Az Erő legyen veled, Leia hercegnő!

Az Erő legyen veled, Leia hercegnő!

A színésznő és író, vagy ahogy a legtöbben ismerték, „Leia hercegnő” elhunyt ma,  60 éves korában. Pár napja szívinfarktust kapott egy Londonból Los Angelesbe tartó gépen, ahol még sikeresen megmentették az életét.

carrie-fisher3.jpg

A család szóvivője megerősítette a hírt az újságoknak.

Carrie Fisher két hollywoodi híresség gyerekként nőtt fel, saját hírnevét Leia hercegnőként alapozta meg a Csillagok háborúja-sorozatban. Később könyveket írt és saját sorozatot is forgatott, Wishful Drinking címmel a sajt életéről az HBO-n, amiért Emmy-díjra jelölték, több kategóriában.

carrie_fisher.jpg

Fisher élete röviden

1956-ban született Debbie Reynolds színésznő és Eddie Fisher énekes gyerekeként és a showbusinessben nőtt fel. Az apja elhagyta az anyját Elizabeth Taylorért, ami hatalmas bulvárbotránynak számított akkoriban. Carrie Fisher két éves volt.

A Beverly Hills-en nőtt fel, 15 évesen lépett fel először anyjával az Irene nevű Broadway musical-ben. Négy évvel később szerepelt az első filmjében, a Shampoo című Warren Beatty-alkotásban; tiniként el kellett csábítania Beatty fodrászát.

carrie_fisher5.jpeg

A Csillagok háborúja 1977-es első részében (ami később a negyedik rész lett), a lázadók egyik vezetőjét, Leia hercegnőt alakította. Ez volt az első sztár-szerepe, amit két másik Star Wars-film követett. Később szerepelt a 2015-ben elforgatott Ébredő Erőben és a Zsivány Egyesben is; sőt, a tervek szerint az Ébredő Erő folytatásában is szerepelnie kellett volna.

Sokszor nyilatkozta, mennyire ambivalens érzései vannak Leiával kapcsolatban. 1983-ben a Rolling Stone magazinnak azt mondta: „Nincsenek barátai, nincs családja, a bolygóját felrobbantották – a fodrászával együtt -, szóval az egyetlen dolog, ami maradt neki, az ez az ügy. Az első filmtől kezdve katona volt, a frontvonalon, középen. Az egyetlen,a mivel erőssé tehették, hogy folyton felbosszantották.” 

 

Az Ébredő Erőben úgy látszott, megbékélt a karakterrel. (És a haja sem volt annyira gáz.)

Kapott még egy Emmy-jelölést a 2007-es megjelenéséért a 30 Rock című sorozatban, amiben egy őrült írót alakított.

Munkássága: nem csak Leia volt

Carrie Fishert mindig is a kakaóscsiga-frizurával fogják azonosítani és Leia hercegnővel, bár szerepelt más filmekben is: a Hannah és nővéreiben (1986), a When Harry Met Sally-ben (1989) és a Soapdish -ben is (1991).

Saját életét kissé fikciósan 1987-ben írta meg a Postcards From the Edge című könyvben, amiben hosszasan vallott a piálási és drogozási szokásairól, depressziójáról. 1990-ben Mike Nichols rendezésében aztán film is készült a könyvből, ennek forgatókönyvét is maga írta. (A főszerepben Meryl Streep és Shirley MacLaine). Több könyvet is írt (Postcards from the Edge, Wishful Drinking és a The Princess Diarist).

Több forgatókönyv és film készítésében is szerepet vállalt, mint a Hook, a Sister Act (Apácashow), a Last Action Hero (Utolsó akcióhős), a Lethal Weapon 3 (Halálos fegyver 3) vagy a Wedding Singer (Nászok ásza). Novellákat is írt, illetve a memoárját is megírta Wishful Drinking címmel. Ebből is készült HBO-sorozat.

 carrie_fisher2.jpg

Magánélete

Barátai és tisztelői úgy emlékeztek meg róla, mint aki mindig nagyon gyorsan felismerte a helyzetet, jó megfigyelő volt és sokszor készítette nevetésre maga körül az embereket egyéni humorával. Az utóbbi években leghűségesebb társa egy francia bulldog volt, aki Gary névre hallgatott. Korábban ugyan Paul Simon felesége is volt egy rövid ideig, de a házasság csupán öt évet tartott. Sok sztárral hozták össze, például Harrison Forddal is. Egy lánya született, aki szintén színésznő.

Facebook Comments