A történelem 3 legfurcsább hadserege

A történelem 3 legfurcsább hadserege

animals_with_guns.jpg

Megunt feleségekből, óriásokból, sőt macskákból is állítottak hadsereget a történelem során. A történelem könyvekből ismert római légiósok vagy Mátyás király fekete serege kispiskóta ezekhez a bizarr katonai alakulatokhoz képest. 

Megunt feleségek serege

the_celebration_at_abomey_1908_the_veteran_amazones_ahosi_of_the_fon_king_behanzin_son_of_roi_gele.jpg

Afrikában a 17-19. században létezett egy Dahomey nevű királyság, ahol a férjek beadhatták megunt feleségeiket katonának. A nők hadseregbe lépését a helyi király tette lehetővé. Ez praktikus lépés volt, ugyanis az ország férfilakossága folyamatosan csökkent a háborúk és a rabszolga-kereskedelem miatt. S bár sok nő jelentkezett önként, a lehetőség kapóra jött a feleségükkel elégedetlen férjeknek is. Válás híján így egyszerűen elküldték őket katonának.

Az amazonokból álló sereg csupán kétszer szenvedett vereséget. Nem is csoda, hogy félredobott, frusztrált feleségekből álló alakulatokat a király legbátrabb harcosaiként tartották számon. Ezek a harcos nők a korban egyedülálló szabadságot élveztek: ihattak alkoholt, dohányozhattak és mindegyiküknek 50 rabszolgája volt. Ha pedig valaki hozzájuk ért, halállal bűnhődött.

Macskahadsereg

Figure 7: An artist’s rendition of the battle of Pelusium showing Cambyses hurling cats at the city walls. Painted by Paul Marie Lenoir (French, 1843-1881). Cambyses at Pelusium – King Cambyse at the Siege of Peluse [1872], oil on canvas, exhibited at Paris Salon 1873.II. Kambüszész macskákat vetett be a harctéren. Első hallásra azt hihetnénk, a perzsa nagykirály megőrült. Azonban pont ellenkezőleg: a macskahadsereg ötlete zseniális taktikának bizonyult, aminek folyományaként a perzsák elfoglalták Egyiptomot.

A pelusiumi csatában i.e. 525-ben a perzsák macskák tucatjaival vonultak a csatatérre, sőt még pajzsukra is cirmosokat festettek. Az elgondolás mögött az állt, hogy ellenfeleik, az egyiptomiak szent állatként tisztelték a macskákat, így érthető módon nem akartál bántani, vagy eltalálni nyilaikkal még a festett cirmosokat sem. A katonák visszavonultak, a perzsa hadsereg azonban a üldözőbe vette őket, és sok katonát lemészárolt. Elfoglalták Egyiptomot, és kivégezték a XXVI. dinasztia utolsó uralkodóját, III. Pszammetik fáraót is.

Óriáshadsereg

01appyhd-1.jpg

I. Frigyes Vilmos porosz király annyira rajongott a magas katonákért, hogy óriásokból álló hadsereget toborzott magának. Emberei egész Európát bejárták, hogy megfelelő magasságú jelölteket találjanak. Ha pedig egy kiszemelt magas férfi nem óhajtott hadserege tagjává válni, az uralkodó egyszerűen elraboltatta. Egy ilyen esetből egy kisebb diplomáciai botrány is kirobbant. A porosz király emberei ugyanis véletlenül egy magas osztrák diplomatát is megpróbáltak elrabolni.

Az óriás jelző akkoriban egyébként még nem ugyanazt a magasságot jelentette, mint manapság. A király a 180 centinél magasabb embereket gyűjtötte hadseregébe.

 Forrás: Múltkor.hu

Facebook Comments