Hol Orbán van, ott hazugság van

Hol Orbán van, ott hazugság van

zj.jpgAzt írja az ismerősöm a Facebookon, hogy a minap észrevette, munkások a fák ágait vagdossák le a pesti Dráva utcában.

  • Odament hozzájuk és megkérdezte, mit csinálnak.
  • Gallyazzák a fákat, hogy tavasszal szépen kihajtsanak – felelte az ember, és dolgozott tovább.

Másnap reggelre az összes fát kivágták.

  • Újra odament az ismerősöm a fagyilkoshoz, és megkérdezte, miért hazudott neki előző nap.
  • Mert ez volt kiadva fentről utasításban felelte szemrebbenés nélkül, és gyorsan elemésztett még egy fát.

Így megy ez. Fentről – értik, fentről – kiadják, hogy hazudni kell. És akkor mi készségesen hazudunk.

  • Fentről kiadják, hogy nem is halnak meg az emberek a kórházakban fertőzésekben, és akkor az erre illetékesek szemrebbenés nélkül ezt mondják – mégiscsak olcsóbb, mint szigorítani a higiénés feltételeken, vagy az egyszer használatos eszközöket valóban csak egyszer használni.
  • Fentről kiadják, hogy hazudni kell, és akkor azt mondják az oktatás bölcs felelősei, sokkal jobb, ha a gyerekek, akik most már kora reggeltől késő délutánig az iskolában rohadnak, az átszervezett oktatás rendszerbe járnak.

És tényleg átszervezték és minden nemzetközi összehasonlítás szerint zuhanunk lefelé az olvasási, számolási képességek tekintetében. Miközben agyonhajszolt pedagógusok jelentések belívek, naplók keret- és egyéb tantervek papírtonnáit töltik ki, amelyeket persze senki nem néz meg, de ha nem készül el, akkor a fejére koppintanak. Ezért aztán beír mindenféle hazugságot, hogy békén hagyják.

És mivel fentről azt adták ki, hogy ez jó, szerencsétlenek egyetértő képet vágnak hozzá és továbbadják, hogy ez jó – a becsületesebbek persze közben kacsintanak a gyerekekre, hogy nem úgy kell azt a jót érteni, hogy jó. Most kérem, kedves harmadik cé, hazudok, de ugye fentről ezt mondták, hogy hazudni kell – nincs mit tenni. Hazudok. De azért ne higgyétek el. Így kell ezt, az iskola végülis az életre nevel.

Ha pedig a Népszabadság nem hazudik, megírja, hogy a bulibáró Rogán Antal helikopterrel repked, majd lehazudja az egészet, vagy, hogy Matolcsy György feleség jellegét még el nem nyerő szeretője, valami Zita nevű nőszemély, mit művel, akkor fentről jön az utasítás, hogy bezárni.

Mert nem hazudott, és itt hazudni kell.

A munkatársaknak ugyan még azt hazudjuk előző este is, hogy semmi gond csak költözünk és közben jó képet vágva mosolygunk – miközben tudjuk, hogy hazudunk. Mert fentről ez lett kiadva. Hogy hazudni kell.

Mondhatnánk hol Orbán van, ott hazugság van. Bár megjegyzem, nem mindig maga Orbán hazudik. De ahol hazugság van ott mindenki szem a láncban?

A láncfűrészes, az orvos, a tanár, a politikus, a kiadó igazgatója? Mindig hazudni kell?

És mindig Orbán tehet róla?

Vagy jobb nekünk, ha demokráciát hazudunk magunknak, mert akkor kényelmesebb az életünk? Demokrácia van – hazudjuk, de közben kacsintunk azért hozzá, hogy tudjuk mi hogy nincs csak hazudunk. Mert föntről ugye.

És addig is, míg föntről megmondják, hogy most éppen mi gondolunk erről, vegyünk egy másik példát:

Tegyük fel persze már most tudjuk, hogy nem igaz , hogy az úgynevezett TAO-pénzeket az utolsó fillérig valóban néhány kivételezett sportágban használják fel. Vagyis, ha egy cégvezető úgy dönt, hogy az egészségügy vagy az oktatás helyett az ő megtermelt adójából néhány dagadt edzőt és pár szerencsétlenkedő sportolót tartsunk el, akkor az így lesz.

Tehát nem csurran-cseppen ide-oda, nem a megvesztegetési- és védelmi pénzeket szedik TAO-nak álcázva be, hanem minden jogszabályt akkurátusan betartanak, ez akkor is közinformáció, még ha most a parlament másként is döntött.

Leegyszerűsítve, még ha minden „rendben” történik, akkor is van jogunk tudni, hogy ki az, aki úgy dönt, hogy a sport fontosabb, mint a lélegeztetőgép, aki szerint lényegesebb a több gól, mint a működőképes iskola.

De azt is tudjuk, sejtjük, hogy nincs így. A TAO nagyszerű eszköz arra, hogy legálisnak tüntessék fel mindazt a törvénytelenséget, amit a maffiaállam elkövet.

Szeretnél valami zsíros állami megrendeléshez jutni? Megoldható. És nem is kell feltétlenül minden pénzt a Voldemort nagyúr módszerével befizetned. Táskában, zsebben hordanod nekünk.

Szépen lekönyvelheted, minden a legnagyobb rendben. Az adófelügyelő ha meglátja, hogy a felcsúti családnak tejelsz, még tisztelegni is fog. Ennyi.

És ezt persze el kell dugni a nép elől. Mert egy idő után valóban kínos, de sebaj. Erre is van egy módszer.

Eltitkolni. És akkor már hazudni sem kell

Egy megoldás maradt. Az adóleaks. Így vagy úgy, de megszerezni az adatokat, az információkat valakiknek és kiszivárogtatni. Ha megakadályozni nem tudjuk egyelőre a lopást, legalább lássuk, tudjuk, megjegyezzük, kik közreműködők mindebben.

Hazugság nélkül

Facebook Comments