Szíjjártóval nem fognának kezet az abaújszántói kocsmában

Szíjjártóval nem fognának kezet az abaújszántói kocsmában

szp.jpgAz abaújszántói kocsma úri hely.

Ott a kocsma inkább afféle klubnak számít, az újonnan érkezők lejattolnak mindenkivel. Felest és Ászokat isznak, egymás után, aztán hazadülöngélnek.

Azért mondom, hogy úri hely, mert nem mindenkit vesznek ám be a klubba. Van az a kicsit büdös srác, aki elitta az eszét, vagy ki tudja, mi történt vele: róla tudni lehet, hogy nem nagyon fürdik. Hát vele nem fognak kezet, de eltűrik. Szagolják, néha rászólnak, hogy fürödj már meg, Józsi, bassza meg, Józsi meg csak röhög, nem fürdik meg, direkt idegesíti a többieket.

Ezzel heccelik egymást évek óta.

Mostanra ide jutott Magyarország is az Európai Unióban. Ez a mi külpolitikánk: hogy

heccelünk.

Idegesítő alakokká váltunk, akivel csak azok fognak kezet, akiknek nagyon muszáj. Mint a törökök, meg a szerbek, vagy az azeriek. Aztán ők is a nadrágjukba törlik a tenyerüket.

Török Gábor ugyan nagyon kitartóan állítja be a Mancsban Orbán Viktort Európa legújabb vezetőjének, aki „áttörte a feje fölött lévő üvegplafont” és „komoly esélye lenne, hogy Európa vezetőjének válasszák. Milyen kár, hogy Európának nem választanak vezetőt, Orbán Viktor épp a „nemzetek Európája”-koncepció jegyében rombolja le Európa biztonságát és kultúráját. 

Ez a kijelentés kábé olyan, mintha azt mondanánk: Józsival már egyre többen fognak kezet és egyre többen döntenek úgy, hogy nem fürdenek meg.

orbantrumplepen.jpg

A kocsmahangulatot alapvetően a kövérkés minielnök, Orbán Viktor és a kis nyikhaj újságkihordónak kinéző manyus, a Szíjjártó kelti.  

Mondjunk példákat? 

  • Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Orbán Viktor a holland Szabadságpárt populista politikusához hasonlít, erre Szíjjártó visszalő: „alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben”.
  • Jean Asselborn, a luxemburgi külügyminiszter szerint Magyarországot ki kellene zárni az EU-ból, mire a kis kövér mögül megint előbújik Safranek: “eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, “kioktató, nagyképű, frusztrált”.

Míg a többi EU-s tagállam az ilyen konfliktusokban megpróbál békítően kommunikálni, addig a magyar külügyminiszternek kinevezett futsalos pontosan úgy viselkedik, mintha a kocsmában lenne:  “magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül”  és “rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

Próbáltuk elképzelni, hogy a luxemburgi külügyminiszter rombolja az európai biztonságot és kultúrát.

Olyasféle mondatok ezek, amiket anno a 50-es évektől a 80-as évekig a szovjet lapokban olvashattunk az amerikai imperializmusról, vagy például a Coca-Cola mámorban fetrengő amerikai katonákról, akik tömeggyilkolják a hős vietnami lakosságot.kr.jpg

Innen üzenjük Török Gábornak, hogy anno Nyikita Hruscsov is világpolitikai tényező volt. Ha a legenda igaz, a saját cipőjével verte az asztalt az ENSZ-ben. De abban a világban, amihez Magyarországnak elvileg tartoznia kellene, mindenki beletörölte a kezét a nadrágjába, miután kezet fogott vele.

Facebook Comments