Varga Mihálynak elment a maradék józan esze vagy már számolni sem tud

Varga Mihálynak elment a maradék józan esze vagy már számolni sem tud

vm_1.jpg

Magyarországon lezárult az alacsony munkabér időszaka.

Ezt tudta mondani a szájával a gazdasági miniszter. Azt is gyakran hangoztatják, hogy Orbán regnálása egyenlő az adócsökkentés kormányával.

A helyzet az, hogy egyik sem igaz.

A csodálatos béremelés után – ami, ugye, korszakzáró egyben –

az immár nem olcsó magyar minimálbér 83 ezer forint. Havonta.

Az, hogy mi olcsó és mi drága, nehéz megmondani – mivel általában keresettől, anyagi helyezettől függő szubjektív megítélésről beszélünk. Azt sem tudjuk, hogy személyesen Varga Mihálynak mit jelent az olcsóság fogalma. Persze a Pasa parkból, Rogán Antal szomszédságából bizonyosan más színben látja a világot – a bugyellárisban 4,2 millió megtakarítással, karcagi telkekkel, négy fővárosi ingatlannal, havi 11, milliós miniszteri fizetéssel. Túl sokat amúgy sem kellett bukódnia a munkaerőpiacon: ’89-ben szerzett egy közgazdász diplomát, majd egy évvel később beült a parlamentbe, azóta se tette ki onnan a lábát. Megértjük, ha negyedszázad alatt némiképp elszakad a rögvalóságtól.

Ezért segítünk kicsit. Ma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerint… – ja, nem, a hivatalos statisztikusok ugyanis egy éve nem mérik a létminimumot és a szegénységi küszöböt. Bizonyára azért, mert már nincs mit, akkora a jólét a gyorsnaszádon. Sebaj, közgazdász diplomát nem csak Varga tudott szerezni, kiszámolták mások a KSH helyett:

2016-ban 88 ezer forint a létminimum, vagyis ennyi pénz szükséges egy elfogadható, szegényes élethez.

Messzebb van ez a Pasa parktól, mint Mészáros Lőrinc a gázrezsótól.

Ha egy átlagos családot veszünk alapul, két, minimálbért kereső felnőtt, egy gyerek, az azt jelenti, hogy a létminimum eléréséhez a havi bevételüknek meg kell haladnia a nettó 264 ezer forintot. Sikerülni fog? Aligha. Milyen szerencse, hogy a Statisztikai Hivatal már nem strigulázza a szegényeket.

A csodálatosan, egyedülállóan, soha nem látottan megemelt minimálbér ugyanis jövőre 127 650 forint lesz. Ez azért már jól hangzik! Főleg, ha mellé tesszük: az elmúltnyolcévben bezzeg nem emeltek ennyit, alig volt 70 ezer a legkisebb fizethető bér, amikor a kedves vezető átvette a kormányrudat. És most, hat röpke év, és majdnem megduplázták. Ühüm. Talán csak arról nem beszél az adócsökkentés kormánya, hogy

Magyarországon terheli a legnagyobb adó a minimálbért az OECD-országokban.

  • A második helyezett Lettország szánalmas 27 százalékkal próbál villantani, de hol van ez a magyar 35 százalékos adóterheléshez képest!
  • A gazdasághoz híresen alig konyító németek 26 százalékot vesznek el a legkisebb fizetésből,
  • míg a közgazdász analfabétának számító USA csak 14-et.
  • Sajnos, az Orbán által nagyra tartott törökök is csupán 21 százalékot vonnak el.

Látszik, nem érti a világ, hogyan kell adót csökkenteni. Így immár két dologban is világelsőt csinált belőlünk Orbán Viktor, hisz a minimálbér legnagyobb adóterhe mellett nálunk a világon a legmagasabb az általános forgalmi adó kulcsa is. Ilyen nagyot csökkentettek az adókon.

A jövőre megemelt minimálbérből végül a már nem olcsón dolgozó magyar munkás 83 ezer forintot fog megkapni. Ha tetszik: 268 eurót. Az már azért valami! Nem olcsóság, annyi szent! Ebből már könnyen kigazdálkodható Rogán Antal Berluti Ecritoire-táskája

csupán 8 és fél hónapig kell kibírni étlen-szomjan.

ashwood

Facebook Comments