Varga Mihály harcol saját beosztottja ellen

Varga Mihály harcol saját beosztottja ellen

Rájöttek a kormányban, hogy Tállai András teljesen fogalmatlan.

Illetve erre csak Varga Mihály – aki miniszterként Tállai főnöke – jött rá, de ő meg már régen rájött. Valamint Orbán miniszterelnök is tisztában van az államtitkár képességbeli korlátaival, de ő meg pont ezért tartja.tallaivarga.jpg

A Tállai januári menesztését megszellőztető Magyar Nemzet-cikkből az látszik, hogy nem a miniszterelnök döntött, hanem csak

Varga miniszter akarja elérni Tállai kirúgását.

Az nem világos, hogy csak az adóügyekért felelős, vagy a parlamenti államtitkári posztjáról is eltávolíttatná. Ehhez Varga érvei:

  • amellett, hogy miniszteréhez nem lojális, vele nem egyeztet,
  • a NAV-hoz csak hetente egyszer megy be dolgozni,
  • nem is ért az adóterülethez.

Mondhatni teljesen fogalmatlan.

És erről a napokban adott interjúja után már a nyilvánosság is képet alkothatott, amikor az ember nem jött rá, hogy a nyugdíjasoknak Orbán személyes ajándékaként küldendő 10 ezer forintos ajándékutalvány azért kerül a kormánynak valójában 15 ezer forintba, mert van neki adótartalma:

HírTV: A miniszterelnökség azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium tudja majd megmondani, miért jön ki tizenötezer forintra egy tízezres Erzsébet-utalvány. Mit lehet erről tudni?

Tállai: Úgy gondolom, hogy a kormánynak joga eldönteni, hogy most tízezer forint vagy tizenötezer forint. A kormány ülésén fog megszületni, hogy ez az összeg mennyi lesz. Ha a Miniszterelnökség ezt javasolja, nyilván megvitatja a kormány. Így van?

Lehet, hogy Vida Ildikó nem beszélt angolul – persze Tállai se beszél -, de azért ilyen hibát, ha akart volna, se tudott volna elkövetni.

Az nem sokat jelent, hogy a NAV-nál kész tényként kezelik Tállai menesztését: ők – legalábbis a hivatal felső vezetése – nyilván ismeri Tállai viszonyát Vargával. A probléma csak az, hogy

Tállai hozzá nem értése, alkalmatlansága Orbán számára egy pillanatig sem volt szempont.

Sőt, inkább előnyt jelentett a posztra kinevezéséhez.

Tállait nem kötik. ún. szakmai elkötelezettségek, feltétel nélkül lehet lojális a miniszterelnökhöz – akár saját miniszterével szemben, vagy annak háta mögött is.

Nota bene: ugyanez volt a dolga Vargának államtitkárként az első Orbán-kormányban, amikor még Járai Zsigmond volt a pénzügyminiszter. Varga azért kapta a kinevezését, és nem valami bankárból csinált államtitkárt akkor Orbán, nehogy a minisztérium két felsővezetője összefogjon ellene.

A miniszterelnök több forrásból akart tájékozódni, amihez saját – és a miniszterrel rossz viszonyban lévő – embert kellett beültetni megfelelő rálátással, hogy a tárca vezetője nem tudja szűrni, terelni és blokkolni az információkat.

Orbán úgy ultizik, hogy ismeri az ellenfelek lapjait.

Ez minden minisztériumban így működik Orbán alatt- Lásd még: divede et impera, valamint fékek és ellensúlyok.

tallai.jpegAmikor 2001-ben Járaiból jegybankelnök, Vargából miniszter lett, akkor Tállait találták meg a politikai komisszár szerepére. Az “elmúlt nyolc évet” Mezőkövesd polgármestereként élte túl, de Orbán olyannyira alkalmasnak találta őt a besúgói alternatív információforrási státuszra, hogy a ciklus vége előtt lemondatta a polgármesterségről. Akkor a Belügyminisztériumba került önkormányzati államtitkárként; 2014-ben, a választás  – és az önkormányzati lobbi lefejezése, kiherélése, felszámolása – után mehetett a gazdasági tárcához.

Most már ott van rá szüksége Orbánnak. Varga bárhogy tiltakozott. Sőt, a tiltakozása csak erősíttette Orbán szándékát.

Orbánnak addig semmi baja nincs Tállaival, amíg a szereplése nem kezdi el erodálni a Fidesz bázisát. És erre pillanatnyilag nem sok jel utal: Tállai éppen olyan, mint az átlag Fidesz-szavazó

Hacsak Vargának nincs valami komolyabb adu a kezében, akkor nincs esély Tállai menesztésére. Legfeljebb valami ködös ígéret hangozhatott el Orbán részéről Varga követelésére, hogy majd januárban térjenek vissza az ügyre.

A kiszivárogtatás nem jött jól Vargáéknak, ha ők csinálták, akkor komoly hibát követtek el. Orbán most már hivatkozhat arra, hogy azért nem rúgja ki Tállait, mert azt az ellenséges sajtó, meg az ellenzék követeli. Így, ugyanerre hivatkozva nem rúgta ki Rogánt vagy tavasszal Balogot sem (utóbbit inkább felfelé buktatja).

Varga talán csak akkor tudna elérni valamit, ha lemondással fenyegetne, de

ahhoz ő nem elég tökös.

És joggal tarthat attól is, hogy Orbán rajta demonstrálja, őt nem lehet zsarolni, és elfogadja a lemondását. Miközben Tállai a helyén marad.

Na, az lenne csak a nagy siker.

Facebook Comments