Úgy néz ki, nem lesz érvényes a Fidesz népszavazása

Úgy néz ki, nem lesz érvényes a Fidesz népszavazása

A 15 órás részvételi adatok szerint csak a jogosultak alig több mint 30 százaléka adta le a voksát.
nsz15.png

  • Ez 5 százalékkal, kb. 400 ezer emberrel kevesebb, mint a 2008-as , “szociális” népszavazáson, amelyik éppen csak érvényes lett.
  • De elmarad az 1997-es Nato-referendumtól is, amelyik viszont éppen csak érvénytelen.

Nem beszélve természetesen a 2014-es országgyűlési választástól, de ott az ellenzék is a részvételért kampányolt, és a tétje is sokkal jelentősebb volt.

A reggel 6 órás urnanyitástól délután 3-ig eltelte kilenc óra alatt szavaztak 30 százaléknyian. Innen nézve nem teljesíthetetlen a 20 százaléknyi résztvevő a hátralévő négy órában, de

nagyon erős kampányhajrá kellene hozzá.

A délután közepén jellemzően a városi, nagyvárosi,  fővárosi aktivitás ugrik meg, most azonban éppen fordított a részvételi hajlandóság a szokásoshoz képest:

minél nagyobb egy település, annál kevesebben mennek el egyáltalán szavazni.

publi.png

  • Ez egyrészt rámutat arra, hogy hatásos volt az ellenzék távolmaradásra, bojkottra felhívó kampánya, amelyik – eszközök hiányában – főként az urbánus választókhoz jutott el.
  • Másrészt arra is, hogy a Fidesz vidéken, főleg falun félfeudális viszonyokat teremtett: a közalkalmazottak, közmunkások nem tehetik meg, hogy ne szavazzanak, mert a megélhetésük forog kockán.

Azt persze megtehetik, hogy érvénytelenül szavaznak. Elvileg, ha nem kell lefotózniuk a szavazólapot.

A 30 százalékos adat ezért is kicsit félrevezető: az NVI a leadott voksok számát regisztrálta és publikálta. Ennél az érvényes szavazatok száma valamivel, némileg alacsonyabb lehet, ha kicsit is hatott a Kétfarkú Kutya Nemigen-kampánya.

Addig, amíg ki nem derül, hogy mennyien szavaztak érvénytelenül, még kicsit reménykedhetnek Viktorék.

De csak nagyon kicsit.

Facebook Comments