Megdobálta a rendőröket: a fideszest elengedték, a menekültet 10 év fegyházra élték

Megdobálta a rendőröket: a fideszest elengedték, a menekültet 10 év fegyházra élték

Emlékszik még valaki Goró Oszkárra? A Fidelitas alelnöke 2006-ban a tévészékház előtt megdobálta a rendőröket, üvöltözött, bíztatta a társait, akik felgyújtottak és megrongáltak 21 gépkocsit és két motorkerékpárt. A székházat megtámadták a szélsőjobbos zavargók, akik behatoltak az épületbe, kifosztották a büfét és törtek-zúztak. A Magyar Televíziót, amelynek adását 2006. szeptember 19-én hajnali 1 óra után meg kellett szakítani, több mint 29 millió forintos anyagi kár érte.

tv_szekhaz_ostrom.jpg

A tévé-székház ostromában a vád szerint Goró Oszkár, aki akkor a XV. kerületben volt önkormányzati képviselő, is részt vett, ezért az ügyészség őt közérdekű üzem működésének megzavarásával és csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta.

Nem terrorizmussal.

Goró ezt a vádat jórészt tagadta, azt mondta: “a székház lépcsőjére nem mentem fel, az a széttaposott sörösdoboz, amit dobtam, nem alkalmas sérülés okozására, de azt érzékeltethette, hogy a rendőrök sem tehetnek meg mindent.” Egy korábbi tárgyaláson pedig azt mondta, azért volt a Szabadság téren, mert mint politikus, első kézből kívánt tájékozódni.

Hogy mi lett vele, mostanra senki sem tudja. Goró Oszkár eltűnt a közéletből. 2014-ben még az ő perében történt egy perújrafelvétel, aminek nem derült ki az eredménye, pedig próbáltunk utánakeresni.

Ahmed H. esete ugyanez, csak egy kicsit bonyolultabb. Ma délután a Szegedi Törvényszék kihirdette az elsőfokú ítéletet a röszkei terrorizmusperben, Ahmed H., a tavaly szeptemberi 16-i kődobálós-vízágyús-könnygázas balhé után egyedüliként terrorcselekmény elkövetésével is megvádolt szír férfi ügyében.

Őt ugyanis – a szüleivel együtt – fegyházra ítélték terrorizmus vádjával. Pedig semmi mást nem csinált, mint Goró Oszkár.

Ahmed H. esete nagyon hasonló Goró Oszkár esetéhez, két különbséggel:

  • Ahmed és családja a háború elől menekült és biztonságba akart jutni a családjával, nem pedig értelmetlenül törni-zúzni a tévészékháznál
  • Ahmedet tíz év fegyházra ítélték. Goró Oszkárt először háziőrizetbe vették, aztán egyszerűen elengedték.

Ahmed H.-t mindkét vádpontban bűnösnek találták: tíz év fegyházat kapott, és véglegesen kitiltották Magyarország területéről. A férfi az ítélet hallatán zokogásban tört ki, egy őr adott neki zsebkendőt.

Goró Oszkár perében nem volt különleges biztonsági szigorítások: őt emberként kezelték.

Goró Oszkárról senki sem állította, hogy terrorista, mert megdobálta a rendőröket, vagy buzdította a társait bármire is.

A terrorcselekmény Ahmed H. esetében a vád szerint abból állt, hogy erőszakkal próbálta a rendőrséget (egy állami szervet) kényszeríteni arra, hogy engedje be Magyarországra a szerb oldalon feltorlódott tömeget. A 40 éves férfit azzal vádolták, hogy megafonba beszélt, rázta a kordont, megdobálta a rendőrsorfalat, és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg.

(Ahmed H. egyébként különleges helyzetben volt a kint rekedt migránsok között: ő legálisan is bejöhetett volna Magyarországra, mert a röszkei összecsapás idején, felesége révén már tíz éve Cipruson élt, voltak papírja, szabadon mozoghatott az EU-ban. A családja azonban csak 2015-ben érkezett volna Európába a balkáni útvonalon keresztül. Ahmed H. nekik akart segíteni pénzével, nyelvtudásával, ezért csatlakozott hozzájuk az úton. Így került a magyar határ szerb oldalára.)

Goró Oszkár és Ahmed H. is ártatlannak vallotta magát.  Goró Oszkárnak nem volt a tévészékháznál a családja, hanem otthonról nézték a tévében, ahogy a fiúk hülyeséget csinál. Ahmed H. csak a szüleit szerette volna biztonságban tudni, amikor a háború elől menekülniük kellett. Az összecsapás után több családtagját is letartóztatták, idősödő, beteg édesanyja volt az egyetlen női vádlott a tömegzavargás-vádas büntetőperben. Első fokon bűnösnek is találták őt is, valamint Ahmed H. apját is.

Innen gratulálunk a Szegedi Törvényszékben: nyilvánvalóan olyan politikai kirakatpert rendeztek meg a Fidesz céljainak megfelelően, ami a legsötétebb kommunista pereket, az ’50-es éveket idézi.

Tényleg azokat az embereket kell elítélni terrorcselekményért 10 évre, akik valódi terrorcselekmények, háború, bombázások elől menekülnek? Ahmed H. lehet, hogy az állítások szerint megdobálta kövekkel a rendőrsorfalat és megaphone-t is használt, de az, hogy ezért “terrorista” az elképesztő. Ilyen alapon Goró Oszkár, a Fidelitas volt alelnöke is terrorista, nemde? Sőt, a tv-székházánál zavargók is mind azok.

tek_roszke.jpeg

Ha Ahmed H. meg is dobálta a rendőrsorfalat, ő ezt elkeseredettségében tehette és cselekedetének semmi köze ahhoz, amit például a párizsi vagy bagdadi merénylők követnek el, ami valóban terrorcselekmény. A családját – akik a bombázások és tényleges terrortámadások elől menekültek – akarta biztonságban tudni. El lehet ítélni valakit, azért mert megdobálta a rendőrsorfalat, hivatalos személy elleni erőszak miatt (ami 1-től 5 év – bár ebben a helyzetben azt is túlzásnak érezném – és nem 10-20), de egy ilyen helyzetben terrorizmus miatt az felháborító és nevetséges.

Arról nem is beszélve, hogy a röszkei esetben enyhén szólva nem igazán volt korrekt a hatóságok viselkedése sem, élén a TEK-kel, akik ártatlan embereket vertek össze az összecsapások során. Talán azt is ki kellene vizsgálni.

Magyarország megint bebizonyította: képtelen a jogállami működésre.

Facebook Comments