3 uralkodó, aki különösen szörnyű halált halt

3 uralkodó, aki különösen szörnyű halált halt

a0f825c19f3dda978f5343dd88075fb8.jpg

A történelem során nem volt ritka, hogy királyok összeesküvések és gyilkosságok áldozataivá váltak. Az alábbi három uralkodó azonban különösen borzalmas halált halt.

Volt olyan, akit saját trónja zúzott össze, egy másikat saját testvére éheztetett halálra, és akadt olyan is, akit orvul karóba húztak tüzes vassal. Íme I. Béla, I. András és II. Edward brutális halálának története.

I. Béla, akit saját trónja zúzott agyon

010.jpg

I. Béla király tragikus halála igen ismert monda. A Képes krónika tanulsága szerint ugyanis az uralkodót saját trónja sújtotta agyon 1063-ban:

A jámbor Béla király ezután betöltve uralkodásának harmadik évét, királyi jószágán, Dömösön összezúzódott beomló trónján; teste gyógyíthatatlan betegségbe esett; az ország néminemű dolgai miatt félholtan vitték a Kanizsva patakjához; ott távozott el a világból. 

A Kanizsva-patak a nyugati határszélen folyt; a sebesült uralkodót nyugatra vonuló csapatai után szállították, ám Dévény környékén belehalt sérülésébe.

Arra viszont nincs magyarázat, hogy mi volt a különös halálnem oka. Akkora volt a trón, hogy maga alá tudta temetni? Merénylet volt, mert meggyengítették a bútort?

A rejtély talán már soha nem foga megoldódni.

I. András, akit halálra éheztettek

andrew_i_on_his_death_bed_chronicon_pictum_064.jpg

A belviszályok miatt Andrásnak nagyon megromlott kapcsolata testvérével, a fönt említett Bélával. Seregeik először a Tiszántúlon került egymással szembe. A mosoni csata során az Andrást szállító szekér felborult, így került testvére fogságába Zircre. Nem sokkal később ott is halt meg.

Halálával kapcsolatban több változat is létezik. A Képes krónika szerint a megtört királlyal igen rosszul bántak a fogságban. Valószínűleg halálra éheztették.

“András király Németország felé futott, de el nem menekülhetett; a mosoni kapunál ugyanis elfogták. És mivel a Bakony erdejében Zirc nevű udvarházában gondatlanul tartották, meghalt. Szent Ányos hitvalló monostorában temették el, melyet ez a király alapított Tihanyban, a Balaton tavánál.”

II. Edward kegyetlen karóba húzása

desktop-1441034108.jpg

II. Edward a történelem legismertebb homoszexuális uralkodója volt. Összeesküvést szőttek ellene, megfosztották a tróntól és fogságba vetették szeretőjével, az ifjú Hugh Le Despenserrel együtt. Az uralkodó foglárjai úgy döntöttek, ott büntetik meg rabjukat, ahol vétkezett, így a gyilkosságról semmilyen külsérelmi nyom nem fog majd tanúskodni.

A királyt egy pompás vacsora elköltése után nem hagyták egyedül őrei. Egyikük a kandalló tüzét piszkálta, másikuk egy ökörszarvat meg egy kis fűrészt szorongatott a kezében, Majd a megadott jelre egy súlyos asztallappal a földre szorították a királyt. Maurice Druon így örökíti meg az angol király életének utolsó pillanatait:

„Gournay felhajtotta a fogoly ruháját, és lehúzta nadrágját, amelynek kopott szövete elhasadt. (…) Gournay megragadta a tűzkaparót. – Ogle! – kiáltotta. – Most dugd bele azt a szarvat! Edward király a kétségbeesés erejével rándult össze, amikor az izzó vas a kifúrt ökörszarvon keresztül a beleibe hatolt. Feltörő üvöltése megremegtette a falakat, a keepet (lakótorony), majd a temető kövei felett végigfutva felriasztotta a falusi házakban alvókat is.”

(A címkép csak ilusztráció)

Facebook Comments