Németh Szilárdban megbotránkozást keltett, hogy Orbán Viktort nem mindenki szereti

Németh Szilárdban megbotránkozást keltett, hogy Orbán Viktort nem mindenki szereti

nemethszilard.jpgGarázdaságnak számít egy politikus kifütyülése – mármint a Fidesz szerint, ha a politikus épp fideszes. Jelen esetben Orbán Viktor, a párt elnöke, miniszterelnök, nemzetünk kedves atyja. Hát még mit nem.

Lássuk, mit is állít pontosan – legutóbb Németh Szilárd száján keresztül – pártunk és kormányunk. A „garázdaságot követ el” a Büntető Törvénykönyv 339. § (1)  szerint:

Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen követik el.

Ki az, akiben megbotránkozást kelt vajon, hogy Orbán népszerűsége nem osztatlan?

Ahogy a kedves vezető mondaná: (még) nem 100 százalékos. Tudjuk, neki már az is fáj, ha egyetlen embernek is más a véleménye, mint neki – de hát ez fájjon a miniszterelnöknek. Nem tudjuk érte sajnálni.

Ahogy azokat az ostoba talpnyalókat sem, akik a Btk-val hadonászva igyekeznek minden zavaró momentumot eltakarni a kedves vezető elől. Csak meg ne lássa a főnök, hogy nincs meg a 100 százalék! (Persze annyira ez sincs gránitba vésve: amikor az 50 százalék sem lett meg, az sem zavarta túlságosan.)

Legyen egyértelmű: demokráciában a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog. Aki egy nagygyűlésen teszi ezt, annak is. Ha síppal felfegyverkezve, akkor úgy. Aki két ujjal is tudja, annak milyét tervezi elvenni Németh úr?

Aki megbotránkozik azon, hogy imádott vezérét nem mindenki rajongja körül, az valószínűleg azon is megütközik, hogy a föld gömbölyű.

Aki fütyülni akar, hát tegye – éljen szabadon alkotmányos jogával. Amíg lehet. Amíg hagyják.

Amíg hagyjuk, hogy ők döntsék el: tűrik vagy tiltsák.

ashwood

Facebook Comments