Néró Rómája mint Orbán Budapestje: az egész város veszélybe került

Néró Rómája mint Orbán Budapestje: az egész város veszélybe került

A legtöbb politikus arról álmodik, hogy hatalmat szerez. Ha megszerezte a hatalmat, utána sok pénzt szerez. Vannak politikusok, akik ennyivel beérik. Vannak azonban olyanok, akiknek a sok hatalom és a sok pénz már nem elég: ők a történelemkönyvekbe és az emberek fejébe akarják magukat beleerőszakolni.

ligetvedok_tuntetes.jpg

Orbán Viktor is ezekhez a politikusokhoz tartozik. Azt akarja, hogy ott legyen a keze nyoma az egész országon – és a fővároson is. Úgyhogy most át is alakítja. Nagy kár, hogy Orbán Viktor olyan, mint valami

nagyra nőtt, sértődött csecsemő

 

– inkább szétrombolja, ami körülötte van, semmint építi tovább.

Orbán fel akarja vinni a minisztériumokat a Várba – a pesti duma szerint, hogy az erkélyről lenézhessen a népére, mint valami elcseszett király -, és emiatt a múzeumoknak, meg a turistákból élő vállalkozásoknak mennie kell.

Baán László, a Szépművészeti igazgatója pedig kapva kapott az alkalmon, hogy megkaparinthassa a múzeumokat – és a Városligetbe telepíthesse őket.

Senki ne legyen afelől kétsége:

egy lakótelepnyi beton beöntése a Városligetbe nem növeli a „zöld felületet”

 

és nem fog használni a parknak. A terv ugyan már három éve formálódik és egyre bonyolultabb – már három miniszteri biztost neveztek ki hozzá és kb 20 milliárd forint közpénzünk bánja.

Nem csak a Városliget természeti értékét vágja sutba az egész megalomán hülyeség, de gondoljunk bele:

  • a föld alá költözik a Közlekedési Múzeum – hogy legózzák majd be a vonatokat és a repülőket a föld alatti kiállítótermekbe? És mennyiért?
  • az új Néprajzi Múzeum a Dózsa György úton (tudod, a gördeszka-pálya) nagyobb lesz, mint a kínai Néprajzi Múzeum és hosszabb, mint a Parlament épülete, viszont csak pár ezer négyzetméteren lesz benne kiállítótér – a többi pláza lesz;
  • milyen hatása lesz a Városligetre, ha hirtelen beözönlik oda ennyi turista? Tudnak majd a budapestiek a csendben pihenni, kutyát sétáltatni, pokrócot leteríteni?
  • magyar családonként a Liget Projekt 200 ezer forintba kerül – ugyanis adóforintokból építik be a Városligetet. Nem EU-s pénzből.
  • Ha hozzávesszük Orbán Várba költözését, akkor 400 ezer forintba. Ön szerint, most, hogy az oktatással, egészségüggyel, a munkahelyekkel, a gazdasággal minden rendben, elkölthetünk végre 400 ezer forintot családonként? (Összesen 500 milliárd forintot.)
  • az egész kormányzati negyed a Várba költözik – micsoda felfordulás és bizonytalanság övezi most ezt az egészet, hogy fognak a Parlamentből átjárni a Várba és vissza? Milyen közlekedési anomáliát fog ez okozni? Végiggondolta-e ezt bárki szakmailag, mielőtt rábólintott?

Millió hasonló kérdés van, amire egyszerűen nincsenek jó válaszok.

A legfontosabb kérdés pedig az: miért rombolja szét a kormány Budapest tüdejét? Miért lehet veszélyben Budapesten több, mint 3000 fa, a klímaváltozás közepén, mikor az összes civilizált ország védi és óvja a maradék természeti értékeit?

Lehet, hogy a Ligetvédők raszta hippik, de valahol mindannyian tudjuk: mi is inkább a tiszta levegőn szeretjük a gyerekünket sétálni, játszani vinni és nem a szmogos, élhetetlen városban. 

Mindezek miatt a most szombaton, szeptember 24-én, 15.00-kor induló tüntetés Budapest fáiért nem csak a fákról szól. 

A demokráciáról, az önrendelkezési jogunkról szól,

arról, hogy nem csak a fák, de a mi demokráciánk, a mi városunk is veszélyben van.  

Facebook Comments