Bent, a házban lőtte fejbe a rendőrt a bőnyi gyilkos. De azt nem tudni, az öreg nyilast ki lőtte le

Bent, a házban lőtte fejbe a rendőrt a bőnyi gyilkos. De azt nem tudni, az öreg nyilast ki lőtte le

tek.jpg

Nyomozati érdekekre hivatkozva gyakorlatilag semmilyen információ nem szivárog ki a bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsoltban. A kisalfold.hu megpróbálta összerakni a tragédiába torkolló házkutatás mozaikjait.

A gyanúsított kirendelt ügyvédje, Léhner György nyilatkozott. A jogász értelemszerűen védence vallomására alapozhat. Eszerint:

 • Szerdán reggel nyomozók érkeztek Győrkösékhez. Rajta kívül a felesége tartózkodott a családi házban.
 • Győrkös István kijött a nyomozókhoz, megtudta, mi a helyzet, visszaindult a házába.
 • A rendőrök utánamentek. Közölték vele a házkutatás tényét.
 • A gyanúsítottnál, amikor a nyomozókat kint fogadta, még nem volt fegyver, bent akarta a rendőröket a karabéllyal visszatartani, “az előállítását késleltetni”.
 • A sorozatlövő ekkor során sült el, egy pillanat alatt kilőtte az öt golyót.

Ezt állította vallomásában Győrkös a vallomásában az ügyvédje szerint.

Eszerint az a pénteken szárnyra kelt híresztelés (amit egyébként a Magyar Nemzeti Arcvonal nyílt levele tartalmazott), hogy a rendőrök a kert hátsó részéből akartak bejutni, s nem elölről, a kapun át –

nem igaz.

Miután lelőtte Pálvölgyi Pétert, Győrkös 

a vérző testtel visszavonult az egyik szobába.

Állítja, hogy nem üvöltözött olyanokat, hogy aki be mer lépni a házba, azt szintén kivégzi. Valóban felhívta őt “a már úton lévő TEK-vezér”, s tárgyalni kezdtek.

A terrorelhárítók számára az elsődleges cél nyilván az lehetett, hogy a még sérültnek hitt rendőrtársakat ki tudják vinni a házból.

 • Győrkös azt mondta, kivihetik, nem bánt már senkit.
 • A terrorelhárítók közölték, hogy a tárat vegye ki a fegyverből, s ezt úgy tegye, hogy a vonal túloldalán is hallják a kattanást. Megtette.
 • Ezt követően rohamozták meg a házat a TEK-esek, hozták ki az akkor már halott rendőrt az utcára, és fogták le Győrköst.
 • Állítása szerint Győrkös ekkor már sérült volt, védekezni nagyon nem tudott; hordágyra tették, és elkezdték az ellátását.gyi.jpeg

Ki lőtte meg?

A Győrkös vallomását ismertető ügyvéd nem számolt be arról, mikor kapta védence a lövést.  A Kisalföld szerint a meghalt rendőr nem használta a szolgálati fegyverét.

Tehát marad az, hogy

 • Pálvölgyi rendőrtársa,
 • a halott rendőrön földühödött vagy az elfogásban biztosra menni akaró kommandósok,
 • esetleg maga Györkös lőtte hasba magát.

Győrkös egyik arról beszélt, apja már sérülten lőtt vissza, ekkor találta el a rendőrt. Ezt a verziót az anyja mesélte neki, aki látta, mi történik. Erről a Győrkös szavait tolmácsoló ügyvéd még nem beszélt.

Dr. Léhner a Kisalföldtől külön kérte, hogy védencének azon mondatát szó szerint idézzék, miszerint

a terrorelhárítók a történtek ellenére is kifejezetten emberségesen bántak vele.

Ez jelentheti azt, hogy tényleg. Vagy jelenheti az ellenkezőjét is.

A szakértői vizsgálat esetleg ki tudja deríteni, ki lőtte le Győrköst. A többi nagyjából világosnak látszik.

Kivéve persze azt, hogy mit remélt Győrkös, mit akar elérni azzal, hogy túszul ejti a rendőröket, mint állítása szerint eredetileg tervezte. Hiszen akkor nem fegyverbirtoklásért, hanem sokkal súlyosabb bűncselekményekért indult volna ellene eljárás.

Valamint az sem tiszta egyáltalán, hogy 

miképpen került a helyszínre Hajdu János alig félóra alatt,

ha föltesszük, hogy a nem nevesített TEK-vezér, akit a Kisaföld szerint az ügyvéd, az ügyvéd szerint Győrkös említett, valóban Hajdu vezérőrnagyot, Orbán Viktor korábbi főtestőrét, a Fidesz egykori biztonsági igazgatóját rejti.

Facebook Comments