Igaz történet alapján készült az Amerikai Horror Sztori legújabb évada

Igaz történet alapján készült az Amerikai Horror Sztori legújabb évada

A Roanoke-szigetről eltűnt kolónia rejtélye 400 éve megoldatlan. Nem csoda, hogy megihlette a forgatókönyvírókat.

ahs-6x04-kep1-500x257.jpg

1587-ben a mai Észak-Karolinához tartozó Roanoke-szigeten 116 angol telepes megalapította az Újvilág első kolóniáját. Úgy tűnt, kényelmesen berendezkedtek. Ám az utánpótlást szállító hajó három évvel később csak a hűlt helyüket találta. Egyetlen nyomot hagytak csak maguk után: a telep kapuoszlopába vésett

Croatoan szót. 

Amerikai Horror Sztori – Én roanoke-i rémálmom 

A horrorfilmsorozat hatodik évada egy cuki párról szól, akik a rasszizmus elől költöznek le egy észak-karolinai vidéki kúriába (amihez már-már túl olcsón jutnak hozzá). A idill azonban hamar rémálomba fordul. Eleinte arra gyanakodnak, hogy a közelben élő redneck-család akarja elűzni őket. Később azonban egyre több vérfagyasztó megmagyarázhatatlan dolog történik, és egyre többször bukkan fel a titokzatos Croatoan szó is. 

myroanokenightmare-copy.jpg

A szigetre érkező telepesek csoportja főleg férfiakból állt, de voltak köztük nők és gyerekek is. Leveleikből kiderült, hogy hamar berendezkedtek a szigeten, sőt az egyik indián törzzsel, a kroatánokkal is barátságos viszonyt alakítottak ki. Az emberek jól éltek, és hamarosan világra jött az első Amerikában született angol gyerek, Virginia Dare is. 

roanoke-003.jpg

Néhány hónap múlva azonban több nehézség is adódott.

  • Mivel a telepesek augusztusban érkeztek, terményeik közül szinte semmi nem ért be, hiába próbálkoztak a kroatánok módszereivel. Ezért kénytelenek voltak felélni magukkal hozott élelmiszertartalékaikat.
  • A másik nagyobb gondot az jelentett, hogy konfliktusba kerültek az indiánokkal, akik meg is ölték az egyik telepest.  

Mivel veszélyben érezték magukat, 1587 végén arra az elhatározásra jutottak, hogy a telep vezetője, John White visszamegy Angliába élelmiszerért és emberekért, hogy felvehessék a harcot a bennszülöttekkel, ha még jobban elmérgesedne a helyzet.

Indulás előtt abban egyeztek meg, hogy ha a telepeseknek idő közben kényszerből kell elhagyniuk a helyet, máltai kereszteket vésnek a környező fák kérgébe.

White végül csak 1590 júniusában tudott visszatérni a szigetre. Ám ekkor már csak a telepesek hűlt helyét találta. Nem voltak csatára utaló nyomok, sem holttesteket, és nem talált a fákon máltai keresztek sem.

A telepesek mindössze egy jelet hagytak maguk után:

telep kapuoszlopába a Croatoan szót vésték,

illetve az egyik fa kérgében a Croa szó volt olvasható.

ask-roanoke-gettyimages-143231548-e.jpeg

Máltai keresztek hiányában a telepesek feltételezhetően önszántukból költöztek el. A Croatoan szó utalhatott a békés indián törzsre és egy közeli szigetre is. Ám hiába keresték azokon a területeken a kolónia tagjait, nem sikerült a nyomukra bukkanni, így ez a nyom csak

még rejtélyesebbé tette az eltűnésüket. 

  • Egyes feltételezések szerint a korábban békés indiánok fordultak ellenük, és lemészárolták őket.
  • Mások szerint viszont a hátrahagyott Croatoan szó éppen arra utal, hogy az éhhalál szélén álló telepesek a kroatán indiánoknál találtak menedéket és beolvadtak a törzsbe.
  • Megint más elmélet szerint az ekkoriban érkező spanyol hódítók végeztek velük.

Az első amerikai telepesek sorsáról azonban a mai napig sem tudunk biztosat, eltűnésüket több mint négyszáz éve misztikus homály fedi. Nem csoda, hogy történetük felkeltette a forgatókönyvírók figyelmét is.

Forrás: Wikipédia, Life.hu

Facebook Comments