Idén a civilekre csap le a kormány – már készül ellenük a törvény

Idén a civilekre csap le a kormány – már készül ellenük a törvény

Orbán decemberben kiadta az utasítást, az erőforrás-minisztérium már szövegezi is a törvényt a civil szervezetek ellen. A kormány idei törvényalkotási programjában szerepel, hogy még az első félévben elfogadják az új jogszabályt.okotars-rendor.jpg

NGO-kon, alapítványokon, civil szervezeteken, médián keresztül érvényre juttatni a saját érdekeiket; ez volt a cél, és ezt Soros Györgyön keresztül látták megvalósíthatónak. … (a jövő év Sorosról) fog szólni… Mert mi a logikus válasz a kialakult helyzetre? Minden országban azon lesznek, hogy Sorost kiszorítsák.

ígérte Orbán decemberben. E mondatból

a civil szervezetek működésének ellehetetlenítését sejtettük már akkor.

Az orbáni szót tett követte: a kormány benyújtotta a parlamentnek a 2017 első félévére vonatkozó jogalkotási tervezetét. Ennek 37. pontja az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosítása.

A rövid ismertetés szerint a

szabályozás célja a törvény hatálybalépése óta felmerült gyakorlati tapasztalatokra figyelemmel történő módosítása, valamint … a vagyonnyilatkozat tételre kötelezettek körére vonatkozó rendelkezések módosítása.

Másfél éve vetődött fel először, hogy a civil szerveztek vezetőit is vagyonnyilatkozat tételére köteleznék. Akár még egyet is lehetne érteni a kezdeményezéssel, hisz aki – állami támogatások révén – közpénz elköltéséről dönt, annak vagyongyarapodását szorosan felügyelni kétségtelenül közérdek. Azonban rögtön szembe találjuk magunkat a „közpénz” problémájával: ami Matolcsy alapítványainál, fideszes értelmezés szerint elveszíti „köz” jellegét, ám a norvég adófizetők támogatása mindenképp magyar adóforintnak számít. Úgyhogy mindenek előtt ezt lenne érdemes tisztázni. Amennyiben a törvényalkotók a vagyonnyilatkozatra kötelezést azon alapítványokra is ki akarnák terjeszteni, ahol nyoma sincs költségvetési pénznek, biztosak lehetünk benne:

kezdődik a csuklóztatás.

Az imént említett közérdek ellenére mégis arcpirító már a felvetés is:

azok fognak másokat vagyonnyilatkozat tételre kötelezi, akik 2017-ben is ceruzával és hiányos memóriával töltik ki sajátjukat.

És ha véletlenül kiderül, hogy ezt-azt kifelejtettek a sajtpapírról, hát vállalt vonnak, és vagy bele írják, vagy nem. Kíváncsiak vagyunk: másokkal szemben is ennyire megengedőek lesznek-e memóriazavarral küzdő honatyáink.

De mindez csak ürügy Orbán eszköztárában. Az ördögnek lakhatást biztosító részlet a rövidke indoklás elején található: a hatályos jogszabály 2011-es elfogadása „óta felmerült gyakorlati tapasztalatokra figyelemmel történő módosítás”.

A kedves vezető legkedvesebb mestere, Vlagyimir Putyin élen jár a tapasztalatokra figyelemmel történő módosításban. Tippeket nem akarunk adni, de biztosak vagyunk abban, hogy Balog Zoltán tárcájánál már bőszen tanulmányozzák, hogyan lehet jogi eszközökkel „kiszorítani” a kritikus hangot megütő civileket. Ötletekben nem lesz hiány.

2016 végére a Fidesz-slepp lényegében marginalizálta a szabad, habonyi befolyástól mentes magyar sajtót. A nyilvánosság felszántása után az utolsó szabad tér, a civil szervezetek világának lerombolása következik.

ashwood

Facebook Comments