Nem fúj a szél, Ádert ezért körberöhögték a saját párttársai

Nem fúj a szél, Ádert ezért körberöhögték a saját párttársai

A kormány szerint nem fúj a szél, ezért a kormány betiltotta a szélerőműveket. Annak ellenére, hogy még Áder János is visszadobta a parlamentnek megfontolásra ezt a törvényt és, hogy a Greenpeace szakértői mást állítanak. Nekünk az orosz hitel Paks2 kell!  

aj_2.jpg

Az Országgyűlés utolsó ülésszaka kezdődött el ma és a fideszes többség látványosan negligálta a saját maga által megválasztott államfő észrevételeit. Három korábban már elfogadott előterjesztésről szavaztak, amelyeket a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek; két és fél esetében látványosan nem érdekelte a fideszes többséget a köztársasági elnök véleménye. 

A parlament lényegében változtatás nélkül újra megszavazta

  • a szélerőművek betiltását: erről az államfő még októberben úgy foglalt állást, hogy az ellehetetleníti a szélerőművek építését,
  • a fővárosi Erzsébet tér egyes részeinek állami tulajdonba kerülését: itt csak a határidők módosulhatnak, de ugyanaz fog történni, amit a Fidesz akart;
  • a gyógyszerforgalmazási törvényt: itt a köztársasági elnök fenntartásai nyomán az eredetileg elfogadottnál szűkebb jogköröket kapnak a hatóságok a gyógyszertárak házkutatására – vagyis, a gyógyszereket ellenőrző hatóság nem törhet be bárkinek az otthonába csak úgy, mint valami eltévedt TEK-es.

Ezek után nem is csodálkozunk, hogy Áder inkább horgászni indul jövőre és nem a köztársasági elnöki székért. 

Eddig is lehetetlen volt szélerőművet telepíteni Magyarországon, de ezek után kizárt, hogy bármikor is újabb szélerőművek legyenek.

Hiába fordult a világ az olcsóbb és megújuló energia felé, a magyar kormány egy irgalmatlanul korrupciós ügyben hatalmas mennyiségű hitelt vesz fel Oroszországtól, hogy megépíthesse Paks2-t.

A szélerőművek komplett betiltását korábban azzal indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára most ehhez annyit tett hozzá, hogy a hazai szélerőművek 25 százalékos kapacitáskihasználtsággal működnek. Ennek pedig az az oka, hogy „a hiányolt kapacitás az ország földrajzi adottságai miatt nem realizálható, ezért a megújuló energiaforrások – párizsi klímacsúcson és az uniós forrásfelhasználásokkal is vállalt – aránynövelése a nap- és geotermikus energia hasznosításával érhető el.”

Magyarul: a kormány szerint nem fúj a szél Magyarországon.

A Greenpeace már korábban is elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy Magyarországon diszkriminatív intézkedésekkel lehetetlenítik el a szélenergiás beruházásokat. Érthetetlen, hogy a szabályozás még annak a 750 MW kapacitásmennyiségnek a beépítését sem teszi lehetővé, amelyet  Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve előirányoz, miközben ez az érték figyelembe veszi a villamosenergia-rendszer jelenlegi befogadóképességét, tehát további rendszerfejlesztések nélkül is megvalósítható lenne. Ráadásul mindez csak növeli a költségeket: a REKK (Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont) számításai szerint, ha kizárjuk a szélerőműveket a hazai energiaportfólióból, a 2020-as célok elérése évente 25 milliárd forinttal többe kerül.

A változtatást a Ház első ízben október közepén fogadta el, ám Áder János államfő azt nem írta alá, kifogásolva, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését. Szerinte a módosítás nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását, ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével és indokolatlan adminisztratív terheket vezet be. 

Facebook Comments