“Szégyen!” Nem kérdezett, odacsapott a Műegyetem rektora

“Szégyen!” Nem kérdezett, odacsapott a Műegyetem rektora

Pár hete felfüggesztették a Műegyetemen Gazdaságtudományi Kar (GTK) dékánjá, Andor Györgyöt, mert a hírek szerint a Kar az oktatási államtitkárság javaslatára kivált volna a GTK-val a Műegyetemről és átslisszolt volna az ELTE-re.

A rektor a dékánt ezen a héten teljesen ki is rúgta, mint oktatót is.

A GTK-n most teljes a káosz: nem tudni, ki veszi át a dékán óráit, de az íróasztalán is állnak az aláírandó papírok. Az oktatók egy része már nem kap fizetést, a hallgatók egy része pedig egyenesen a rektor lemondását követeli. Ilyen, amikor Palkovics László államtitkár, mint valami elefánt a porcelánboltban, beavatkozik az egyetemi autonómiába.

De mi történt pontosan?

andor_gyorgy_forum.jpgKörülbelül egy hónapja röppent fel a hír, hogy a Műegyetemből kiválhat a fejőstehénnek mondott Gazdaságtudományi Kar. Mára már tagadja az ötletgazda, az oktatási államtitkárság, hogy tőlük indult volna ez a gondolat, mely két célt is kiválóan szolgálna:

  • A felsőoktatás a kormányzat által erőltetett “ésszerűsítését”, azaz, hogy az egyetemeknek egy profilja legyen, így a gazdasági kartól megfosztva a BME eme profiltisztítás után egyértelműen műszaki lenne.
  • A másik cél profánabb: Palkovics László államtitkárnak sem kellene magát minden egyes nyilatkozatában megerőszakolni, hogy a műszaki mellé odabiggyessze a gazdaságtudományi jelzőt is (eltartott vagy 100 nyilatkozatába, mire valaki szólt neki, hogy ezt így illik). De az átszervezés után fellélegezhet végre.

A profiltisztításnak, mint minden tisztogatásnak volt már jónéhány áldozata. Így lett például a Kertészettudományi Kar a Szent István Egyetem része, a Corvinus helyett.

Az ELTE-t szempontjából a “profiltisztítás”-koncepció azért sántít, mert nem illik az ELTE profiljába egy üzleti-gazdasági képzés. Sőt, mindenki tudja az ELTE működéséről, hogy ennek a tökéletes antipéldája. a legrosszabbul gazdálkodó egyetem az országban.

A pletykák szerint az államtitkárság az ELTE-t csúcsegyetemmé kívánja alakítani. 

A hír hallatán a Kar dékánja megpróbált információkat szerezni, kérdezősködni, állítólag még az ELTE-vel is leült tárgyalni. Az ötlet, hogy költözzön a kar, a legtöbb érintettbő inkább ellenérzést váltott ki.

A dékánt pedig a rektor, minden stratégiai érzék nélkül, felfüggesztette. Így megvonta tőle a dékáni jogokat (tárgyalás a változásról, és még a mindennapos ügyek intézése: nem írja alá a kinevezéseket, emberek nem kapnak fizetést…). Hogy ez jogilag mennyire megalapozott, majd a munkaügyi bíróság eldönti. Az Index is megírta. 

Az ötletgazda, az államtitkárság a botrány szagát megérezve gyorsan visszakozott és tagadta, hogy tőle indult volna a gondolat. A BME Szenátusa tett egy szerény és kétértelmű nyilatkozatot, hogy szükségük van gazdasági- és humán tárgyakra (nem a GTK-ra, még véletlenül sem).

A hallgatók és az oktatók a hét elején fórumot tartottak és tiltakoztak, mert a Kar a dékán nélkül gyakorlatilag leállt. Nem indult meg a párbeszéd a GTK és a BME között arról, hogy

  • mi vezetett addig, hogy a kar nem tiltakozott a felmerül átszervezés ellen;
  • hogyan lehetne ebből a helyzetből nyertes-nyertes kimenetet kialakítani.

Közben az aláírandó, a kar mindennapi működésével kapcsolatos papírhalom gyűlt a dékáni irodában. A rektor egy jó darabig hallgatott.

Az egyetem folyosóin olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy Józsa János csak azért lett a Műegyetem rektora, mert más nem pályázott. Eredetileg fel sem merült senkiben, hogy ő alkalmas lehetne, de hát jobb híján, mivel silány, ámde érvényes pályázatot adott be, ő lett az egyetem csúcsvezetője. Ez azért sok mindent magyaráz.

A hírek szerint a híres akadémikus, mint rektor, egy jó darabig nem is tett a dékán felfüggesztése után semmit. Nem tárgyalt senkivel, nem érdeklődött senkitől. Az ex-dékánt egy darabbig még meghagyta oktatónak, a kar dolgozóit és diákjait pedig a bizonytalanság közepén. 

Az államtitkárság közben sunnyogott: nem merték aláírni az átcsatolásról szóló szerződést. Valószínűleg a médiavisszhangtól ijedtek meg.  Másfél hét után a rektor pedig egyszerűen kirúgta még az okatatói állásából is a volt dékánt. 

A kérdés csak az, mi lesz így a GTK maradék oktatói és hallgatói gárdájával? Mennek, maradnak? Hogy fognak megbékülni a rektorral, akinek láthatóan semmi rálátása nincs az eseményekre, vagy csak szimplán a bosszú vezérli? Mit lép erre a Műegyetemet fenntartó államtitkárság, élén Palkovics Lászlóval?

A legszomorúbb az egész történetben az, hogy pont azoktól az oktatóktól és hallgatóktól vették el a döntés lehetőségét, akik gondoskodni szerettek volna a saját sorsukról és akik a leginkább érintettek. Őket megfosztották választott és maximálisan támogatott vezetőjüktől. 

A tcsavar a történetben az, hogy ’56-ban a Műegyetem hallgatói voltak az elsők, akik a kezükbe vették a sorsukat. Páran most pedzegetik, hogy a rektor eljárás törvénytelen volt, de a hangok még halkak. (Érdemes olvasni a GTK Facebook-oldalát.)

Ha egy kicsit messzebre nézünk, az ügy nem csak a GTK-ról szól, hanem az ország működését is szépen reprezentálja.

Nem kérdezünk, nem tárgyalunk. Odacsapunk.

Facebook Comments