Parádés siker Orbán stadionprojektje

Parádés siker Orbán stadionprojektje

Tényleg csak mellékesen, legfeljebb összehasonlításképpen említem meg, nem is fontos, hogy kedden az Allianz Arénában néztem meg, amint a Bayern egy pazar szabadrúgással 1-0-ra verte az Atleticót.

Kegyetlen hideg volt,  mínusz 5-6 fok, az Arénában mégis 70 ezren voltak.

Egy teljesen tétnélküli meccsen, mert már biztos volt, hogy a madridiak nyerik a BL-csoportot, a müncheniek bármilyen eredmény esetén másodikok lesznek.

Érdemes ezt talán kicsit összenézni a nézőszámokkal a magyar NBI-ből. A hivatalos adatok szerint a 19., az idei utolsó fordulóban nem egész

11 ezren voltak. Hat meccsen.

Két meccsen még az ezret se érte el a nézőszám, a legnézettebb a Fradi-MTK volt. A 4700 néző a Groupama Arénában kb. 20 százalékos kihasználtságot jelent.

Az új (két és fél éves) Fradi-stadionban amúgy 10 ezer fölötti nézőszámot csak az Újpest vendégjátéka tud produkálni, de 2016-ban 12 ezer fölé még akkor – és a hivatalos adat szerint – se megy a jegyeladás.

És még ezzel együtt is a Fradi meccsei a legnépszerűbbek az NBI-ben.

Ehhez képest igen megnyugtató, hogy a 12 csapat 6 közül hármat is kvázi semleges helyszínen kellett játszani. A Szombathely Sopronba, a Diósgyőr Mezőkövesdre, az Újpest Kecskemétre kényszerült, mert épül az új stadionja.

De a Videoton se tudott volna Fehérváron játszani, mert nekik is készül az új stadionja, 15 milliárd forintnyi közpénzből.

A 12 csapat közül négynek is épül már az új stadionja.

Mezőkövesden már már kész van, csak egymilliárdnyi közpénzbe került. (És most kapnak még félmilliárdot, mert biztos, ami biztos.) A jelenlegi NBI-esek közül a Fradi és az MTK már kapott új stadiont, ugyanúgy mint a másodosztályú Felcsút és Sopron, vagy a harmadosztályú Kisvárda is.

Hogy milyen minőségben, az más kérdés. Az MTK-stadion katasztrofális lett, az Újpestté is az lesz állítólag, Felcsúton a pálya vízelvezető rendszere mondott csődöt, Sopronban a tető ázott be, Pakson meg a 100 millió forintnyi állami (köz)pénzből felújított gyepszőnyeg nézett ki úgy 10 perc után, mint

a teleszkópos felvétel a Holdról.

És emellé nem árt tudni, hogy az NBI-ben az őszi idény nézőszámának átlaga nem egész 16 ezer

Nem meccsenként. Fordulónként.

Az utolsó 3 forduló 6 meccsének össznézőszáma:

  • 17. forduló: 13635
  • 18. forduló: 12066
  • 19. forduló: 10912

Szóval bármennyi is az új stadion, nézők nincsenek.

Mert azok Münchenben vannak. Biztosan egyfajta érzékcsalódás, de az Allianz Arénában hallott magyar szavak aránya alapján több százra teszem azoknak a magyaroknak az számát, akik kedden a helyszínen látták a Bayern-Atleticót. De csak azért több százra, és nem több ezerre, mint amennyinek valójában gondolom, mert tartok attól, kicsit túlbecsülöm a számot. Egy nagyságrenddel lejjebb veszem inkább.

Lehet, hogy annyian nem voltak magyarok a müncheni meccsen, mint egy egész NBI-es fordulóban, de annyian biztosan, mint egy átlagos magyar elsőosztályú meccsen.

Pedig hét órát kell érte vonatozni, vagy nyolcat autózni. És tényleg kutya hideg volt.

Viszont lehetett valódi futballt látni, valódi futballistákkal.

Facebook Comments