Nem Pom Pom az egyetlen mesehősünk, aki szoborral büszkélkedhet

Nem Pom Pom az egyetlen mesehősünk, aki szoborral büszkélkedhet

Pom Pom mellett számos magyar mesehős kapott már szobrot. Budapesten a legnagyobb magyar írók mesealakjait, vidéken pedig Fekete István legnépszerűbb állatfiguráit is megörökítették.

12768048_03819b8ea532454319e458f82d5799c5_x.jpg

A napokban jött a hír, hogy Kisújszálláson szobrot kapott Pom Pom. Csukás István népszerű mesehősét Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek készítették el, és egy négy és fél méteres, acéllemezekből készült fára ültették.

12767478_f974fc0141b0d683ff1ed759ac7c8bf4_wm.jpg

Csongor és Tünde

Vörösmarty Mihály költeményének híres szerelmespárját 1903-ban Ligeti Miklós is halhatatlanná tette bronzból. A különálló, mégis egy párt alkotó egyméteres szobrok eredetileg a Budai Palota Habsburg-lépcsőjének mellvédjét díszítették. A II. világháború után kerültek a Nemzeti Galéria főbejárata mellé.

szcsongor.jpg

sztunde.jpg

Mackó úrfi Róka komával

A Budai vár tövében, a Bécsi kapu mellett egy eldugott helyen áll Mackó úrfi és Róka koma szobra. Az alkotást Sebők Zsigmond író tiszteletére készítették, aki a gyermekirodalom kiválóságaként alkotta meg Mackó úrfit, továbbá a Dörmögő Dömötör kalandjait is. A szobrot Maugsch Gyula készítette bronzból 1936-ban, az emlékmű azonban csak 1970-ben került jelenlegi helyére.
mackourfi.jpg

Köztérkép, Neszták Béla fotója

János vitéz

János vitézt Horvay János faragta kőbe 1929-ben. A jelenetben Petőfi bátor katonája épp legyőzi a sárkányt, igaz, nem Tündérország kapujában, hanem a Keve utcai általános iskola bejárata mellett.

janosvitez.jpg

Köztérkép, Berci fotója

Toldi

A Keve utcai iskola kapujának másik oldalán egy balladai hős kővé vált diadalát láthatják. Itt Toldi győz le farkasokat, szintén Horvay János ábrázolásában. A szobrász valószínűleg Arany János hősét abban a pillanatban örökítette meg, amikor

Hátul a két farkas csüngött a sarkáig, Vissza sem tekintett az anyja házáig.

toldi

Köztérkép, Attila Siskovits fotója

Vuk, Lutra, Bogáncs és a többiek

Fekete István regényhősei egy egész szigetet kaptak Ajkán. Az író mellszobra pont úgy helyezkedik el a csónakázó tó apró szigetének közepén, hogy szinte teljes rálátása van az általa megálmodott állathősökre. 

Bogáncs

bogancs

Vuk

vuk

Vahur

vahur

Bob

bob

Lutra

lutra

Cin

cin

hu

Kele

kele

Facebook Comments