Matolcsy bármit megtehet: korlátlan úr a kiskirályságában

Matolcsy bármit megtehet: korlátlan úr a kiskirályságában

mgy_1.jpegMatolcsy azt csinál, amit akar (illetve amit a tarot-kártyák előírnak). Nincs főnöke, kakas a saját (nem is kicsi) szemétdombján, állam az államban.

Az ATV járt utána, hogy van-e főnöke, munkáltatója, beleszólhat-e valaki abba, ami csinál, leállíthatja-e valaki az ámokfutását.

Kiderült, hogy nem.

  • A jegybank felügyelőbizottsága csak jogi ügyekben érzi magát kompetensnek, etikaiakban nem.
  • Az államot mint tulajdonost képviselő Varga gazdasági miniszter sem szólhat bele abba, amit csinál, mert nem ő a munkáltató, és Matolcsy nem is munkavállaló.
  • Az MBN elnökét a köztársasági elnök nevezi ki, de Áder se jogosult intézkedésre, sőt – sajtóirodája állítása szerint – még véleménynyilvánításra sem.

A helyzet tehát az, hogy saját kiskirályságán belül Matolcsy azt csinál, amit akar: kihasználva a jegybanki függetlenséget,

bármit megtehet.

Akár saját szeretőjét is odaveheti alkalmazottnak milliós havi fizetésért, vagy elfogadhat egy luxuslakást kölcsönbe a felügyelete alá tartozó szervezettől.

Továbbá akár alapítványokba is kiszervezheti a jegybank pénzét, ahol az elveszíti közpénz jellegét.

Az egyetlen potenciális retorzió, ami a feje fölött lebeg, hogy hatéves mandátuma lejártával nem kap újra kinevezést, ha az akkori kormánytöbbség nem lesz elégedett a munkájával. De ha Orbán és a Fidesz-KDNP marad, ettől sem kell tartania.

 

Facebook Comments