Érvénytelenül nincs kényszerítőbb ereje a népszavazásnak, mint egy közvélemény-kutatásnak

Érvénytelenül nincs kényszerítőbb ereje a népszavazásnak, mint egy közvélemény-kutatásnak

nszpl.png

Érvénytelen lett a népszavazás. Persze a kedves vezető nyert. Hogy is lehetne másként? Ő ugyanis nem vesztett még soha. Ha nem győzött, akkor sem vesztett, csak kicsavarták kezéből a győzelmet. Pedig nem történt vasárnap más, mint

minden idők legdrágább közvélemény-kutatása.

  1. A Fidesz először vetette be mindent elsöprő kommunikációs arzenálját (a kézivezérelt köztévétől Vajna TV2-jén keresztül Habony minden médiumáig) – kevésnek bizonyult.
  2. A teljes államapparátust mozgósították a siker érdekében. Köztisztviselőkkel hívogatták a Kubatov-listán szereplőket, Nemzeti Választási Bizottság, TEK, és ami még belefért, minden a kampányt szolgálta – kevésnek bizonyult.
  3. A 2014-es országgyűlési választásokon a Fidesz és a Jobbik összesen 3,3 millió szavazatot kapott – ezt a számot nem tudták növelni.
  4. A kampányra hozzávetőleg 12 milliárd adóforintot költött el a kormány. Bár a 2018-as kampányba is keményen beszáll majd a kabinet, de ennyit akkor sem fog tudni elszórni a Fidesz, főleg törvényesen nem.
  5. Megbukott Orbán kedvenc kampánytémája, a menekült-kérdés – ezzel 2018-ban bizonyosan nem lehet mozgósítani, választást nyerni.
  6. Lelepleződött a Fidesz álszentsége: nincs B terv, bármi is történjék, az fog történni, amit Orbán akar. Nincs tekintettel semmire és senkire, ha nem jön be a színjáték, akkor anélkül hajtja végre terveit. Ha ehhez saját, néhány nappal korábban kimondott szavait is kell meghazudtolni, az sem nagy ár. Ha ő maga ennyire becsüli a kijelentéseit, nekünk miért kellene jobban?

A népszavazásnak kb. annyi értelme volt, hogy ezek kiderültek. Így,

érvénytelenül ugyanis nincs kényszerítőbb ereje ennek a referendumnak, mint egy századvéges közvélemény-kutatásnak.

Igaz, az sem sokkal olcsóbb.

A Fidesz és személy szerint a kedves vezető természetesen győzött – ez a sorsa neki. Hisz győztek a nemek, milliók járultak az urnákhoz, úgyhogy a kormánynak kötelessége figyelembe venni a magyar emberek döntését. Mert aki nem ment el, az másokra hagyta a döntést, úgyhogy 100 százalékos a részvétel, hisz mindenki ott volt, aki elment. Az ellenzék, ugye, az hazaáruló, de a magyar emberek megmutatták, hogy nem kérnek Brüsszelből.

A hülyeség-generátort bármeddig lehetne még túráztatni, de akkor sem jön ki majd belőle más, mint kényszeredett magyarázkodás.

Ha bármely ügyben egy népszavazás nem érvényes, akkor a parlamentnél marad a döntés joga, miután az országgyűlését általában 60 százalék fölötti részvétellel választják meg, ezért nem egy túlzott kritérium, hogy legalább 50 százalék fölötti legyen a részvétel, ha a polgárok egy-egy döntés jogát visszaveszik az országgyűléstől.

Ezt mondta 2013 decemberében az ATV-nek Gulyás Gergely. Épp azt magyarázta, miért kell 50 százalékra emelni az érvényességi küszöböt a népszavazásoknál. Ha korábban is a fidesznyik szabályozás lett volna érvényben, az EU-ba sem lépünk be – akkor 45 százalék jelent meg.

Gulyás szerint tehát a polgárok nem vették vissza a döntés jogát, az marad a parlamentnél. Ahol eddig is volt.

Csak azt a 10 milliárdnyi adóforintot nem fogják visszavenni Habonytól, Vajnától, Garancsitól.

Megérte? Nekik biztos.

ashwood

Facebook Comments