Üzenjünk Orbánnak: ne hantázz!

Üzenjünk Orbánnak: ne hantázz!

jokai.jpg

Az a politika, amit most folytat Brüsszel, civilizációs katasztrófához fog vezetni.

Legalábbis Orbán Viktor szerint. Azt azonban mindeddig nem mondta el: kicsoda is ez a rémisztő Brüsszel, aki az apokalipszis egyik lovasaként hozza el – ha máshogy nem megy, hát csellel – a világvégét. Az ok nem túl bonyolult: Brüsszel egy város, a világvégét pedig meg sem hirdették. Csakhogy

a nyugalom olyan víz, amelybe a Fidesz belefulladna.

Amíg Brüsszelről ordít, addig – reméli – senki nem figyel arra, mit csinál ő, Rogán, Mészáros Lőrincz, Habony Árpád és Mengyi Voldemort a kezével.

Kezdjük a legegyszerűbb állítással, amely annyira magától értetődő, hogy röhejességében méltán került a kétfarkúak plakátjára: Tudta? Brüsszel egy város. Az óvárosa igen tetszetős, ám mégsem gondoljuk, hogy csupán ezért említette volna Orbán évadnyitó parlamenti beszédében 13 alkalommal e településnevet.

Értjük természetesen, Brüsszel az állandó magyar verbálháborús hangulatban a mindenkori „ŐK”-et jelenti a „MI”-vel szemben. Ahogy múlhatatlan Sicretman énekelte:

Nesze, hülye paraszt, itt egy sor, énekeld velem és jól szórakozol.

Ennél nem bonyolultabb a dolog. Egyszerű, habonyi üzenetek, hogy a szavazati joggal rendelkező papucsállatkák is megértsék: Orbán jó, mindenki más rossz. Simpliciti.

Ugyanis ha csak egy szinttel konkrétabban fogalmazna a kedves vezető, akkor ki kellene mondania egy brüsszeli intézmény nevét. Mondjuk az Európai Bizottságét – elnökét, Jean-Claud Juncker neve már amúgy is szitokszó köreikben. Ajvé, most jön a córesz!

Az Európai Bizottságnak nincs – lassan mondjuk, hogy mindenki megértse –

n i n c s  d ö n t é s i  j o g k ö r e.

Szegénynek ilyen nem van.

  • Nincs brüsszeli döntés a kötelező kvótáról.
  • Nincs brüsszeli csel.

A kedves vezető szerint „meg akarjuk változtatni a brüsszeli bizottság által már meghozott döntéseket”. Csakhogy – még egyszer –: ilyen döntések nem léteznek.

Amolyan uniós gyorstalpaló formájában: olyan döntést, amely a tagállamokra érvényes, kizárólag

  • az Európai Parlament (tagjait közvetlenül választják az állampolgárok, jelenleg a legnagyobb frakciót Orbán elvbarátai, a néppártiak adják),
  • valamint az Európai Tanács (tagja a tagállamok mindenkori kormány- és államfői, így például Orbán Viktor) hozhat.

A Bizottság kizárólag javaslatokat tehet e két szervezet számára, amelyeket azok vagy elfogadnak, vagy nem. Az Európai Bizottságnak nincs döntési jogköre.

A kötelező betelepítési kvótáról – amelynek keretében 1290 menekültet kellene Magyarországnak befogadnia – az Európai Tanács döntött. (E döntést támadta meg először Szlovákia, majd Magyarország is az Európai Bíróságon.) Más, kötelező kvótáról szóló döntés nem létezik.

A kedves vezető azt is említette a parlamentben, hogy idén májusban „Brüsszel” újabb kvóta-döntést hozott. A kedves vezető füllent vagy fabulál – esetleg mindkettőt. Vagy csak

hazudik.

Hisz pontosan tudja, hogy a Bizottság egy javaslatot tett a parlament és a tanács asztalára.

(Angolul tudók előnyben:

Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL establishing the criteria and mechanisms for determining the Member State responsible for examining an application for international protection lodged in one of the Member States by a third-country national or a stateless person.

Proposal – jelentése: javaslat.)

Nem tetszik az ötlet? A kedves vezető ott ül az erről döntő Európai Tanácsban – az ádáz Juncker nem. A kedves vezető barátai, rokonai és üzletfelei ott ülnek az Európai Parlamentben, mint a legnagyobb frakció – a cenk Juncker nem.

Tessék leszavazni, ha nem tetszik. Nem pedig idehaza hergelni hazugságokkal.

ashwood

Facebook Comments