1000 milliárd pár nap alatt: az Orbán-kormány elkezdte kilapátolni a pénzünket az ablakon

1000 milliárd pár nap alatt: az Orbán-kormány elkezdte kilapátolni a pénzünket az ablakon

Évek óta nem látott pénzszórásba kezdett az Orbán-kormány. Egyetlen hónap alatt a költségvetési egyenleget 1040 milliárd forinttal akarják rontani – más szóval ennyi pénzt terveznek elkölteni. A pénzből többek között a Mészáros Lőrinchez köthető határon túli sportakadémiák is kapnak, de jut 3,688 milliárd forint a Külgazdasági és Külügyminisztérium 90 százalékos tulajdonában lévő kereskedőházak és kapcsolt vállalkozásaiknak is.

penzkidobas.gif

Vannak, akik az év végére hihetetlen gazdag karácsonyt ünnepelhetnek, közpénzből.

Mesés vagyonoknak kel lába a napokban: egy kormányhatározatban 251-306 milliárd forintot osztottak el – hogy pontosan mennyit, azt maga a kormány sem tudja.

Ezzel együtt 2016 utolsó hónapjában bő 1000 milliárd forint elköltésről döntenek úgy, hogy valójában egy fillér sem jut az egészségügyre vagy épp az állami közoktatásra, miközben ekkora összegből akár jelentősebb reformokat is lehetne finanszírozni.

Hogyan tehetik meg? Az adóbevételek messze meghaladják a tervezettet, nem várt felül bevételek “esnek be” százmilliárdos nagyságrendben. Elvileg az extra pénzeket a kormány nem költhetné el, hisz a költségvetés ura a törvényhozás, a parlament. A kormány “csak” a költségvetési törvény végrehajtására lenne jogosult – vagyis, eddig ez volt a szokás a parlamentáris demokráciákban és így volt két évtizeden keresztül Magyarországon is. Ám a Npai.hu szerint az utóbbi években olyan mértékben lazultak fel az áht-ra vonatkozó jogszabályok, hogy a kormány gyakorlatilag kénye kedve szerint csoportosíthat át a maradványokból. A parlament lemondott az ellenőrzési jogáról az államháztartási törvényben adott felhatalmazással, míg a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék erre soha nem is volt alkalmas. Az utolsó szakmai kontrollt a költségvetésért felelős nemzetgazdasági tárca jelentené, ám a jelek szerint ma már a költségvetési politikával kapcsolatos lényegi döntések nem az NGM-ben születnek, azokat sok esetben csak befolyásolni tudják. Mára az NGM kompetenciája vélhetően a kormány döntéseinek “lepapírozásra” korlátozódik.

A Napi.hu szerint az össz költekezés egyetlen hónap alatt 1040 milliárd forintot tesz ki. Csak, hogy érzékeltessük, egy évben 6 milliárd jut gyermekétkeztetésre. De az 1040 milliárd forint nagyságrendileg a Magyar Honvédség hároméves költségvetésének, illetve a közoktatási intézményfenntartó (Klik) csaknem kétéves kiadásainak felel meg. A Napi.hu szerint ennyi pénzből ésszerű, tervezett hatásvizsgálatokkal alátámasztott reformokat lehetne finanszírozni.

Ám a jelek szerint a kabinetnek nincsenek stratégiai tervei a fiókban, egyáltalán tervei sincsenek, csak kiszórja a pénzt a haveroknak.

Szebben megfogalmazva: a rendelkezésére álló pár hétben csak arra futja, hogy gyorsan elköltse a GDP 2 százalékára rúgó összeget. E döntés részbeni lepapírozását jelenti az a december 17-i kormányhatározat, amely 306 milliárd forintot osztott újra.

Mondunk példákat, mire költi az állam az ön pénzét rohamtempóban:

1. A felcsúti gázszerelő adományából épült csíkszeredai sportakadémia egymilliárdos támogatást kap a költségvetésből. A milliárdos gázszerelő horvát futballklubjának akadémiája szintén ugyanennyi pénzhez jut.

2. Még 3,688 milliárd forintot kapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 90 százalékos tulajdonában lévő kereskedőházak és kapcsolt vállalkozásaik. A kedd este megjelent Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy jövőre két jogcímen 7,685 milliárd forint áll még az MNKH rendelkezésére.

3. Adósságrendezésre kap az Országos Cigány Önkormányzat 1 milliárd körüli összeget – ezt korábban elcsalták

 

Facebook Comments