kvótás elképzelésre Brüsszelben? Ráadásul egy olyan tervről van szó, ami a “beszélnek róla” szintjén sosem lépett túl. Sem jogi, sem politikai esélye nincs annak, hogy a kvótarendszert be tudja vezetni az EU. Ha pedig be akarná vezetni, azt egy egyszerű parlamenti határozattal is el lehet utasítani, aztán lesz ami lesz.
  • És itt jön képbe az MSZP, mely párt szintén legfelsőbb szinten deklarálta írásban, egyértelműen, feketén-fehéren, hogy nem kér a kvótákból. Az értelmezési zavarokat az okozta, hogy az MSZP helyzete nehéz a kopaszos incidens óta, amibe tettlegesen csak ők mertek beleállni, ezt ne vitassuk el. Egyrészt az MSZP ideológiájából fakadóan semmilyen népszavazást nem bojkottálhat, másrészt a vezetőváltás közben nehézkesen sikerült elmagyarázniuk, hogy az nem bojkott, ha részt vesznek megfigyelőként a bizottságokban egy választáson. Az tartózkodás.
  • A Jobbik álláspontja kevés magyarázatra szorul: ők a kampányszagú népszavazást támogatva utasítják el a kvótát, mintha ez a két dolog kéz a kézben járna.
  • A DK – az MSZP-vel szemben – magát a népszavazást mint intézményt bojkottálja, és megfigyelői útján sem vesz részt benne. Ez pusztán egy másfajta demokrácia-értelmezést mutat. Más kérdés, hogy egy baloldali, liberális párt egy eldöntött népszavazást bojkottálhat-e egyáltalán anélkül, hogy saját elveivel szembe kerülne. De hát Magyarországon vagyunk és Gyurcsányról beszélünk, szóval ezt a dilemmát eresszük is el.
  • AZ LMP választotta a legkönnyebb utat: álláspontjuk szerint mindenki csináljon amit akar. Hogy részt vesznek-e a bizottságok munkájában a szavazáson, arról nem hallottunk egyértelmű álláspontot.

Nem a kvótarendszer bevezetése fenyeget

A lényegi kérdés tehát az, hogy az értelmetlen és veszélyes kvótarendszer elutasításához miért van szükség egy drága népszavazásra, mikor nincs is jogi formában ilyen tervezet az EU asztalán?

Nyilvánvalóan a Fidesz kampányérdekeit szolgálja a referendum,

és közben a tűzzel játszik. Mert az EU feltehetőleg megértette már, hogy nem vezetheti be sehol a kvótarendszert a tagállamok ellenállása miatt.

Az viszont valódi veszélyeket hordoz magában, hogy a Fidesz már több esetben EU-tagságunk fenntartását utasította el vezetői “magánvélemények” formájában.

Akit mélyebben érdekel, hogy mennyire nem akar az MSZP kvótarendszert, és hogy a Fidesz-KDNP mennyire nem tudja értelmesen megindokolni a referendum szükségességét, az tekintse meg az alábbi videót a témában tegnap estéről.

És bármit is bojkottálunk október 2-án, az ne a szülinapom legyen. Béke az Olvasókkal!

Németh Gábor, B1 alapító

Facebook Comments