Ijesztő fotósorozat döbbent rá, hogy az arcfelismerés már nem csak a sci-fikben létezik

Ijesztő fotósorozat döbbent rá, hogy az arcfelismerés már nem csak a sci-fikben létezik

tsvetkov_22

A sci-fik jól ismert eleme, hogy a jövőben bárki könnyedén beazonosítható az arcfelismerő technológia segítségével. Nos, van egy félelmetes hírünk: ez a “jövő” már elérkezett. Jegor Cvetkov kísérletképp hét hónapon keresztül fotózta a moszkvai metró utasait, hogy aztán egy arcfelismerő programmal rájuk keressen, és a legszemélyesebb információkat gyűjtse ki róluk.  

Jegor a Find Face nevű arcfelismerő app segítségével keresett rá fotóalanyaira, és 70 százalékos sikerrel rájuk is talált az orosz Facebookként is emlegetett VKontaktén. A pózolós profilképeken keresztül pedig bepillantást nyert a metrón utazó, “névtelen”, telefonjukba mélyedő utasok személyiségébe.

Az arcfelismerő szoftverek egyébként nem számítanak újdonságnak. A reptereken már régóta használják őket biztonsági okokból. Mára pedig a mindennapi életünkbe is beférkőzött (lásd a Facebook ajánlásai a tagelésre.)

Cvetkov fotói arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem jól választjuk meg az adatvédelmi beállításokat, akkor könnyen hasonló kémkedés áldozataivá válhatunk. Hiszen elég egy fotó, és gyakorlatilag bárki anélkül hogy személyes kapcsolatba kerülne velünk, beleláthat az életünkbe, munkánkba, családunkba, hobbinkba az interneten megosztott tartalmainkon keresztül.

tsvetkov_18

tsvetkov_01
tsvetkov_02
tsvetkov_03

Фото: Егор Цветков
tsvetkov_04
tsvetkov_05
tsvetkov_06
tsvetkov_07
tsvetkov_08
tsvetkov_09
tsvetkov_10
tsvetkov_11
tsvetkov_12
tsvetkov_13
tsvetkov_14
tsvetkov_15
tsvetkov_16
tsvetkov_17
tsvetkov_19
tsvetkov_20
tsvetkov_21
tsvetkov_23
Facebook Comments