Megjátszották a Kövér trükkjét, úgy kellett őket kimenekíteni a parlamentből

Megjátszották a Kövér trükkjét, úgy kellett őket kimenekíteni a parlamentből

A lengyel ellenzék bepöccent, folyamatosak a demonstrációk Varsóban a sajtószabadság korlátozása és a költségvetés elfogadása miatt. Pedig a lengyel kormány “csak” ugyanazt csinálja, mint Orbánék.

koverlaszlo.gif

  • Az ellenzéki Polgári Platform (PO) kéttucat tagja továbbra is egymást váltva blokkolja a szejm üléstermét. A PO vezetője szerint az elkövetkező napokban is ott fognak maradni.
  • Mateusz Kijowski, a tüntetéseket szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ellenzéki mozgalom alapítója újságíróknak nyilatkozva kijelentette: „Addig leszünk az utcákon, amíg nem hagynak fel az ország rombolásával.”
  • Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője csak rendőrségi fellépés eredményeként tudta elhagyni az épületet péntek éjjel.

A lengyelek tehát nem vállat vonogatva, vagy rezignáltan veszik tudomásul, hogy a kormányuk korlátozza a sajtószabadságot és az ellenzék nélkül fogadja el a költségvetést.

Szombaton több ezren tiltakoztak Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban könnygázzal oszlatta fel a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

Pár ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál is összegyűlt, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők arra is felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályét. Később a tüntetők tömege a szejm épületéhez vonult.

lengyel_demonstracio.jpg

A tiltakozás fő oka ugyanaz a piszkos trükk, amit Kövér László, a magyar törvényhozás elnöke is megjátszott már: januártól szigorú szabályokkal akarják korlátozni a sajtó munkáját a parlamentben. Az ülésterembe csak öt kiválasztott TV-t és néhány újságírót engednének be, más médiumok a helyszínről nem, csak egy zárt médiaközpontból közvetíthetnek, a kormánypárti képviselőktől a parlamenti folyosón így kérdezni sem tudnának.

A felháborodást tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg, az ellenzéki képviselők nélkül. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Az ellenzék vezetői napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel, és fogadkoztak, hogy továbbra is akadályozni fogják a szejm üléstermébe való belépést. Már három napja demonstrálnak. Szombaton több ezren tiltakoztak Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban feloszlatta a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

Magyarországon is lesz szolidaritási akció a lengyel követség előtt, aminek kapcsán az egyik szervező, Gulyás Balázs bele is trollkodott Széles Gábor, a Fidesz-közeli vállalkozó FB-oldalába: „Lengyel barátaink március 15-i megszokott szolidaritási látogatásait viszonzandó nem kellene-e most a CÖF-nek autóbuszokat indítani Varsóba, hogy a Békemenet derűs népe kifejezze szolidarítását a sajtószabadságért tüntetők mellett?”

 

szels_gabor_gulyas_balazs.jpg

 

Facebook Comments