Balhé a Városligetben, a Ligetvédők és az Ingatlanfejelsztő Zrt. csapdahelyzetben

Balhé a Városligetben, a Ligetvédők és az Ingatlanfejelsztő Zrt. csapdahelyzetben

Két napja folyamatos a balhé a Városligetben, a Pecsa körül: az Ingatlanfejlesztőnek el kell bontania határidőre a Pecsát, hogy a helyére egy dupla akkora alapterületű és négyszer akkora betonmonstrumot húzzanak fel, az Új Nemzeti Galériát. De a Ligetvédők ott tesznek keresztbe és lassítanak, ahol csak tudnak.

ligetvedok1.jpg

Baán László, a projekt kormányzati biztosa szerint az épület „ugyanolyan légies lesz, mint a látványterveken”, bár a Ligetlátvány.hu nem éppen erről győz meg bennünket. A kormányzati biztos pedig meg se akarja hallatni a tiltakozók civilek, a szakértők, vagy éppen a budapesti lakosság véleményét: ők akkor is építenek, 300 ezer köbméter betont felhasználva, ha ez a budapestiek 80%-ának nem tetszik.

A kormányzati mantra a zöldítésről továbbra is folyik (itt látszik, hogy mennyire propagandisztikus az egész), a szakértők továbbra is elképedve nézik ezt az egész marhaságot, a Ligetvédők pedig a mínuszokban is ott táboroznak a Ligetben és megpróbálják valahogy akadályozni a bontásokat és az építkezéseket. Nagyon kevés ideje van az Ingatlanfejlesztő Zrt-nek, ha a választásokig nemzeti színű szalagot akarnak átvágni bárhol is, ezért most belehúztak: kezdődik a Pecsa bontása.

 

 

A Pecsa körül a Ligetvédők bejelentett demonstráción tiltakoznak a projekt ellen.

Tehát hivatalosan ott nem lehetne semmilyen munkálatokat folytatni.

Tegnap azonban újabb kerítést akartak felhúzni a demonstrációs terület közepére; és ma is ugyanez folyik. A Ligetvédők beültek a munkagépek elé és megakadályozták, hogy a munkások nekiálljanak kerítést építeni. Az Ingatlanfejlesztő Zrt által felbérelt mamelukok megint ott lökdösődnek a Ligetvédőkkel, kiosztottak pár pofont is. A rendőrséget ilyenkor mindkét fél kihívja és a rendőrség ilyenkor megpróbál jogot értelmezni – kevés sikerrel. A Ligetvédők alkotmányos, demokratikus joga az előbbrevaló, vagy az Ingatlanfejelsztő Zrt különleges jogi státusza? Tudniillik, az Városliget nem közpark többé, hanem építési terület, kiemelt kormányzat beruházás. Vagyis, semmilyen környezetvédelmi, vagy demokratikus szabálynak nem kell többet megfelelnie az Ingatlanfejelsztő Zrt-nek. És mi tagadás: a Ligetvédők folyamatosan találnak szabálytalanságokat, jogszabálysértéseket az Ingatlanfejlesztő Zrt. munkájában.

 

 

A helyzet a meleg fotelből ülve nem tűnik olyan szörnyűnek, de odakint a hidegben egy-két tucat aktivista megpróbál a jog eszközeivel küzdeni a kormányzati megalománia ellen. Eddig csak lassítani tudták a Városliget beépítését.  

UPDATE: ma délelőtt megegyezés született és az Ingatlanfejelsztő belátta, hogy nem húzhatja meg a kordont a Ligetvédők demonstrációs területén. 

Facebook Comments