Botka jól mérte fel a helyzetet és meglepőt lépett: utoljára Gyurcsánytól láttunk ilyen húzást

Botka jól mérte fel a helyzetet és meglepőt lépett: utoljára Gyurcsánytól láttunk ilyen húzást

Az MSZP híres arról, hogy számos kis csoportocskából áll és ezek folyamatosan egymást marják. Ehhez jön az ellenzéki térfél többi játékosa is, akik csak bonyolítják a képet. A pitiáner hatalmi harcok tétje a húsosfazék és a hatalom (mi más?). Amennyire nem tudta kezelni ezt a helyzetet Medgyessy, úgy látszik, Botka László tudja: ultimátumot adott a szocialistáknak és az ellenzéknek. Utoljára Gyurcsány csinálta ugyanezt, igaz, kevés sikerrel. Vajon a szegedi polgármesternek sikerül? 

botka-laszlo.jpg

Egy pártban és az ellenzéken belül is abszurd módon néha nem a politikai ellenfelek a legkeményebb vetélytársak, hanem a saját tagság. A legtöbb politikus (tisztelet a kivételnek) egy kis hatalomért, nagyobb irodáért, nagyobb, kormányzatibb Audiért, esetleg valami zsíros megbízásért az unokaöccsnek bármit odadobna. Sokaknak nincs gyomra ehhez és kiszállnak a politikából. Igazából ezzel együtt kell élnie mindazoknak, akiket egy pártba kényszerített a rossz szerencséjük, vagy az ambíciójuk.

Botka László láthatóan ismeri az MSZP-t és az ellenzéket, ismeri a politikusi jellemeket és kemény lépést tett meg: miután felmerült a neve, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt, most ultimátumot adott a pártoknak:

döntsenek gyorsan, hogy őt akarják-e.

Az Indexnek azt mondta, hogy a következő hetekben, legkésőbb tavaszig kell dönteniük az MSZP–DK–Együtt–PM pártoknak: a kormányváltásra vagy a túlélésre játszanak.

„Nem nálam pattog a labda”.

Szeged MSZP-s polgármestere szerintünk jól mérte fel a helyzetet, amikor azt mondja, nincs sok idő: tavaszig el kell dönteniük a baloldali pártoknak, hogy őt akarják-e kormányfőjelöltnek, és elfogadják-e a feltételeit:

  • közös ellenzéki listát,
  • a választókerületekben legerősebb jelöltek indulását,
  • illetve új baloldali politikát. 

Botka azt is hozzátette, azért állt most elő a feltételeivel, mert „ha így lesz tovább, nem lesz kormányváltás”, és nyár óta senki nem jelentkezett új stratégiával. 

Botkának két dologban is igaza van:

  • rombolja az ellenzék esélyeit, ha egymással foglalkoznak, castingolnak és tökölnek – ebbe buktak bele 3 évvel ezelőtt.
  • valóban szükség lenne egy új baloldali politizálásra, mert ilyen ma Magyarországon nincsen. Talán a Bal nevű minipártnak vannak progresszív, újbalos gondolatai, de őket alig ismeri valaki.

Könnyen belátható, hogy minél előbb elkészül valamiféle baloldali programterv és megegyeznek a résztvevők egy karizmatikus vezetőben, miniszterelnök-jelöltben, annál nagyobb az esély, hogy az ellenzék pontokat szerez a következő választásokon.

 

Mit válaszoltak erre az ellenzéki pártok? 

  • Az MSZP jelezte is rögtön, hogy támogatja Botkát, hogy ő legyen 2018-ban „a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje”.
  • A DK az értetlenségét fejezte ki, hogy egyelőre nem tud állást foglalni Botka jelöléséről, mert ellentmondást észlel az eddigi szocialista állásponthoz képest.
  • Az Együtt továbbra is a külön pártlisták mellett érvel.

Botka is azt mondta, hogy minden párt az eddigi stratégiája alapján viszonyult a bejelentéséhez, ez érthető, de egyre jobban fogy az idő, hiszen 2018 tavaszán lesz a választás, és enyhén szólva van hova fejlődni.

A szegedi politikus az Index kérdésére sem valami gyenge propaganda-dumát mondott azzal kapcsolatban, hogy hány százalékos esélyt lát arra, hogy 2018-ban tényleg ő lesz a baloldal a miniszterelnök-jelöltje. Pontosan az igazságot mondta:

„Bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is.”

Láthatóan jól ismeri az ellenzéket. 

Facebook Comments