Vona Gábor bedobta Orbán trükkjét, de pofára esett

Vona Gábor bedobta Orbán trükkjét, de pofára esett

A Jobbik (azaz Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám szóvivő) most először küldte el jókívánságait a zsidó egyházaknak hanuka alkalmából. Köves Slomó nyílt levélben fejezte ki értetlenségét és utasította vissza Vonáék jókívánságait. Anno Orbán lett liberálisból „konzervatív”. Neki sikerült a hátraarc. Vajon Vonának sikerül-e a múltat letagadni? 

UPDATE: közben megjött a Jobbik Vecsés szókimondó válasza is, a tagságnak sem tetszett a főnök dumája. 

vona_garda.jpg

Köztudomású, hogy a Jobbik nem is szoftosan antiszemita párt. Az is köztudomású, hogy az antiszemitizmus meglehetősen divatos és elterjedt jelenség Magyarországon. Egy 2016 eleji Medián-kutatás szerint a magyar társadalom 23 százaléka erősen, 12 százaléka mérsékelten antiszemita. A Jobbik szavazóinak körében is meglehetősen népszerű a zsidóellenesség (emiatt a politikusok a Jobbikban előszeretettel zsidóztak – idáig). 

Ilyen körülmények között a Jobbiknak kész öngyilkosság lehet, amit most csinál: középre húzódik.

A mainstream pártoknál bevett szokás, hogy hanuka alkalmából minden jót kívánjanak a zsidó közösségeknek. Ha valaki antiszemita is ezekben a pártokban, nyíltan sosem vállalja fel, kivéve a Jobbikot. Pár éve még verekedni jártak jobbikosok a melegfelvonulásokra, meg Duna-parti fémbakancsokat köpködni. A tagságban most is ugyanerre lenne igény. A szélsőjobbos párt most amúgy is nagy harcot vív saját magával:

  • Ha megmarad radikálisnak, akkor leragad a 10% körüli szinten.
  • Ha elkezd néppártosodni, lehet, több szavazót gyűjthet középről, ugyanakkor elveszítheti a hardcore szavazókat, sőt, az őszinteségét is.

Ennek a középre táncolásnak az egyik lépése ez a levél, amiben Vona hanuka alkalmából bratyizni próbál a zsidókkal. A bratyizást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke, Köves Slomó nyílt levélben utasított vissza.

Érthető módon.

Nem kell sokat kutakodni, ha a Jobbik tájékán antiszemita megnyilvánulásokat keresünk az utóbbi években.

  • Vona meg akarta szakítani Izraellel a diplomáciai kapcsolatokat még egy pár évvel ezelőtt.
  • A Saul fia kapcsán Dúró Dóra és Novák Előd kampányt indítottak a film ellen.
  • A jobbikos újságok nyíltan és fröcsögve zsidóznak (lásd még: „holokamu”).
  • És akkor nem is beszéltünk Gyöngyösi Mártonról, vagy
  • a Jobbik szempontjából hatalmas fiaskót jelentő Szegedi Csanád-ügyről.

Köves Slomónak így nem volt nehéz dolga visszautasítani a jókívánságokat és értetlenségét fejezni ki Vonáék levele kapcsán. És akkor még finoman fejezte ki magát.

A vezető rabbi válaszlevelében maga is hosszasan sorolja azokat a kemény beszólásokat, amelyek az elmúlt években a Jobbik soraiból érkeztek a zsidóság felé. Ezeket többek között Gyöngyösi Mártontól, Baráth Zsolttól lehetett hallani, de Köves Vonától is tudott idézni olyan mondatokat, eszméket, amelyek szerinte „elfogadhatatlanok”.

Vona helyezkedése nem egyedülálló a magyar politikatörténetben: 

Anno Orbán 1994 környékén döbbent rá, hogy a liberalizmussal kevesebb szavazatot szerezhet, mint azzal, ha jobboldalivá válik.

Így fokozatosan, pár év alatt lett kemény ateistából vallásos politikus, liberálisból „konzervatív”. Azért tesszük idézőjelbe, mert Orbánnak nincsenek elvei: azt mondja, amit a választói hallani akarnak. Ha túl sok a rezsi, lesz rezsicsökkentés. Ha jönnek a menekültek, uszít a menekültek ellen. 

Vona Gábor is ugyanezen az úton indult el, de az akadályok itt keményebbek. Vonának ugyanis “jól állt” a gárdistamellény. Az az imidzs, amit felépített magának, teljesen hihető volt. Amit most csinál a néppártosodással, az már kevésbé az. 

vona_gabor3.jpg

Orbánnak se hihető, hogy évente-félévente vált koncepciót. De az ő szavazói fanatikusan rajonganak érte. Ha hetenként ellentmond magának, akkor se tűnik fel nekik, hogy valami gáz van. 

Vonának nincsenek ilyen szavazói. Azokat etetni kell a folyamatos zsidózással, migráncsozással, cigányozással. 

1994-ben, amikor a magyar politika még csak tanulgatta, mi az a politikai PR, egy alacsony támogatottságú liberális párt vezetőjéből könnyebben lehetett konzervatív táltost csinálni. Manapság sokkal nehezebb masszívan szélsőjobbos pártvezérből konzervatív népvezért “csinálni” – az emberek megtanulták, mi az a politikai marketing. Ráadásul pár év alatt a közép egyik oldaláról könnyebb a másik oldalára állni a szavazatokért, mint a szélsőjobbról középre betörni pár hónap alatt. Akkor ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az ember nem csak a saját szélsőséges beszédeivel szembesítik, de még a régi szavazói is kiábrándulnak belőle.

Túl korai volt Vona lépése a zsidó közösség üdvözlésére. Ahhoz tényleg le kellene építeni a zsidózást egy olyan pártban, amit többek között az antiszemitizmus tart össze. 

UPDATE: a vecsési Jobbik közben elég egyértelműen kimondta a Facebookon, mit gondolnak a hanukáról (vagy mi a f.szról)

vecses_jobbik.jpg

Facebook Comments