Durva szócsata volt az úszóválogatott csapatgyűlésén

Durva szócsata volt az úszóválogatott csapatgyűlésén

Előbb a Nemzeti Sport számolt be róla, hogy Hargitay András szövetségi kapitány nekiesett Hosszú Katinkának azon a csapatgyűlésen, amelyet békítési szándékkal hívott össze a kanadai Windsorban, a rövidpályás világbajnokság előtt.st.jpeg

A sportlap anonim informátorra hivatkozva azt írta:

Csütörtökön, magyar idő szerint péntek hajnalban az edzők megbeszélésén Hargitay András kemény szavakkal esett neki háromszoros olimpiai bajnokunknak, Hosszú Katinkának, aki egyébként csak azért tartózkodott ott a megbeszélésén, hogy férjének, Shane Tusupnak fordítson.
„Ez akartad, Katinka? Örülsz neki? Ez volt a célod?” – szóltak a kapitány első szavai Hosszúnak, aki a férjével egy ideig tűrte az emelt hangot, aztán idő előtt távoztak a helyszínről…

Hargitay ezt utóbb tagadta.

(És nem cáfolta, mint a magyar sajtó szinte egésze írta.) Közleménye szerint

  • az NS ellenőrizetlen forrásból teljesen hamis állításokat jelentetett meg.
  • Valamennyi kollégája tanúsíthatja, hogy az idézett mondatok semmilyen formában nem hangzottak el a válogatott edzők windsori megbeszélésén.
  • Nem volt emelt hangnem, és egyáltalán nem támadt Hosszú Katinkára sem ekkor, sem a megbeszélés előtt, sem azután.

Sőt, inkább őrá támadtak. Hargitay a 24.hu-nak adott interjút, amelyben azt mondta békítéssel próbálkozott, ám

Shane (Tusup, Hosszú amerikai férje és edzője – B1 blog) erre úgy reagált, hogy ő nem fog nekem letérdelni és megcsókolni a gyűrűmet, mert én az ő szemében egy senki vagyok, nem becsül semmire, nem ismer el engem. Nem volt kiabálás, nem volt indulat benne. Csak simán közölte. Később aztán felálltak és elmentek.

ha_4.jpgA kapitány ezen meg is sértődött, és külföldizett egyet, alkalmazkodva a mai magyar viszonyokhoz:

Nézze, engem bárhol a világon lesenkizhetnek, mert nyilván sok helyen nem ismernek. De Magyarországon? Az úszósportban? Ráadásul egy külföldi? Szerintem nem.

Most akkor ott tartunk, hogy nem tudjuk, mi az igazság. Hargitay esett-e Hosszúnak, vagy Hosszú férje Hargitaynak? De

az nem kérdés, hogy nekiestek egymásnak. 

Hargitay amúgy olimpia bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok vegyesúszó volt. Széchy Tamás első neves és sikeres tanítványa. Ám még a 70-es években.

Azóta leginkább az ezoterikus ostobaság, az ún. Szent Korona-tan terjesztésével foglalkozott.

Az úszáshoz és a szövetséghez nem sok köze volt. Ezért is volt meglepetés, amikor Gyárfás felkérte utánpótlás szövetségi kapitánynak, a nemi erőszak botránya miatt azóta lemondott Kiss László felnőtt kapitány kijelölt utódjának.

Shane Tusupnak viszont idén lett egy háromszoros olimpiai bajnok sportolója. Ha úgy tetszik, Hosszú olimpiai aranyait ő adta Magyarországnak.

A kapitány szerint korábban jóban volt Hosszúékkal, például hozzá fordultak, amikor tavaly kudarcba fulladtak a vébé promófilmjéről szól tárgyalások az úszónő és Gyárfás elnök között. Ám szerinte úgy ítélték meg, hogy nem segített nekik, ezért azóta haragszanak rá.

Úgy látja, a nézeteltérésük Hosszú windsori eredményességét nem fogja befolyásolni. Már az olimpiai aranyakat is úgy nyerte hosszú, hogy

nem beszéltek egymással.

Facebook Comments