Óriási rendőri készültség a Ligetben: újabb fapusztításra készül a hatalom

Óriási rendőri készültség a Ligetben: újabb fapusztításra készül a hatalom

Bár Baán László, a Liget Projekt miniszteri biztosa égre-földre esküdözött, hogy nem vágnak ki egyetlen fát sem a Városligetben, egy trükkje azért van a dolognak: az emberi hülyeség.

liget_rendorok2_20161212.jpg

Ma délelőtt ugyanis megjelent a Városligetben, a volt Kertem nevű szórakozóhely mellett egy nagy adag rohamrendőr, akik azért jöttek, hogy a faátültetéseket biztosítsák. A szemtanúk szerint a helyszínen  van két busz és vagy tíz rendőrautó teljes személyzete.

De minek kellenek rohamosztagosok a faátültetéshez a Városligetben?

 

Azért kellenek, mert a Ligetvédők nevű mozgalom megpróbálja a Városliget beépítését megakadályozni. Kevesen tudják, de 300 ezer tonna betont fognak beönteni a városligetbe az elkövetkező 3-4 évben, 250 milliárd forint közpénzen (nem EU-s pénzből). Ennek “köszönhetően” létrejön Európa egyik legrégebbi közparkja helyén egy múzeumnegyed. 

 liget_rendorok_20161212.jpg

A tiltakozások hatására az Ingatlanfejlesztő Zrt, aminek a Fővárosi Önkormányzat átjátszotta a Városliget kezelését, megígérte, hogy nem vágnak ki egyetlen fát sem. A szavukat most úgy próbálják betartani, hogy átültetik őket. Ezzel csak pár probléma van:

1. Legalább egy év előgondozás kell egy fának ahhoz, hogy átültethessék. (Ez a Ligetben nem történt meg.)

2. Maximum 20 cm lehet annak a fának a törzse, amit átültetnek. (Ilyen alig van a Ligetben.)

3. Az átültetés irgalmatlanul sokba kerül, milliók mennek el arra, hogy ugyanúgy kivégzik a fákat, mintha kivágnák őket.

Mindebből három dologra következtethetünk:

1. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt magasról tesz rá, mi történik a fákkal és mennyi közpénzt lehet leszórni az abszurd ötletre, hogy múzeumokkal építsék be a Ligetet. 

2. Teljesen szakmaiatlan módon nyúltak hozzá a Városligethez, hiszen már egy mezítlábas Ligetvédő is betéve tudja a faátültetés szabályait. Olcsóbb lett volna egy szakembert alkalmazni, mint hülyeséget csinálni és ezzel is halálra ítélni a fákat.

3. Mindennek persze a budapestiek isszák meg a levét, főleg a közelben lakók: a Liget Projekt miatt ugyanis megnövekszik az autóforgalom a Ligetben és a környékén (több turista, több busz, több látogató), megszűnik a csend és a nyugalom a Liget maradék részén is – amit nem fognak szétverni. Mindehhez hozzájárul még a mélygarázsok építése is, ami miatt az egész Dózsa György úton megszűnik az ingyenes parkolás. 

 

A Ligetvédők blogunknak elmondták, tekintettel arra, hogy a munkaterület a bejelentett demonstrációs területükkel egybeesik, illetve, hogy a fák bizonyosan el fognak pusztulni az értelmetlen átültetés miatt, ellenállást szerveznek. Bejelentették, hogy a területen veszélyes munkavégzés folyik (nem kerítették körbe a munkaterületet), illetve értesítették a hatóságokat is. Arra kérnek mindenkit, hogy menjen ki a Városligetbe és tiltakozzon az értelmetlen pusztítás ellen. 

Facebook Comments