Lázár az orosz lobbista zsebéből fityiszt mutatott Jávornak: ideje visszavonulni

Lázár az orosz lobbista zsebéből fityiszt mutatott Jávornak: ideje visszavonulni

A kormány és az Európai Bizottság mintegy varázsütésre lesimultak a nézeteltérések. A közbeszerzések tárgykörében indított kötelezettségszegési eljárást a Bizottság lezárta a Paks-II projekttel kapcsolatban. Legalább is ezt közölte Lázár János. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarországnak joga volt, hogy az oroszokkal megállapodjon az atomerőmű építéséről. Nem csoda: egy orosz lobbista mindent szépen elsimított. 

lj_3.jpg

Lázár János értelmezése szerint az Európai Bizottság döntése arról is szó, hogy Magyarország nem sértette meg a közbeszerzési irányelvet. Jávor Benedek, EP-képviselő és számos zöld civil szervezet 2013 óta ezért támadta meg a projektet többek között.

Paks a következő 30 év legnagyobb beruházása, ami a miniszter szerint évente 1%-kal járul hozzá a GDP-hez, közvetlenül 7000, közvetve pedig tízezer munkahelyet teremt. Lázár János elfelejtette megemlíteni, hogy 2014-ben az országgyűlés megszavazta a Paks 2 beruházás hitelszerződését, melynek törlesztésére 21 éven át közel évi 300 milliárd Ft-ot, azaz nagyjából 6000 milliárd Ft-ot kell összedobniuk a magyar adófizetőknek.

Minden magyarnak hétszázezer forintjába kerül a bővítés.

Lázár szerint az EU nem vitatja Magyarország jogát, hogy a beruházásra és a hitelfelvételre Oroszországgal kössön megállapodást. 2017-2018 során meg is kezdődhetnek a 12 ezer milliárdos beruházás építkezései.

Lázár nem említette, hogy Németországban már 2012-ben úgy döntöttek, hogy teljesen leépítik az összes atomerőművet. Mire Magyarországon kész lesz az új blokk, addigra Németország szinte teljesen átáll az olcsóbb, környezetkímélőbb megújuló energiatermelésre.

Az oroszok állnak a háttérben

Az egyetlen szereplője a történetnek, aki nyereségesként jön ki Paks2-ből, az Oroszország. Tőle vesszük fel a gigahitelt, neki kell visszafizetnünk a többszörösét és orosz cégek építhetik fel az atomerőművet. Az Energiaklub és a többi civil szervezet számtalanszor mutatták ki, hogy a megújuló energia korában egy új atomerőmű építése gazdasági katasztrófát idéz elő és környezeti szempontból is kockázatos – az elhasznált fűtőelemeknek például még mindig nincs helye.

Közben kiderült: az oroszok egy lobbista segítségével simították el az EU és Magyarország között a konfliktust.

Günther Oettinger digitális ügyekért és technológiai fejlesztésért felelős uniós biztos május 19-én egy oroszbarát német üzletember – és nem regisztrált lobbista –, Klaus Mangold magángépével érkezett Budapestre, ahol tárgyalásra került sor köztük. Oettinger volt az, aki 2013-ban – még energetikai biztosként – zöld jelzést adott a paksi atomerőmű oroszok általi bővítésének. Mangold pedig az, aki korábban több alkalommal is közvetített Paks ügyében az érintett felek között.

(Günther Oettingert egyébként néhány napja jelölte az Európai Bizottság alelnöki pozíciójára Jean-Claude Juncker.)

Jávor Benedek közölte: pártja, a PM „elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan személy legyen az Európai Bizottság egyebek mellett a költségvetés ellenőrzéséért és az etikai szabályokért felelős alelnöke, aki többszörösen megszegte a bizottság magatartási kódexét”.

De mit is tett pontosan Günther Oettinger? A 444.hu még júniusban számolt be arról, hogy Günther Oettinger azzal magyarázta Mangold gépének igénybe vételét: „tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre”. Ám – amint azt Jávor hozzáteszi – aznap délután négy közvetlen menetrendszerű járat is Oettinger biztos rendelkezésére állt volna.

Jávor úgy véli, Oettinger nemcsak, hogy megszegte a biztosokkal szembeni előírásokat, amikor nem regisztrált lobbistával egyeztetett Budapesten, hanem ennek okairól is hazudott az Európai Parlamentnek. Ráadásul ha nem fizetett Mangoldnak a repülőútért, az ajándéknak minősül, pedig egy biztos 150 euró érték feletti ajándékokat nem fogadhat el. „Ha pedig fizetett érte, és magángépet használt menetrendszerű járatok helyett, sokszoros áron, akkor ok nélkül pazarolta az európai adófizetők pénzét” – állítja Jávor, aki adatkéréssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz – akivel májusban szintén találkozott Oettinger.

Abszurd az abszurdban: Jávor Benedek EP-képviselőnek a mai kormányinfón azt üzente Lázár, hogy fontolja meg, érdemes-e folytatnia politikai pályafutását. “A tehetség önmagában nem elég, ha nem társul becsülettel” – tette hozzá. Lázár szerint a tiltott állami támogatással kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás is lezárulhat hamarosan. Nem is csoda, hiszen az orosz lobbisták magángép nagyon kényelmes az Európai Bizottság tagjai számára.

Facebook Comments