Öt éves rekord dőlt meg: -23,7 fok volt Tésán és még rosszabb lesz

Öt éves rekord dőlt meg: -23,7 fok volt Tésán és még rosszabb lesz

Öt éve nem volt ilyen hideg Magyarországon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szombat reggel a Pest megyei Tésán mínusz 23,7 Celsius-fokot rögzített az automata. Ezen a télen 80-an fagytak meg idáig. 

hideg_kemeny.jpg

A január 7-i az átlagos (a 1981-2010-es átlag szerinti) maximum hőmérséklet plusz 2, a minimum mínusz 4 fok.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 5 fok között valószínű, (Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték). Késő estére mínusz 17 és mínusz 8 fok közé süllyed a hőmérséklet, (az északi völgyekben lesz a leghidegebb).

Vasárnapra virradóan ennél is hidegebb lesz, az ország leghidegebb pontjain akár mínusz 25 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A szombat éjfélig szóló veszélyjelzés szerint az extrém hideg miatt jelenleg is másodfokú a figyelmeztetés a fővárosban, továbbá Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében. Szintén a hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a gyenge hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében.

80-an fagytak meg eddig

 

Tavaly ősztől december végéig 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en a saját lakásukban – közölte a Magyar Szociális Fórum; a szervezet szerint rosszabb a helyzet, mint tavaly. 

Simó Endre, a szervezet alapítója a Magyar Nemzetnek azt mondta, ez a szám csaknem kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakában, és egyre többen vannak, akiknek ugyan van hol lakniuk, de fűtésre már nincs pénzük.

A Magyar Nemzet felidézte, hogy a kormány tervei szerint tartós megoldást jelentene az a jogszabály, amely lehetővé tenné, hogy a segélyszervezetek lakást béreljenek az állami támogatásból.

 

Nem biztonságos a Balaton jege

 

hideg_balaton.jpg

 

Veszélyes a Balaton jégfelülete; a pénteki erős északi szél több helyen is feltörte a parti jeget, és bár éjszaka kellőképpen hideg volt, van, ahol csak néhány centiméter vastagságúra hízott a jégréteg. A biztonságos jégen tartózkodáshoz a jégfelületnek meg kell haladnia a tíz centiméteres vastagságot, tehát a Balaton jegén veszélyes tartózkodni.

Hogy segíthet a fagyoskodókon?

 

A Menhely Alapítvány arra figyelmeztet, hogy a hideg beálltával nem csak a hajléktalan emberek vannak nehéz helyzetben, hanem a magányos, lakásban lakó emberek is, hiszen ők is ki vannak szolgáltatva a zord időjárásnak, és sokan maguktól nem mernek, vagy nem tudnak segítséget kérni.

Ha valaki olyan embert lát, aki az utcán él, vagy kihűlés fenyegeti, akkor a következőképpen segíthet rajta:

  • Vigyen neki meleg teát, levest, meleg ételt, vagy pokrócot, ruhát!
  • Vészhelyzet esetén, vagy ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége az illetőnek, akkor értesítse a mentőket (104), vagy hívja fel az általános segélyhívót (112)!
  • A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatán éjjel-nappal várják a budapesti és Pest megyei bejelentéseket, és krízisautót is üzemeltetnek, őket a +36 1 338 4186-os telefonszámon lehet elérni.
  • Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a +36 92 323 000-as számon lehet bejelentést tenni,
  • Baranya, Somogy és Tolna megyében a +36 72 233 169-es számon,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében a +36 46 530 268-as számon,
  • Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a +36 42 504 618-as számon,
  • Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a +36 76 485 582-es számon,
  • Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében pedig a +36 34 511 028-as számon.
  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) internetes oldalán emellett jó tanácsokat is találhatunk azzal kapcsolatban, hogyan érdemes átvészelni a különösen hideg napokat, és az elérhető melegedőhelyek listáját is közzétették. Ezeket akkor üzemelik be, ha például sérül a távhőszolgáltatás vagy az elektromos hálózat, és az áramkimaradás miatt többen nem tudnak otthon fűteni, ilyenkor a település polgármestere vagy a védelmi bizottság intézkedik a melegedőhely megnyitásáról.

A rendőrök is segítenek a fagyoskodó embereken

 

hideg_hajlektalan.jpg

 

Az elmúlt napokban országszerte több településen segítettek a rendőrök saját házukban vagy elhagyott épületekben fagyoskodó embereken – közölte a rendőrség.  A rendőrség kéri a lakosságot, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel haladéktalanul hívják az ingyenes 112-es segélyhívószámot, ha a közvetlen környezetükben egyedül élő ember nem ad életjelet magáról, feltételezhető, hogy nincs fűtési lehetősége, ha nem tudják felvenni hozzátartozóikkal a kapcsolatot vagy ha közterületen segítségre szoruló embert látnak.

Facebook Comments