Orbánék kitiltottak egy újságírót a sajtótájékoztatóról

Orbánék kitiltottak egy újságírót a sajtótájékoztatóról

Brüsszel annyira ellenséges környezet Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök táskahordózó sajtótitkára számára, hogy hatalmában áll meghatározni, kik mehetnek be Orbán sajtótájékoztatójára, és kik nem.ovihbbr.jpg

Havasi szerint kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzőjét meghívnák, ezért

nem engedte be a Népszabadság továbbra is akkreditált, szabadúszóként dolgozó újságíróját, Halmai Katalint.

A sajtótájékoztatóról készült MTI-képen (lásd feljebb) tisztán látszik, hogy Orbánra az uniós fővárosban korántsem voltak annyian kíváncsiak, hogy a csilláron is lógjanak, egy újságíró még mindenképpen befért volna.

Ez tehát nem lehetett a valódi oka Halmai kitiltásának/be nem engedésének. (Szigorúbban véve az is állítható, hogy már megint hazudtak.)

Az újságíró az utóbbi bő 2 hónapban, mióta a lapot, amelynek dolgozott, hamis gazdasági indokokra hivatkozva előbb fölfüggesztették, majd miután egy Fidesz-közeli, kormánykompatibilis tulajdonoshoz – minden bizonnyal magához a miniszterelnöki stróman Mészáros Lőrinchez – került, végleg bezárták, többször is hangot adott annak annak a meggyőződésének, hogy itt

hidegvérrel elkövetett politikai gyilkosság történt.

Nemzetközi téren Halmai hihetőbb alternatíváját nyújtja Orbánék racionális üzleti döntésről szóló narratívájának. Fórumokon is beszél erről, és cikkeket is ír rólaÉppen ma megjelent írásában a médiaszabadság magyarországi helyzetét elemzi. A címe: Ki lesz a következő?

Főleg persze saját blogján publikál, de nemigen tehet arról, hogy a lapot, ahová dolgozott, a Fidesz bezáratta.

Orbán sajtótájékoztatóján csak egyetlen újságíró hozta szóba Halmai be nem engedését: Zentai Péter Nemes Gábor, a Klubrádió tudósítója kérdezett rá a miniszterelnöknél, hogy

lát-e itt helyproblémát.

Orbán kikerülte a kérdést, és csak annyit válaszolt, hogy megfontol majd valamilyen javaslatot.

UPDATE: az EUrológus szerint a sajtótájékoztató után Orbán fölhívatta az újságírót, és elbeszélgetett vele, mint “Halmai Katalin magyar állampolgárral”.

Voltaképpen egyszemélyes lakossági fórumot tartott neki.

Havasi, aki ilyen kínos helyzetbe hozta a főnökét, a sajtótájékoztató után közleményt adott ki, amelyben azzal fenyegetett, hogy blogszerzőkkel a jövőben is így fognak eljárni.

Orbán sajtósa csak amiatt tudott kitiltani újságírót, mert a tájékoztatót nem a Tanács – amelynek rendezvényén a magyar miniszterelnök részt vett – valamely termében, hanem a brüsszeli állandó magyar képviseleten tartották.

Az EUrológus amúgy azt írta, a terem első néhány sorában ültek csak újságírók (mint a fenti MTI-lépen látszik, ott is szellősen):

Nyolc vagy kilenc újságíró ült a terem első néhány sorában, legalább negyven üres hely volt még.

Facebook Comments