Városliget: kis parasztvakítás után szabadrablás keretében viszik Habonyék négyzetméterenként

Városliget: kis parasztvakítás után szabadrablás keretében viszik Habonyék négyzetméterenként

Sokkoló információkhoz jutottunk a nemrég lezárult Liget Park Fórumon. Már korábban megírtuk a blogon, hogy Persányi Miklós, az SZDSZ volt környezetvédelmi minisztere és jelenleg az Állatkert igazgatója adta be a derekát a Liget Projektnek. Így ő kapta azt a PR-feladatot, hogy vezényelje le az “egyeztetést” a Ligetet használókkal. Egyébként amíg Ön ezt a bejegyzést olvassa, éppen eltakarítják a fákat az építkezések útjából. 
atultetogep.jpg

Az egyeztetés legelején kiderült, hogy valódi párbeszéd nem lehetséges és valójában senkinek sem számít a véleménye; a Ligetvédők, a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport mindjárt ki is vonult az elején a “Zöld Liget fórumról”. Arról ugyanis, hogy milyen lesz a Városliget, valójában nem lehetett egyeztetni: már minden eldőlt előre. És mindent el is adtak előre. A Városligetre ugyanis  nem pihenőparkként, nem is Múzemui Negyedént, hanem vásári bazárként tekintenek új tulajdonosai. És mindent meg fognak tenni azért, hogy a belefektetett 250  millióér forintot visszaadják a befeketetőnek: Habony Árpádéknak.
250 milliárd forint közpénzért építik ugyanis tele a Városligetet éttermekkel, okos padokkal, sportpályákkal és múzeumokkal. Olyan lesz, mint egy nagy vurstli, ahol egy tűt nem lehet majd leejteni. A koncepció teljesen téves, mert valaki odafent meglátta a Nagy Pénzszerzési Lehetőséget az egészben. 
A környezetvédőket azzal próbálják elhallgattatni, hogy “átültetnek” (erről is írtunk már, hogy valójában csak legyilkolják a fákat). 

Mindez feketén-fehéren kiderül a Zöld Eb- kutyás érdekvédelmi egyesület beszámolójából is, akiknek ugyan nem kötötték a Habony-szálat az orrára, de a Facebook-on nagyon megindító bejegyzést tettek közzé:

Lezárult a Liget Park Fórum sorozat. 4 nagy fórum volt és egy kutyás egyeztetés szűkebb körben. Bár próbáltalak közben is tájékoztatni titeket, de most van értelme a teljes összefoglalónak.
Nagyon nehéz érzelem nélkül írnom a Ligetet érintő változásokról. Nemcsak kutyásként érint ez a dolog, hanem ligethasználóként is. Bocsássátok ezért meg nekem, hogy néha elragadnak az érzelmeim.
A 3 tematikus fórum témái: „Az első Liget Park Fórumon sikerült közösen kialakítanunk azokat a súlyponti témaköröket, amelyeket hasonló keretek között érdemes szélesebb körben is megvitatni. Így október 27-én a megjelent szervezetek a Városliget zöldfelületének és vízfelületeinek átalakulásáról, fakataszteréről, november 24-én a Városligetben várható közlekedési változásokról, a tömegközlekedés átalakulásáról, a gépkocsiforgalommal, a parkolással kapcsolatos tervekről, a kerékpáros és a parkon belüli egyéb közlekedés lehetőségeiről válthattak szót szakértőkkel és egymással.” (Idézet prof. dr. Persányi Miklós a Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatokat felügyelő miniszteri biztos.)
Tudta?

A Városliget Zrt jogerős fakivágási engedélyt kapott több fellebbezés ellenére a Hungexpo (Zene Háza) területén, ami itt 40 db fát érint. Ezt az engedély tanúsága szerint 7 db platáncsemetével és 872 db sárgalevelű tiszafával (Taxus baccata ‘Aurea’) akarják pótolni. A Taxus baccata ‘Aurea’ amúgy nem fa, hanem bokor. Nagyon lassan nő, de cserében minden porcikája mérgező. Kedvelt csemegéje lehet tehát azoknak a gyerekeknek, akiknek van egy olyan korszakuk, amikor mindent a szájukba vesznek. A lehető legjobb ötlet ilyen növénnyel pótolni kivágott fákat közparkban. 872 db tiszafa ebből a fajtából egyébként az ország összes faiskolájában nem található összesen. A fakivágási engedélyre annak ellenére bólintott rá a kijelölt V. kerületi jegyző, majd másodfokon a kormányhivatal, hogy ezeknek a jóembereknek láthatóan fogalma sincsen a pótlásra meghatározott növények fent leírt tulajdonságáról, valamint nincs kertépítészeti engedélyezési szintű terv, ami alátámasztaná azt, hogy hová, milyen új növények kerülnek

A december 8-i fórum címe „A Városliget, mint nagyvárosi park szabadidős szolgáltatásainak tervezett irányai”
Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy nakéremszépen, így kell ezt csinálni: sok-sok civil szervezet megy el ilyen fórumokra, és aztán jól meghallgatják őket, figyelembe veszik az igényeiket, és úgy alakítják legalább a maradék parkot, hogy az szabadidős park legyen… Hát NEM.
A fórum nekem egyébként hasznos volt. Sok mindent megtudtam a fák állapotáról és arról is, miért kerültek ilyen állapotba. Illetve sok statisztikát, felmérést láttam. Viszont a párbeszédnek ezt a formáját még nem ismertem eddig. Én nem hívom párbeszédnek azt, hogy minden civil résztvevő kap egy hozzászóláskártyát, arra felírja a kérdését, aztán, ha az összes előadás elhangzott, akkor mindenki egyesével felállhat és elmondhatja a mondókáját, kérdését. Aztán ha az összes kérdés elhangzott, akkor reagálnak a kérdésekre, ha szerencséd van, akkor választ is kapsz, ha nem, akkor így jártál. Nincs további apelláta.
A szűk körben megtartott kutyás egyeztetés pedig onnan indul, hogy ugye nem gondolod, hogy ezt a jövőben is lehet így. A kutyás parkhasználatot is egy előadással kezdték, ahol már az elején egyértelműsítették, hogy bizony nem a mostaniból, hanem a teljesen semmiből indulunk, mi, kutyások. Bármit adnak, csak megköszönhetjük… No komment!!

Természetesen a jól bevált „parasztvakítás” jellemzi az egészet.

 

Kiválasztanak néhány igen érzékeny pontot: vakok, mozgássérültek, gyerekek és na ugye, milyen jó fejek vagyunk, mindent megteszünk ezekért a csoportokért, te már csak akkor rúghatnál labdába, ha az ő érdekeik kiemelését aláásnád, és legyünk őszinték, ezt egyetlen jóérzésű ember sem tenné meg.

A lényeg: a park a mostani jellegét teljes egészében el fogja veszíteni.

 

A mostani, igazából két részre osztható liget (turista rész, és szabadidős park), aminek a határa valahol a Vajdahunyad váránál volt, az három részre lesz nagyjából bontható.
1. Turista park a Vajdahunyad váráig,
2. a kulturális liget a múzeumfolyosó körül (Közlekedési, Nemzeti Galéria, Zene Háza és Néprajzi Múzeum),
3. a maradék majdnem egyharmad a szabadidős park.
Ezen a részen kell osztozniuk a parkot pihenésre használni kívánóknak. Itt lesznek: botanikus kert, rózsa kert, vakok kertje, közlekedési park, sportpályák, futókör, nagy játszótér, piknikezésre kijelölt rész.
Na tehát… ha a kutyázást onnan nézném, ahonnan ők, akkor valóban nem tudnám megmondani, hogy hol kutyázhatnánk úgy szabadon, hogy a többi parkhasználó ne is lásson minket. Bár nem pontosan értem, hogy a mostani teljesen jól működő közösséget nézve, miért is kéne bármelyik csoportnak eltűnnie.
Nagyon szép és okos lesz a liget. OKOS! Igen, jól olvasod. Telefon töltésére alkalmas padok, magát szabályzó világítás, telefonos applikáció, hogy minden intézmény jegyét egy helyen meg tudd venni, illetve tájékozódni tudj a ligetben található szolgáltatásokról.
Minden egyes négyzetméternek funkciója lesz, és minden a fenntartható üzemeltetésről szól.

Pénz pénz pénz… lássuk be, mi, kutyások nem sok nyereséget termelnénk a Liget Zrt.-nek.

 

Az egyetlen belőlünk kisajtolható bevétel a parkolók használata lenne. Tehát nem vagyunk célközönség.
Valóban nem túl ápolt a liget, a fű nagyrészt még akkor is kiszárad, ha nincs semmilyen gigarendezvény (a nagyszínpad, vurstli, céllövölde, kamion a füvön napokig rendezvényekre gondolok), a fák elég rossz, de hiszem, hogy áldozatos munkával menthető állapotban. Ha laikus szemmel megnézi az ember a terveket, már akkor is látja, hogy nagyon szép lesz az új park. Igaz. De milyen áron???

A múzeumokba, éttermekbe, üzletekbe és a parkosításba beleölt milliárdokat bizony ki kell termelnie valahol a befektetőnek.

 

Ezért aztán minden centit kihasználnak. Ne felejtsétek el, semmi nincs ingyen. Ha valamiért nem kell fizetned, akkor te magad vagy az áru.:(

Ha nem veszel semmit, nem költöd el a pénzed, akkor nem vagy hasznos tagja az új ligeti köztársaságnak.

 

Ha te csak arra szeretnéd „használni” a parkot, amire való, akkor keress valami elhagyatott helyet. Amíg lehet. mert hát ugyanez vár a Népligetre, a Hajógyárira, Gellért-hegyre stb.

Ez nem csak a kutyások életét forgatja fel. Mindenkiét, aki pihenni jött a Ligetbe.

 

Hallgatni a madarak tavaszi csicsergését, olvasni egy csendes zugban, összebújni a párjával munka után a természetben, labdázni egy jót a gyerekkel suli után, vagy hatalmas köröket róva élvezni a Ligetet a kutyájával. Ők elfelejthetik a Ligetet.
Kutyásként az a problémám, hogy állandóan bizonygatnom kell, jogom van mindenhez, amihez egy kutya nélkül élőnek. Hát nem. Pont olyan jogom van élvezni a Ligetet a barátommal, mint másnak, még akkor is, ha neki négy lába van. Ugyanolyan állampolgár vagyok, mint bárki más. Nem azért járok nagy sétákra a kutyámmal, hogy elvégezze a dolgát. Aki kutyás, az tudja jól, ez igazán nem szükséges. Azért töltünk órákat a parkokban, ligetekben, mert jó sétálni a társunkkal, barátunkkal. Nekünk, a gazdiknak kell ez csak igazán.
Nem tudom, hogy mi lesz a vége a tervezési folyamatnak. Lehet, hogy sikerül valami kevéske szabadságot kiharcolnunk. De az biztos, hogy nem tudják a kutyásokat beilleszteni a gigászi ligetparki fejlesztésekbe. Kérlek titeket, figyeljétek a jelzéseinket, és ha kell, gyertek ti is a figyelemfelkeltő megmozdulásainkra. Az elkövetkező 1-2 évben folyamatosan hallatni kell a hangunkat. Meg kell ragadnunk minden fórumot, hogy elmondjuk: Itt vagyunk! Számoljatok velünk!!!
Hirbek Edina, ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület
Facebook Comments