A vizes vébé megmutatja, mennyibe fog kerülni az olimpia Magyarországnak

A vizes vébé megmutatja, mennyibe fog kerülni az olimpia Magyarországnak

Az év végére próbálták eldugni, hogy majdnem 4 milliárd forintot adott a kormány a Dagály-uszoda építésére. Decemberben összesen további 13 milliárddal nőttek a vizes vébé rendezési költségei.du.jpeg

Érdemes visszaemlékezni: kevesebb mint két évvel ezelőtt Gyárfás Tamás akkori úszóelnök 25 milliárd forintra becsülte a 2017 július második felében rendezendő világbajnokság összköltségét, amiből 8 milliárdot tesz majd ki a Dagály-uszoda építésére szánt összeg.

Ehhez képest a tervekben már azonnal 20 milliárd fölé ugrott a Dagály költsége, a járulékos környezetrendezéssel együtt meghaladta a 38-at.

A vizes vébé többi helyszíneivel együtt ez ár akkor is csaknem elérte a 90, 2016 decemberére meg is haladta a 100 milliárd forintot. Amiből 43 milliárdot költenek a Dagályra.

Tehát a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt.

És hol van még a vége.

Mint az köztudott: a vizes világbajnokság a 2024-es olimpiai pályázat referenciaprojektje.

Az olimpiai terv egyszerre gigantománia és politikai populizmus:

We make Hungary great again.

Az ellenzőket a kormánypropaganda azzal az érvvel próbálja leszerelni, hogy az olimpia összköltségvetése csak 774 milliárd forint.

De ebben nincsenek benne a környezetrendezés járulékos költségei. Ha az arányok csak némileg hasonlók lesznek, mint a referenciamunka esetében, akkor

az olimpia eléri (vagy elérné) majd a 4000 milliárd forintos költséget.

  • Azt mindenki tudja, hogy Görögországot a 2004-es olimpiai rendezés vitte máig tartó csődbe.
  • Azt kevesebben, hogy 1960 óta egyetlen kivétellel minden olimpia veszteséges volt, és kivétel nélkül átlépte a tervezett büdzséjét. Átlagosan 180 százalékkal.
  • Azt talán a legkevesebben, hogy éppen az 1960-as olimpia volt, amelyre Magyarország pályázott, de Róma végül elhappolta a rendezés jogát.

1952-ben, az olimpiai jelentkezéskor még Rákosi Mátyásnak hívták Magyarország diktátorát.

Az eddigiekből talán nyilvánvaló, hogy a nemzetközi trendeket és a magyarországi korrupciós gyakorlatot nemzeti középosztály-építést összevetve

kevés károsabb dolog történhetne Magyarországgal, mintha elnyerné az olimpiát.

Talán csak a Paksra tervezett fölösleges, iszonyú drága és az országot ismét az oroszokhoz kötő atomerőmű-projekt vethető össze vele.

Az igazán nagy szerencse, hogy legalább az olimpia miatt nem kell aggódni: Budapest gyakorlatilag teljesen esélytelen a versenyben. A pályázat Los Angeles és Párizs között fog eldőlni. A nagyhatalmi presztízsharcban mindkét világváros azzal fenyeget, hogy csak a 2024-es játékokra kandidál, azt akár már holnap meg tudná rendezni, azonban ha veszít, a 2028-as olimpiára nem nyújtja be a pályázatát.

Orbán Viktor igazi célja emiatt nem a 2024-es, hanem a négy évvel későbbi olimpia elnyerése. Ha a 2024-es vesztes, Párizs vagy Los Angeles beváltja a fenyegetését, akkor persze nagy bajban vagyunk.

De nem valószínű, hogy be fogja: ez csak chicken game, gyáva nyúl játék, a riválisok arra várnak, hogy a másik rántsa el előbb a kormányt.

A legvalószínűbb persze, hogy a szeptemberi vesztes kandidál 2028-ra is, tudván, hogy csak az Orbán-rezsimmel kell megküzdenie a győzelemért.

Az olimpiára amúgy kötéllel kell fogni a pályázókat: mindenkit elrettentenek a horribilis költségek. Ez jelzi egyébként, hogy milyen értéke van egy olimpiai rendezésnek: egy nagyhatalom nagyvárosa gálánsan magára vállalja az iszonyú veszteséget.

Vagy egy kis ország teszi ezt, de az bele is bukik, mint a görögök.

Amúgy már a 2017-es vébét ia azért nyerte el Budapest, mert a mexikói Guadalajara visszalépett. Egy 120 milliós ország sokallta a rendezés költségeit, egy már kevesebb mint 1 milliós úgy gondolta, ez nagyon megéri neki.

A mi pénzünkből nagyon nagyvonalú kormánya van Magyarországnak.

 

Facebook Comments