Ügyvédek és jogászok álláspontja a kényszervallatásokról

Ügyvédek és jogászok álláspontja a kényszervallatásokról

vallatas_1.jpg

A BKV-ügyben több vádlottat és tanút is kényszervallatásnak vetettek alá a hatóságok. Az érintettek a bírósági tárgyaláson egymás után számoltak be a vitatható körülményekről. Ezekből a vallomásokból már többször osztottunk meg részleteket.

Lássuk azonban most, hogy miként vélekednek az elhangzottakról a védők és az üggyel foglalkozó jogászok.

A következő idézetek a BKV-ügy perbeszédeiben hangzottak el.

Papp Gábor (Mesterházy Ernő II. rendű vádlott védője):

“Azt kell mondjam, hogy a legsötétebb időket idézi Sziebert György tanúvallomása, aki azt mondta, hogy családját és kisgyerekét is említették neki, annak érdekében,hogy Hagyóra, Demszkyre és Mesterházyra terhelő vallomást tegyen. (…) Ezeknek az embereknek szavahihetősége van, ezek egyenes emberként viselkedtek a hatóságok előtt, ilyen fenyegetéssel senki nem tud szembenézni és nem tud előre kiszámíthatóan reagálni.”

Dr. Gyalog Balázs (Antal Attila III. rendű vádlott védője)

“Védőként azonban azt kell hogy mondjam, teljes hittel, meggyőződéssel hiszem és vallom, hogy Antal Attila a kérdésben igazat mond. Mert védőként én is láttam, hogy min megy keresztül Antal Attila. Láttam egy embert az első kihallgatás előtti napon az ügyvédi irodában, akinek fogalma nem volt a büntetőeljárás menetéről, és fogalma nem volt arról, hogy mi várhat rá. Bőszen győzködött minket arról, hogy nem követett el bűncselekményt, nem tud ilyenekről és biztos abban, hogy az iratok ezt igazolják is. Fel sem fogta, hogy a feje felett lóg egy hosszan tartó kényszerintézkedés lehetősége. (…) A társadalom elvárása akkor az volt, hogy legyen kormányváltás és a korrupt politikusokat vonják felelősségre. Ember legyen a talpán, aki ebben a helyzetbe 2010-ben, abban az adott, a rendszerváltás óta soha nem tapasztalt társadalmi, és közhangulatú időszakban ellent tudott volna állni a még egyszer mondom nem fizikai, de egyértelmű pszichikai nyomásnak. (…) Láttam és tudom, hogy Antal Attilát az vezérelte, hogy a családjához visszatérhessen és a munkáját folytathassa.”

Dr. Szigethy György (Balogh Zsolt negyedrendű vádlott védője):

“Ezeket a vizsgálatokat úgy folytatták le, hogy a rendelkezésre álló adatokat nem szerezték be, az érintetteket nem hallgatták meg, sokszor még a vizsgálat lezárása előtt megtették a feljelentéseket, mert pontosan tudták azt, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye.”

“Balogh Zsolt akkor még bízva az ügyészségben valamilyen nagyon furcsa indíttatásból, amely a magyar kriminalisztikában nem volt jellemző, a választások előtti időszakban több alkalommal megjelent a jobb oldali médiában és sajtóban, és hosszasan beszélt egy Nokiás dobozról és Hagyó Miklósról. Miután mindent megtett, amit elvártak tőle, úgy gondolom, hogy nagyon nagy meglepetésként érte, hogy egy hajnalon nála is megjelent a BRFK, házkutatást tartottak és bevitték a rendőrségre. Ettől kezdve Balogh Zsolt félelmében, anélkül, hogy gyakorlatilag egyetlen kérdést intéztek volna hozzá, körülbelül 20-szor tett vallomást és olyan cselekményekről számolt be, amelyekkel meg sem volt gyanúsítva.”

Dr. Francsics Imre (Regőczi Miklós VIII. rendű vádlott védője):

“Bezsenyi úr Daróczi őrnagy úr jelenlétében az elvárásokat megfogalmazta, nem tudom minek hívjam, mert egyezségnek ezt nem hívnám, de mindenesetre én azt tolmácsoltam, és Regőczi úr úgy döntött, hogy együtt kíván működni, mert ő haza szeretne menni, erre pedig ők támogatva mondták, hogy akkor el fog kezdődni a kihallgatássorozat, és akkor kezdődött el délután Regőczi Miklós olyan tartalmú vallomása, ami már arról szólt, hogy ő kíván vallomást tenni és ezek a szerződések szükségtelenek voltak. Tudni kell ehhez a helyzethez azt, hogy mindenféleképpen valamiféle pszichikai kényszer volt a vádlott nyakán e tekintetben az őrizetbe vétele, illetőleg az a sugallat, hogy az előzetes letartóztatásra indítványt tesznek.”

Dr. Kádár Éva jogász

Dr. Kádár Éva Kényszervallatások gyanúja a BKV-ügyben című tanulmányban részletesen bemutatja a kényszervallatások gyanúját a BKV-ügyben. A jogász írásában arra keresi a választ, hogyan jogilag ítélhetőek meg a BKV-ügyben alkalmazott kihallgatási technikák. a tanulmányában elemzett esetekről mi is írtunk összefoglalót. A megdöbbentő anyagot teljes terjedelmében a Jogi Fórumon olvashatják el.

A címkép csak illusztráció

Facebook Comments