Palkovics: a pedagógusok túl sokat keresnek és túl szabadok

Palkovics: a pedagógusok túl sokat keresnek és túl szabadok

Ismét nagyot ment az oktatási államtitkár a közmédiában. A propagandaműsorban Palkovics László védte a védhetetlent és olyanokat mondott, hogy “túl nagy szabadsága van a pedagógusoknak”, meg “a pedagógus pálya vonzó” és a Pisa-teszt amúgy sem releváns a sikeresség szempontjából.  

palkovics_balog_czunyine.jpg

 

Tegnap is nyilatkozott az államtitkár, korábban Hoffmann Rózsa az oktatás csődjét meg azzal magyarázta, hogy a magyar diákok a Bibliából sokkal jobbak, mint a társaik. 

– Az elmúlt években növekedett a tanárképzésbe jelentkezett és felvett hallgatók száma – mondta Palkovics a Kossuth rádióban. 

Palkovics László szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy “számos támogatást, ösztöndíjat adtak”. Ezek mellett az életpályamodell kidolgozása nyomán is vonzóbbá vált a pedagógusi pálya: már máshogy “pozícionálják” ezt a szakmát – értékelte az államtitkár.

Tudta? 

A legfrissebb, kedden megjelent Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Palkovics a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, tovább az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosa lett.

Beszélt arról is, hogy a tanárok továbbképzését is szeretnék továbbfejleszteni,

az ugyanis nem jó, hogy a pedagógusok maguk döntik el, milyen tanfolyamra tudnak, akarnak menni.

Az adott iskolaközösségnek kell eldöntenie, hogy a tanárnak milyen kompetenciákra, és azokhoz milyen továbbképzésre van szüksége. 

Értelmezzük a mondatot: túl nagy a szabadság, elvtársak!

Palkovics László korábban az M1 aktuális csatorna műsorában aztán jól ellentmondott magának és a fideszes párttársainak, akik eddig a homokba dugták a fejüket és másokra mutogattak (főleg a pedagógusokra, pl. Lázár János): a PISA-felmérés eredményeit komolyan veszik, s a köznevelési törvényben meghatározzák azokat elemeket, amelyeket módosítani kell. Ugyanakkor megjegyezte: a PISA-felmérés eredményei nem feltétlenül állnak korrelációban a társadalom sikerességével.

A MTI híradásából megtudhattuk azt is, hogy az államtitkár úr nagyon kompetens ember és nagyon sikeres is, illetve vannak neki “nemzetközi vezetői tapasztalatai”, amelyek alapján azt okosságot mondta: nem szükségszerűen azokból az országokból származnak a legjobb mérnökök, amelyek a PISA-teszten jól szerepeltek. Megjegyezte továbbá, hogy Izrael jóval többet költ oktatási rendszerére, mégis egyre rosszabbak a PISA-felmérésen elért eredményei.

Különösen izgalmasak ezek a szavak attól a kormánytól, amely Mészáros Lőrincnek többet pénzt juttatott ebben az évben, mint a teljes hazai felsőoktatás büdzséje. 

Facebook Comments