Négyszer is beléphet a Gyönyörök kertjébe

Négyszer is beléphet a Gyönyörök kertjébe

bosch_a_gyonyorok_kertje_reszlet_06.jpg

A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű Gyönyörök kertje Hieronymus Bosch egyik leghíresebb és egyben legrejtélyesebb alkotása.

Most 4 olyan lehetőséget mutatunk, ami kaput nyit a Gyönyörök kertjébe: egy mozifilm, egy interaktív honlap, egy 3D app és egy mini tárlatvezetés is megkísérli megfejteni a zavarba ejtően részletgazdag festményt.

1024px-the_garden_of_earthly_delights_by_bosch_high_resolution_2.jpg

Bosch Gyönyörök kertjét azért is szeretjük annyira, mert akárhányszor nézzük meg a képet, mindig találunk rajta egy-egy újabb furcsa részletet, amit korábban nem vettünk észre. A festmény újra meg újra lenyűgöz és elgondolkodtat bennünket.

2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg a németalföldi festőművész, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról. 

Az 1450 körül született németalföldi festő, a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Művész életéről és festményei keletkezésének körülményeiről ugyanis keveset tudunk. 

Bosch festményeinek fő témája az emberi bűnök, gyengeségek bemutatása és ostorozása. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak szimbolikája azonban olyan összetett és fantáziadús, hogy az nem csak a mai művészettörténészeket hozza zavarba, hanem sokszor a saját korában is homályos maradt értelmezése.  

1. Egy lenyűgöző festményről egy lenyűgöző moziban

A rejtélyes festményben egy igazán különleges moziélmény keretein belül is elmerülhetnek. Budapesten a gyönyörű Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen vetítik magyar felirattal a Bosch: A gyönyörök kertje című ismeretterjesztő filmet, A művészet templomai mozifilm-sorozat részeként.

Az ismeretterjesztő film a madridi Prado Múzeum életmű-kiállításán bemutatott Gyönyörök kertjét állítja a középpontba. A film kísérletet tesz arra, hogy megfejtse a rejtélyekkel övezett festő életét, személyiségét és gondolkodását, miközben neves művészettörténészek, filozófusok, írók, zenészek és művészek osztják meg gondolataikat a műről és annak kultúrtörténeti hatásairól.

A vetítések időpontjáért katt IDE

2. Egy kattintással a Gyönyörök kertjébe – Interaktív honlap

nev.jpg

Bosch művei akkor ütnek a legjobban, ha közelről tudjuk megvizsgálni a festmény részleteit. Pontosan erre ad lehetőséget ez az izgalmas interaktív honlap. Itt ráközelíthetünk a különleges állatokkal, furcsa építményekkel, bujálkodó vagy éppen szenvedő emberekkel, démonokkal telezsúfolt táblaképre. A 43 panelre kattintva ráadásul érdekes információkat is megtudhatunk a titokzatos kép részleteiről, és még a paradicsom és a pokol hangjait is hallgathatjuk közben.

3. Virtuális utazás egy repülő hal hátán – 3D app

screen520x924.jpeg

Bosch híres festményét virtuálisan is bejárhatóvá tették. A BDH ugyanis 3 dimenziós, virtuálisvalóság-filmet készített az oltárképből a Google Cardboard virtuálisvalóság-szemüvegéhez (Tableten is meg lehet nézni.)

háromdimenziós látványnak és a virtuálisvalóság-élménynek köszönhetően úgy érezhetjük, mintha mi is belekerültünk volna a festménybe. A triptichon három részét, a Paradicsomot, a Gyönyörök kertjét és a Poklot ráadásul egy hatalmas repülő hal hátán utazhatjuk be.

Az okoskütyükre való megfelelő applikációkat IDE kattintva tölthetik le. (iPhonon a Paradicsom részben ingyen utazhatunk, a Kertért és a Pokolért azonban már fizetni kell.)

4. Egy kis idegenvezetés a Gyönyörök kertjében 

bosch_a_gyonyorok_kertje_reszlet_04.jpg

Az alábbi Youtube videón 5 perces idegenvezetésen vehetnek részt a Gyönyörök kertjében. Az Egy kis művészet ismeretterjesztő sorozat rövid része elkalauzol bennünket a három táblaképen, és értelmezi festmény legikonikusabb részleteit. 

Facebook Comments