Ádernek nem tetszenek Orbán Viktor tervei

Ádernek nem tetszenek Orbán Viktor tervei

A Fidesz-KDNP egy olyan embert fog áprilisban megválasztani ismét köztársasági elnöknek, aki diplomatikusan, de deklarálta: nem támogatja a kormány és a kormánypártok politikájának alapvetéseit.aj_4.jpg

Ennyire politikusak és áthallásosak nem szoktak lenni az újévi köszöntők.

Áder Jénos újévi beszédében – a kötelező protokolláris körökön túl – arra emlékeztetett, hogy 2017-ben lesz a kiegyezés 150. évfordulója. Áder János Deák Ferencet idézett, valamint méltatta az osztrák-magyar kompromisszum eredményeit:

  • páratlanul sikeres országépítő időszak előtt nyitotta meg az utat, 
  • az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak,
  • a nyugatos polgárosodásunk aranykora ez, amelynek eredményeit azóta is csodálja a világ,
  • fővárosunk, városaink ekkor nyerték el mai arculatukat, ekkor épült ki út- és vasúthálózatunk, ekkor erősödött meg népiskolai rendszerünk,
  • a magyar ipar, a magyar mezőgazdaság, a magyar tudomány sokak által irigyelt világraszóló eredményei mindenkit ámulatba ejtettek.

Azt mondta:

Ma is érdemes volna egyet és mást ellesnünk ebből a korból, és útravalóul magunkkal vinni 2017-re.

Ez különösen onnan nézve jelent politikai iránymutatást, hogy azt is kiemelte, 2016-ban volt az 56-os forradalom emlékéve, amely – már 56, nem az emlékév – segített kivívni Magyarország függetlenségét 1989-ben és ’90-ben.

Túl azon, hogy legfeljebb szimbolikusan segíthetett, mert a dolgot a nagyhatalmi erőviszonyok intézték, Áder

  • egy szót sem ejtett 2010-ről, a fülkeforradalom és a NER megalapításának jelentőségéről, ami még az alkotmányban is benne foglaltatik,
  • az Orbán-rendszert – szándékai szerint – megalapozó 2011-es alaptörvényezésről, és annak 2012-es életbelépéséről,
  • valamint nem hangsúlyozta, hogy a függetlenség és szuverenitás kivívása pillanatnyilag is tart, csak most éppen Brüsszeltől.

Szemben például Orbán Viktorral, aki ezeket minden nap megteszi, lévén

a függetlenségi és szabadságharc nemcsak a kormányzati retorikának, hanem a kormány politikájának is alapköve.

A miniszterelnök a tavalyi utolsó előtti interjújában vázolta például, hogy 2017 a lázadás éve lesz a liberális elitek és a brüsszeli hegemónia ellen, valamint megkezdődik Soros György befolyásának visszaszorítása, azaz a kormánynak nem tetsző civil szervezetek betiltása.

Most Áder finoman jelezte, hogy ez nem teszik neki:

nem ez a jó irány.

Most aztán a Fidesz-KDNP – miután a párt vezetői és vezető testületei is jelezték a támogatásukat, Áder meg azt, hogy elfogadja az újrajelölést – egy olyan embert fog áprilisban megválasztani ismét köztársasági elnöknek, aki diplomatikusan, de deklarálta: nem támogatja a kormány és a kormánypártok politikájának alapvetéseit.

Visszatáncolni már nagyon kínos volna nekik.

És az is igaz, hogy amíg Áder ellenérzéseit nem teszi az mostaninál nyilvánvalóbbá és hangsúlyosabbá, addig nincs is rá szükség: hatalmi jogosítványainak gyengesége miatt a köztársasági elnök nem tud a végrehajtó hatalom érdemi ellensúlya lenni.

De egy dolog legalább világos:

Áder újrajelölése Orbán politikai veresége egyben.

Egy politikáját – ha csak a sorok között is – ellenző embert választanak Magyarország élére. Ez nem valószínű, hogy a Fidesz elnökének eredeti tervei közé tartozott.

Facebook Comments