Andor László lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Andor László lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltje

Ráadásul közös miniszterelnök-jelöltje. Legalábbis ezt állítja a Magyar Idők.al.jpg

A kormánylap szerint Andor jelöltségét az MSZP, a DK és az Együtt is támogatja.

Andor László közgazdász, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, egyetemi docens, a neomarxista Eszmélet című társadalomkritikai folyóirat korábbi főszerkesztője. 2005 és 2010 között a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagjaként

építette a kapitalizmust.

A Bajnai-kormány jelöltjeként 2010–2014 között az Európai Bizottság (a második Barroso-bizottság) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosaként dolgozott Brüsszelben.

Andor 1998 óta az MSZP közgazdasági tagozatának vezetőségi tagja, 2005 óta tiszteletbeli társelnöke. 1998 és 2005 között a tagozat által kiadott Álláspontok című gazdaságpolitikai folyóirat szerkesztője. Az MSZP delegáltjaként 2002 és 2005 között a Fővárosi Közgyűlés Európai Integrációs és Külügyi Bizottságának tagja volt.

Korábban az ellenzéki pártok azt nyilatkozták, hogy olyan emberre lenne szükség a miniszterelnöki poszton, aki

  • politikailag elkötelezett (nyilvánvalóan a baloldal felé),
  • viszont nem támadható, elismert szakember.

Eddig nem tolongtak a jelentkezők, és nem voltak kézenfekvő jelöltek sem.

Andor az első név,aki érdemben fölmerül a baloldali ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként, az ellenzéki lista vezetőjeként. Mindkét fenti feltételnek megfelel (bár a jobboldal nyilván támadni fogja), ezenkívül uniós biztosi múltjából adódóan az sem mondható, hogy ne lennének nemzetközi kapcsolatai, külföldi ismertsége vagy politikai tapasztalata.

Facebook Comments