Mészáros Lőrinc megvette az Echo Tv-t Széles Gábortól

Mészáros Lőrinc megvette az Echo Tv-t Széles Gábortól

Parádés napok járnak az Emberre, Aki Nem a Miniszterelnök Strómanja.meszarosorban.jpg

Előbb a Heti Válasz bizonyítékokat talált rá, hogy övé lett van a Hunguest-hotellánc: az ő emberei vették át. Ezt eddig is tudtuk, de most már – szinte – hivatalos.

Aztán Széles Gábor jelentette be a saját lapjában, hogy

csütörtökön eladta Mészárosnak az Echo Tv-t.

A felcsúti polgármester-gázszerelő bő hónapja megvette a korábban a Népszabadságot és 12 megyei lapot is kiadó Mediaworks is, az újságok mellé most tévéje is lett. Széles már november elején közölte, vevőt keres a súlyosan veszteséges Echóra (az valahogy nem zárták be gazdasági okokra hivatkozva), akkor azt mondta, több befektető csoporttal is tárgyal, de az a feltétele, hogy a tévé jobboldali maradjon.

Ez nagyjából be is határolja azt a kört, akik versenyeztek a tévéért.

  • Az egyik a Habony-Vajna-féle médiabirodalom, Orbán nem hivatalos főtanácsadója és hivatalos kormánybiztosának felségterülete a TV2-től az Origón át a Lokálig terjed.
  • A másik újonnan épült: ő kapta a Mediaworks megyei lapjait, a Világgazdaságot, és most már tévéje is lett.

Névleg a korábban a Magyar Nemzetet, utóbb a Magyar Időket vezető Liszkay Gábor irányítja, de az köztudomású, hogy

az utóbbi 3-4 évben tízmilliárdos állami megrendelésekből viharos sebességgel meggazdagodott felcsúti gázszerelő birtokába került.

Inkább előbb, mint utóbb be is fog bizonyosodni. Éppen úgy, mint a Hunguest-szállodák esetében.

A Magyar Hírlapban zseniális az adásvételt bejelentő interjú címe:

Nemzeti erők egyesítése.

Szép körülírása ez annak, hogy Orbánnak kellett egy tévé, és vett egyet magának. És ezzel egyesültek az a nemzeti erők a jobb farzsebében.

A miniszterelnök 2014 tavaszától, a választási győzelmet követően és a Simicska-birodalom akkor már várható leválását megelőzve vágott bele a médiabirodalom (utóbb: birodalmak) kiépítésébe.

Előbb a 80-100 milliárdos éves büdzsével működő közmédia kapta a kormány szócsövének szerepét, de az nem tudta megakadályozni, hogy 2014-15 fordulójára drasztikusan csökkenjen a kormánypártok támogatottsága.

habonyvajna.jpgUtána építették ki a Habony-Vajna-féle konglomerátumot. Az viszont olyan erős lett, hogy 

ellensúlyt kellett neki építeni.

(Merje mondani valaki, hogy Magyarországon nem működik a fékek és egyensúlyok amerikai találmánya! Működik az, de csak a Fideszen belül.)

Orbánnak tudnia kellett, hogy egyetlen dolog emeli őt a többi fideszes politikus fölé: a saját tábor támogatása. Ha viszont nem éri el a saját tábort sem, akkor ez, a belharcokat jelentősen meghatározó helyzeti előnye jelentősen csökken vagy el is tűnik.

Tanult a Simicska-féle esetből: nem engedheti meg, hogy kiszolgáltatottja legyen egyetlen médiabárónak sem. Mert bármilyen megbonthatatlannak is tűnt a több évtizedes barátságuk, a hatalomért folytatott küzdelem bármilyen nexust fölőröl.

Ha a Habony-Vajna birodalom, amelynek éppen úgy van miniszteri képviselője (Rogán és Seszták), mint volt Simicskának Némethné, túlságosan  erőssé válik, akkor ki kell építeni egy másikat (illetve már egy harmadikat), amelyik

csökkenti a súlyát.

Ezért nem kaphatták meg a Mediaworks megyei lapjait (pedig Habony kezdett el róluk tárgyalni még tavaly), és az Echo Tv-t sem: a miniszterelnök – ahogy Pecinát – Széles is megkérte arra, hogy általa kijelölt cégnek adja el a tulajdonát.

Ez aztán az Orbánhoz a lehető legközelebb álló cég lett. Mert Mészáros annyira közel áll, hogy már-már szinte nincs is távolság köztük. Nála laknak például, és eteti a kutyájukat is. Nem beszélve arról, hogy a Mészáros-birodalmat kizárólag állami pénzek tartják el.

szeles-gabor-orban-viktor.jpgSzélest amúgy szintén állami megrendelésekkel fizetik ki, egyrészt az Echóért, másrészt azért, hogy ellenzékben is megtartotta a két jobboldali orgánumot.

Az Ikarusból tervez világcéget csinálni: évi háromezer buszt akar gyártani, amiből ötszáz darab hazai piacra készül. Lefordítva:

közpénzből fizetik ki az Echoért.

Ez félig-meddig maga is elismeri, amikor azt mondja:

Ez ugyanis az az iparág, amely nagyban függ az állami, önkormányzati megrendelésektől.

Azért a Magyar Hírlapot megtartja saját tulajdonában, hátha valaki a kormányban mégse akarná betartani alkut. Jól jöhet még Bayer Zsolt, amikor egy fideszes kormánytagba kell belerúgni.

 

Facebook Comments