Donald Trump nagyon kikapott az elnökválasztáson, mégis megnyerte

Donald Trump nagyon kikapott az elnökválasztáson, mégis megnyerte

Hillary Clinton csaknem kétmillióval több szavazatot kapott, mint republikánus ellenfele, mégis úgy fog rá emlékezni a politikatörténet, mint akit még Trump is meg tudott verni.dt_1.jpg

A (keleti parti idő szerinti) szerda esti adatok alapján Clinton 63,9 millió, Trump 62,1 millió voksot kapott – írta a CNN.

Ez a legnagyobb különbség az amerikai elnökválasztáson vesztes jelölt javára. Eddig Al Gore tartotta a rekordot, aki 2000-ben kicsit több mint félmillió szavazattal verte Georg W. Busht, de az elnöki posztot az utóbbi kapta.

A látszólagos paradoxon oka az elnökválasztási rendszer sajátosságaiban keresendő: a szavazatok nem közvetlenül az elnökre, hanem az elnökválasztó elektorokra mennek, és (jellemzően) az adott állam összes elektori szavazatát az ott győztes jelölt kapja.

The winner takes it all – a győztes mindent visz. A vesztes meg mehet a levesbe.

Ez magyarázza, hogy csaknem kétmillió szavazattöbbséggel hogyan lehet mégis kikapni:

  • ahol Clinton nyert, ott nagyon nyert,
  • ahol Trump nyert, ott kicsit nyert.

De az eredmény ugyanaz:

akár fölényesen, akár éppencsak győzött az egyik jelölt, elvitte az adott állam összes elektori voksát.

És Trump több helyen nyert, mint Clinton, ez döntött.

Általános vélemény szerint Clinton a november 8-ai választást azért veszítette el, mert az ún. rozsdaövezet államaiban teljesített rosszul, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban.

Rendszert korábban Trump is kritizálta, a New York Timesnak viszont kedden az mondta: kampánya alkalmazkodott a rendszer követelményeihez.

Mi 22 államban kampányoltunk. Ha arra mentünk volna, hogy mi kapjuk a több szavazatot, akkor csak 3-4-be mentünk volna. Akkor el se hagytuk volna New Yorkot és Kaliforniát.

Facebook Comments