Hatalmas siker ez a kormánynak: durva áremelések jönnek

Hatalmas siker ez a kormánynak: durva áremelések jönnek

Már a CBA is szembekerült az Orbán-kormánnyal.cba.jpg

Nagyot nem tévedtünk, amikor arról írtunk, hogy a magyar kisvállalkozások belerokkannak majd az Orbán-kormány béremelésébe, az infláció meglódul és elbocsátások várhatók.

Ugyanezeket nyilatkozta a 24.hu-nak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin:

Teljesen természetes, hogy a polgárok lelkesednek azért, hogy növekszik a bérük és végre nemcsak a bruttó, hanem a nettó bérük is. (…) Ellenben, ha ezt a vállalkozói oldalról nézzük, akkor ez kitermelhetetlen! (…) Mi is szeretnénk többet fizetni a dolgozóinknak, csak nincs rá fedezet. Minden évben újabb sarcokkal van terhelve a kereskedelem. Minden évben van valami extra, és most ez.

A MNKSZ-nek legnagyobb tagja a CBA, Neubauer korábban a CBA kereskedelmi igazgatója volt, tehát

a kormány tervei elleni tiltakozás a kormány egyik legnagyobb támogatójának álláspontjaként is értelmezhető.

Neubauer szerint

az a probléma, hogy ez a megállapodás nem veszi figyelembe a kis- és középvállalkozások helyzetét. Az elemzések, amikből kiindul a kormány, a nagyvállalatok, a multik számai. A KKV-szektor foglalkoztatja a magyar munkavállalók 60 százalékát, ha kiszámolom ennek a döntésnek a hatását, akkor az azt mutatja, hogy dolgozónként, havonta 15 ezer forinttal többet kell kitermelnie egy vállalkozásnak minimálbér esetén. De ha a garantált bérminimumot nézem, akkor az már havonta több, mint 33 ezer forint dolgozónként. Ez nincs ma meg a kis cégeknél.

Áremelések lesznek a kereskedelmi szektorban,

a versenyképességünk tovább fog romlani és minden olyan ágazatot súlyosan érint, ellehetetlenít ez, ahol a személyi jellegű ráfordítás magas és alacsony a hozzáadott érték, amit a dolgozók előállítanak.

(A képen a CBA óriásplakátja a 2010-es választásokról, amit akkor senki nem értelmezett másként, minthogy a kiskereskedelmi lánc a Fidesz támogatására hívott fel.)

Facebook Comments