Kirúgják a Népszabadság újságíróit

Kirúgják a Népszabadság újságíróit

A Népszabadságot eddig kiadó Mediaworks a napokban csoportosan tárgyal a lap dolgozóival, és megállapodik velük a felmondás feltételeiben – értesült a B1 blog.nsz_1.jpg

Információink szerint a szerződésben szerepel, hogy

év végéig az elbocsátott dolgozók semmit sem mondhatnak a szerződés tartalmáról, valamint nem beszélhetnek a kiadóról sem, különben elveszítik a végkielégítésüket.

A hírek szerint kifizetik a dolgozóknak a nekik szerződés szerint járó pénzt – ez az eljárás ritkaság a magyar sajtóban, ilyenkor általában zsarolással vagy jogi csűrés-csavarással át szokták ejteni a szolidaritás eszméjét régen elfelejtő újságírókat.

Vagyis a Népszabadság újságírói két hónap felmondási időre kapnak pénzt és végkielégítés is jár nekik.

Kétségtelen, ez igen komoly összeg a kiadónak, de megfigyelők szerint – nem akarnak újabb botrányt.

gjz.jpgUgyanakkor, értesülések szerint, elképzelhető, hogy több volt népszabadságos újságírónak rövidesen lesz munkája. Ha a Népszavát átveszi az új tulajdonos (aki a Marquard-csoport szerint nem Marquard, ki tudja), akkor többen mehetnek a minden valószínűség szerint Gál J. Zoltán vezette új laphoz, amely egyesíti a Népszavát és a Vasárnapi Híreket.

Gál 2002 előtt volt a Népszava főszerkesztő-helyettese és tulajdoni része is lehetett a lapban. Emellett

komoly szerepet játszott a Népszavának az MSZP-nek való átadásában.

A Népszava mostani főszerkesztőjét, Németh Pétert Marquard egyszer már kitette egy újságtól, a Magyar Hírlaptól a kilencvenes évek közepén.

Németh eddig foggal-körömmel ragaszkodott a főszerkesztői tisztséghez.

  • Javára írják, hogy a Népszava megmaradt.
  • Ugyanakkor az is tény, hogy nagyon súlyos áldozatok, s a lap teljes eljelentéktelenedése árán.

np.jpgA Németh-főszerkesztette lapnál tucatnyi újságírótól szabadultak meg, felrúgva a szerződéseket, végkielégítés, felmondási díjak kifizetése nélkül.

Korábban több a Népszavának kedvező vételi ajánlat is érkezett, ám

a főszerkesztő ezeket idáig rendre megfúrta, mert vele általában nem számoltak volna tovább.

Most nagy valószínűséggel „minőségi cserék” következnek. Vagyis elképzelhető forgatókönyv, hogy kirúgnak jópár embert a Népszavától, aki eddig reménytelen helyzetben, késő és alacsony fizetésekért dolgozott és odavesznek volt népszabadságosokat.

sl.jpgUgyanakkor ezzel nincs vége a várható médiapiaci változásoknak. Ahogy mondani szokás „iparági források szerint” a

küszöbön áll Orbán Viktor és Simicska Lajos kibékülése.

Ennek várhatóan egyik következménye lesz, hogy mind a magyar Nemzetnek, mid a Hír tévének ismét 180 fokos fordulatot kell tennie.

Ez – az eddigi tapasztalatok szerint – az ott dolgozóknak talán nem okoz lelkiismereti válságot. De elvesznek újabb kritikus médiafelületek.

Facebook Comments