Gyurcsányék kiharcolták: csak részleges lesz a baloldali összefogás Orbán ellen

Gyurcsányék kiharcolták: csak részleges lesz a baloldali összefogás Orbán ellen

gydk.jpg

Különalkut kötött az MSZP és a DK Budapestről: a két párt már megállapodott egymással a tizennyolc budapesti egyéni választókerület felosztásáról – írta a kormánypárti Magyar Idők. Eszerint

a szocialistáknak tizenegy, Gyurcsányéknak pedig hét egyéni választókerület jut a fővárosban.

  • Az MSZP részéről Hiszékeny Dezső, Tóth Csaba, Burány Sándor, Kiss László, Hiller István, Molnár Gyula pártelnök, Bárány Balázs, Tüttő Kata, Pál Tibor, Bárándy Gergely és Kunhalmi Ágnes indulhat egyéni jelöltként a következő választáson.
  • A DK pedig Oláh Lajos  mellett Vágó Istvánt, Varju Lászlót, Vadai Ágnest, Élő Norbertet és Lakos Imrét indítaná 2018-ban.

A kisebb baloldali, nemjobboldali pártokat teljesen kihagyták a különalkuból. Nem lesz előválasztás és nem is vették be az összefogásba az Együtt, a Párbeszéd, a Liberális Párt, a Bokros-féle MoMa jelöltjeit sem, pedig többekkel, mint Karácsony Gergely vagy Bokros Lajos múlt vasárnap még közösen demonstráltak. Nincs benne a megállapodásban az LMP sem.  

A jelöltjeik elvileg még felkerülhetnének az esetleges közös listára, de ez már csak azért is valószínűtlen, mert például az Együtt már deklarálta, hogy önálló listát állít.

A lap szerint a Fodor-féle Liberális Pártot Gyurcsány nemkívánatosnak tartja az ellenzéki összefogásban. A baloldali pártok csütörtöki egyeztetésén a DK elnöke kijelentette:

a Liberális Párt őfelsége ellenzéke, ezért nem kell velük közösködni.

Az MSZP egyéni jelöltjei közül hiányzik az a Móricz Eszter, aki a kvótanépszavazáson a Fidesz álláspontját támogatta. A DK nem indítja újra Bauer Tamást, aki a legutóbbi választások választások óta elhagyta a pártot.

Valamint nincs a jelöltek között az a Kerék-Bárczy Szabolcs sem, akit kirúgtak a DK-ból, miután a 168 Órában lényegében arról írt, hogy

Gyurcsány Ferencék ebben a ciklusban mindenekelőtt az MSZP-t akarják maguk alá gyűrni, és csak 2022-ben próbálnák meg leváltani a kormányt.

UPDATE

A DK és az MSZP szerint ez nem igaz

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba szerint a Magyar Idők hazudik, hiszen Gyurcsány Ferenc egyszer sem tárgyalt budapesti választókerületekről szocialista politikusokkal, így a lap által hivatkozott dokumentum hamis. Közleménye szerint a DK abban érdekelt, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös tárgyaláson, együttes szándékkal hozzák létre a megállapodást.

Az MSZP is kiadott egy közleményt, amelyben szintén tagadják a különalkut. Ők is a lehető legszélesebb ellenzéki együttműködésre törekszenek.

Facebook Comments