Orbán kiteljesíti a diktatúrát, és észre se vesszük

Orbán kiteljesíti a diktatúrát, és észre se vesszük

judge_1.jpg

Lássuk be, ez az egy skalp még nagyon hiányzott Orbán övéről. Zsebben tudhatja a törvényhozó és a végrehajtó hatalmat is, már csak a bíróságé kellett, hogy teljes legyen a kollekcíó/illiberális demokrácia/diktatúra – a nem kívánt rész NER-jelleggel törölhető.

A mindent elsöprő mingránsáradat és a kvóta-népszavazásos hírek árnyékában szinte el is törpült az a csacska kis hírecske, hogy a kormány egy új bírói kar felállítását kezdeményezi.

A cél szent – így Lázár János –, hisz azt akarjuk, hogy minél előbb derüljön ki az igazság, minél gyorsabban szülessenek meg az ítéletek. Ezúttal a reformdüh közigazgatási bíróságokat hozna létre, nem is akárhogy. Ahogy az elnevezés is sugallja: közigazgatási ügyekben lehet majd e fórumokhoz fordulni. Úgymint: építési- vagy környezetvédelmi engedélyek ügyében. Mekkora igazságok fognak itt ám kiderülni! Lehet oszolni, nincs itt semmi látnivaló – mármint Lázár szerint.

A miniszterelnökségi miniszter talán nem bontotta ki az Igazságot a maga teljességében, amikor habókos elképzelésnek nevezte, hogy

ez majd amolyan “csókos bíróság” lesz, ahol csak megfelelő ítéletek születnek majd.

(Hogy kinek megfelelő, azt sejthetjük.) Az ügy pikantériája ugyanis, hogy az új rendszerbe 100 új bíró dukál, akik akár kormánytisztviselői egyenruhájukból kibújva, független bírói talárt húzhatnak. Olyan emberekről van szó, akik a NER-től kapták a stallumot, esküt tettek a kormány (értsd: Orbán) iránti hűségükről. Majd mindezt – mint a mesében – feledve, olyan függetlenül fognak ítélkezni, hogy a fal adja a másikat.

A terv annyira penetráns, hogy még Szájer Józsefné Handó Tünde orrát is csípi.

Az Országos Bírói Hivatal elnökeként az elképzelést annyival summázta: “jelenlegi formában és tartalmában a Tervezet nem támogatható.” E mondta Lázár szerint azt tükrözi, hogy a bírói hivatal és a kormány között teljes az összhang a közigazgatási bíróságok bevezetését illetően. Amúgy, NER-esen.

(Halkan tesszük csak hozzá: bár Lázár János szerint 30 éves hiányt pótolna az új rendszer bevezetése, valójában ma is léteznek ilyen jogi fórumok. Úgy hívják őket: közigazgatási és munkaügyi bíróságok. Akad belőlük egy kazal – de legalábbis minden megyébe jut. De ez kevés! Közigazgatási bíróságokat! Százat, ezeret!)

A fékek és ellensúlyok rendszerének csak az Egyesült Államokban van jelentése, illetve az elnöki rendszerekben, ahol két különálló szuverén egység létezik, azaz a közvetlenül választott elnök és a törvényhozás. … A fékek és ellensúlyok rendszere egy amerikai találmány, amellyel Európa bizonyos szellemi középszerűség miatt vett át és használ az európai politikában.

Ezt nyilatkozta Orbán 2014 decemberében a Bloombergnek. Akkoriban azt hittük – pontosabban: abban reménykedtünk –, hogy mindez csak a miniszterelnök politikafilozófiai tájékozatlanságának tanújele. Ma már látjuk: nem elszólás volt, hanem programbeszéd.

A hatalmi ágak szétválasztása és a fékek és ellensúlyok rendszere nem amerikai dőreség, sem európai renyheség –

egyszerű önvédelem.

Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor pártunk és kormányunk ítéleteket rendelt – amúgy a’la carte jelleggel – a bíróságtól. A párt mondta meg ki bűnös, a parlament azt, hogy miben, a bíróság pedig akkorát bólintott, hogy a feje is lerepült – a vádlottnak.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere ma úgy áll, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom feje egy és ugyan az a személy. (A szőrszálhasgató kisiparosok most bizonyára azzal jönnének, hogy hát a parlament feje – amennyiben elnöke – az jó bajuszú Kövér László. Ez így. Ám jó fidesznyikként az ő főnöke, pártelnökként már Orbán.)

Ügyészség, rendőrség, titkosszolgálat, Állami Számvevőszék, Alkotmánybíróság, Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, Gazdasági Versenyhivatal, sóhivatal – már a zsebben, Orbán rokonai, barátai vagy üzletfelei ülnek mindben. Fék és ellensúly legfeljebb az állóórában maradt.

De ez a fránya bíróság – ez rendszeresen töri a borsot a barátok orra alá.

  • Adatnyilvánossági ügyekben rendre nem úgy döntenek, hogy kellene. Még szegény Matolcsy György sem herdálhatja kedvére a közpénzt, mert ezek a talárosok hátba döfték. Micsoda szerencse, hogy maholnap már a közigazgatási bíróság dönt ilyen ügyekben. Janó, szólj már kormánytisztviselő Bélának, hogy ne feledje, kinek köszönheti a jódolgát!
  • A Gazdasági Versenyhivatal kizárja a komát minden közbeszerzésről, mert a tutaja nem elég méretes? Máskor majd vigyáz a szájára az a Lajos! Erre jön egy sehonnai bíróság és jogtalannak találja a GVH döntését? Micsoda mázli, hogy ez is közigazgatási ügy.
  • Elutasította a nyomozást a Peti egy fideszes jóelvtárs ellen? Jogállamban természetesen meg lehet támadni az ügyészség határozatát. A közigazgatási bíróságon.
  • A Kormányzati Ellenőrzési hivatal visszavonta az alapítványod adószámát, mert “sorosgyörgy”? A független magyar közigazgatási bíróság majd igazságot szolgáltat.
  • Lehet hozzájuk fordulni, ha Pintér rendőrei esetleg jogtalanul kutakodnak nálad és visznek el bilincsben. Mind, mind közigazgatási per. Ahol olyan gyorsan kiderül majd az igazság, hogy a fal adja a másikat.

Amikor egyetlen személy irányítja mind a három hatalmi ágat, azt nagyon nagyon nehéz másként hívni, mint

diktatúra.

ashwood

Facebook Comments