Közlekedési káosz Budapesten, de Tarlós szerint “nincs generális metróügy”

Közlekedési káosz Budapesten, de Tarlós szerint “nincs generális metróügy”

Bár az utóbbi héten három különböző vonalon történt valami anomália, baleset, Budapest ma reggel is lebénult, de Tarlós István főpolgármester szerint “nincs generális metróügy”. Csak mi tesszük hozzá: a felcsúti kisvasút is zavartalanul közlekedik! 

utkozes.jpg

A utóbbi hét napban mindegyik metróvonallal gondok voltak. 

Múlt pénteken leállt a kettes metró és füstölt a 4-es.

A tűzoltókat a Fővám téri és a Gellért téri megállókhoz is riasztották. Az utasokat az alagútban kellett leszállítani, a katasztrófavédelem szerint mind a 122 utas épségben feljutott a felszínre, senki nem rekedt a szerelvényen. Mindenhol tűzoltók dolgoztak a Duna mindkét partján.

A BKK péntek este facebook oldalán mindössze annyit közölt, hogy “az M4-es metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár”, illetve hogy a szerelvények áramellátási hiba miatt nem közlekednek. 30 pótlóbuszt állítottak forgalomba.

Hétfő reggel utolérte egymást és összekoccant két szerelvény az M2-es metró vonalán, a Pillangó utcánál.

A fekete dobozokban tárolt információk szerint az a metró, ami nekiütközött az állomáson várakozó szerelvénynek, ötvennel ment, amikor a vezető a Pillangó utcától 300 méterre elkezdett lassítani. A sofőr végül 200 méternél kapcsolta be a vészféket. A vizsgálat alapján a vonat ezután álló kerekekkel, 4-5 kilométeres sebességgel ment neki a megállóban várakozó szerelvénynek.

A baleset 15 sérültje közül már csak hárman vannak kórházban. Tóth Ferenc, a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ intézetvezető főorvosa a hirado.hu-nak azt mondta, hogy 1-2 napon belül várhatóan ők is hazamehetnek. A rendőrség is nyomozást indított az ügyben, amiről kiderült, hogy előre számítani lehetett rá.

Ma reggel a 3-as metró megint füstölt és leállt.

Buszokkal kellett pótolni a Deák Ferenc tér és az Árpád híd között, mert elromlott egy szerelvény. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint azóta a teljes vonalon járnak a metrók.

Ma reggeli az a BKK szolgálati közlemény a Deákon, hogy a 2-es metró ugye nem áll meg a Kossuth téren, nem jár a 3-as metró a Deák és az Árpád híd között, de van pótlóbusz, a 47-49-es villamos se jár a Deáktól, de nincs pótlóbusz, az utasok hasznàlják a 4-es metrót (ami ugye nincs a Deákon…).

Mindezt úgy, hogy hétfő óta a 2-es metró vonalán kevesebb metró indul és azok is csigalassúak.

Közben a 3-as és a 62-es villamosok helyett is pótlóbuszok mennek sz Örstől Zugló felé.

Az Index úgy tudja, ma reggel az egyik Kőbánya-Kispest felé haladó metró füstölt, a Lehel téren szállították le az utasokat. Az Újpest felé közlekedő szerelvényt is megállították és kiürítették, az egész állomáson állt a füst.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy elektromos kapcsolódoboz füstölt. A fővárosi hivatásos tűzoltók hőkamerákkal átvizsgálták a metrót. 

Tarlós: nem az én hibám, nem az én hibám, nem az én hibám

 Az ellenzék természetesen vizsgálóbizottságot követelt, de a fideszes a többség leszavazta az indítványt a fővárosi közgyűlés ülésén, mondván, nincs generális metróügy.

Tarlós István főpolgármester az ülésen közölte: nem generális metróügy van, hanem három különböző metró, három különböző problémával, és abból csak egy a súlyos, a 2-es vonalon történt baleset. Hozzátette: a 4-esen egy papírfecni gyulladt meg, az okozta az eseményt, ami miatt le kellett szállítani az utasokat. A 3-as metró felújításával kapcsolatban pedig nem tud a főváros tovább lépni.

A kassza kulcsa nem nálunk van – utalt a főpolgármester arra, hogy a kormány miatt többször halasztani kellett a metrópótló buszok beszerzését, és a felújítás finanszírozása is bizonytalan.

A 2-es metrón történt balesetről Tarlós annyit mondott: egy ember volt, aki azt mondta, várjuk meg a vizsgálat végét, az pedig ő maga volt, és most is ezt mondja. A három metróban történteket összemosni a főpolgármester szerint “alamuszi, tisztességtelen dolog”.

Mindez bizonyára megvigasztalja azokat akik nem értek be a munkahelyükre, vagy az iskolába. Abszurd az abszurdban, hogy a metrót még városnéző hajókkal is megpróbálják pótolni Budapesten… 

 

Facebook Comments