Majtényi Lászlót jelölnék köztársasági elnöknek

Majtényi Lászlót jelölnék köztársasági elnöknek

A volt ombudsman tudott a jelölésről, de még nem döntött róla, várja a reakciókat.ml_4.jpg

Ez utóbbit nyilatkozta a Majtényi László a hvg.hu-nak, miután Székely Sándor, az Együtt listáján a fővárosi közgyűlésbe jutott, de a pártot azóta már elhagyó politikus hétfő délután bejelentette, petíciót indított Majtényi államfőjelöltségéért.

Azóta már Facebook-csoportot is létrehoztak. Székely javaslatát olyan prominens aláírók támogatják, mint Bojár Gábor, Bródy János, Ferge Zsuzsa, Göncz Kinga, Heller Ágnes, Inotai Andras. Iványi Gábor, Kéri László. Magyar György. Máté Gábor, Mellár Tamás, Parti-Nagy Lajos, Petschnig Mária Zita, Rauschenberger Péter vagy Sándor Mária.

A petíció szerint az aláírók

mindennél fontosabbnak tartják, hogy

legalább a köztársasági elnök ellensúlyt jelentsen. A jelenlegi köztársasági elnök nem tudott felnőni ehhez a feladathoz, a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz.

A levél aláírói meghatározzák, szerintük mit KELL tennie a tavasszal megválasztandó elnöknek:

  • Őszintén kell beszélnie az ország problémáiról.
  • és képviselnie az állampolgár egyenlőség, a társadalmi szolidaritás, a szabadság és a jogállam értékeit.

Majtényit erre azért tartják a legalkalmasabbnak, mert

évtizedes tudományos munkássága mellett a közéletben is számtalan tapasztalatot szerzett.

  • 1990-1995 az Alkotmánybíróság tanácsosa.
  • 1995-2001 között adatvédelmi biztos.
  • 2008-2009-ben az ORTT elnöke.
  • Jelenleg az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Majtényi hivatalosan csak akkor lehet jelölt, ha az országgyűlési képviselők ötöde javasolja. Erre van matematikai esély, mert a baloldali ellenzéknek megvan a szükséges 40 képviselője – ha az LMP-t is hozzászámoljuk.

Mert ha nem, akkor a 39 képviselő (MSZP: 29, DK-s, Együttes, PM-es, liberális függetlenek: 10) nem elég a jelöltséghez sem.

A megválasztására még egy hivatalos jelölés esetén sincs esély, ehhez legalább 100 képviselő kellene. Ennyi jelenleg csak a Fidesznek, illetve a Fidesz-KDNP-nek van. Ők meg már korábban közölték, Áder újraválasztását támogatják.

Ehhez végül Orbán Viktor is hozzájárult, pedig Áder már nyilvánosan (bár a sorok között) is jelezte, nem ért egyet a politikájával

Ennél többet ugyanakkor nem tud tenni,

a köztársasági elnök kezében ugyanis nincsenek hatalmi eszközök

azon túl, hogy egy-egy elfogadott jogszabályt visszaküld a parlamentnek megfontolásra vagy az Alkotmánybíróságnak normakontrollra.

Ennél többet csak akkor tehetne, ha megszólalásaiban nyilvánosan is konfrontálódna a végrehajtó hatalmon vezetőivel és a törvényhozást uraló frakciókkal. De utóbbiak valószínűleg nem támogatnának egy olyan jelöltet, aki erre képes lenne.

Ezért is tűnik különösnek a petíciónak az a mondata, hogy

A titkos parlamenti szavazás során pedig reméljük olyan képviselők is megszavazzák lelkiismereti alapon, akik nem mernek nyíltan ellentmondani a hatalomnak.

Tehát, hogy majd a fideszesek és KDNP-sek (kikövetkeztethetően csak róluk lehet szó), majd egy olyan elnököt választanak meg titkosan, akinek az lesz a politikája, hogy őket támadja.

A valóságtól ennyire még a petíció szervező se szakadhattak el, ők se gondolhatják komolyan, hogy majd Majtényit megválasztják.

 

Facebook Comments