7 érv, miért egyszerre zseniális és gusztustalan, amit a Fidesz a nyugdíjasokkal művel

7 érv, miért egyszerre zseniális és gusztustalan, amit a Fidesz a nyugdíjasokkal művel

A fideszes propagandamédia teljes erővel harsogja, hogy a nyugdíjasok micsoda ajándékot kaptak személyesen Orbán Viktortól; Lázár János és Kósa Lajos össze-vissza beszélnek, hogy a köztisztviselők vagy a postások viszik-e ki az Erzsébet-utalványokat a nyugdíjasoknak. Nem ez az egyetlen baki a történetben, gondoljunk csak arra, hogy elvileg adóznia kell minden nyugdíjasnak az „ajándék” után.

lazar_1.jpg

Nézzünk néhány cifra dolgot ebben az utalvány-ajándék-történetben, ami miatt azt mondjuk: zseniális ötlet, de gusztustalan húzás a Fidesztől az ajándékutalvány osztogatása karácsony előtt: 

1. Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Erzsébet-utalvány miatt, ami 2017-től meg is szűnik. Tehát a gesztus tulajdonképpen az utalványt kibocsájtónak is szól. Sok millióért.  

2. Nyilvánvaló, hogy szavazatvásárlásról van szó, nyilvánvaló, hogy megint tisztességtelen játszmát játszik a Fidesz, mégis a bennünk lévő szociális érzék azt mondatja vannak nyugdíjasok, akiknek az a 10 ezer forint is rohadtul számít. És ez szomorú.

3. Ezzel az aprópénzzel ki lehet szúrni azoknak a szemét, akik komolyan rá vannak szorulva minden fillérre. És akik megint be fogják szavazni a Fideszt a parlamentbe. Mert ők azok, akik a legkevésbé látják a politikai összefüggéseket és az arányokat.

4. Az Átlátszó hívta fel rá a figyelmet, hogy az Erzsébet utalványban való ajándékozás fajlagosan jóval drágább, mint egy egyszeri tízezer forintos rendkívüli nyugdíj-kiegészítés. Ahhoz képest, ha mindent beleszámolunk (közterhekkel, az Erzsébet Utalványfogalmazó díjaival, borítékolással és kézbesítéssel együtt), bő másfélszeres áron, 28 milliárd forint helyett úgy 45 milliárd forintért juttat el azonos értéket a nyugdíjasokhoz.

5. A Fidesznek ez aprópénz, mégis, sok ezer, tízezer szavazat jön be rajta. Mondunk pár hírt az utóbbi két hétből, hogy csak az arányokra gondoljunk:

  • 2,8 millió nyugdíjas kap 10ezer forintot, ez csak kicsivel több, mint az a 15 milliárd forintnyi közpénz, amit Orbán magának és/vagy a vejének utalt. 
  • 353 millió festményekre és műtárgyakra az MNB Értéktár programjában.
  • 13,5 milliárdért rendezték meg Schmidt Máriáék az ’56-os emlékévet, ahol aztán botrányos történelemhamisításba fordult a sztori.
  • Az MNB-nél a fizetéseket min 110%-kal emelik az idén. 

6. Közben a Fidesz ütheti-rúghatja az ellenfeleit, mert azoknak nem jutott az eszébe gusztustalan módon könyöradományokkal szavazatokat vásárolni.

7. Zseniális politikai marketing-fogás az Idősek Tanácsától Kusovszky Imréné szerepeltetése a propaganda-médiában (TV2, M1), aki a maga kis egyszerű módján, a nyugdíjasok nyelvén mondja el, miért jó a nyugdíjasoknak.

 

Egyszóval, ha leszámítjuk a tökölést a postások kontra köztisztviselők-ügyben, a Fidesznél már megint előálltak egy szuper, de annál gusztustalanabb történettel. 

Facebook Comments